Hoe werkt de verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken werkt door diepe druk stimulatie. Het verzwaarde dekbed oefent een lichte druk uit op het lichaam, wat het gevoel geeft van een knuffel.

Het lichaam herkent dit als een veilig en geborgen gevoel. Dit gevoel is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze is ingebakerd. Hierdoor komen er stoffen vrij als melatonine en serotonine. Tegelijkertijd neemt het stresshormoon (cortisol) af.

De stoffen zorgen voor een rustig gevoel, wat het inslapen makkelijker maakt. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit van de slaap verhoogd.

Onze zware deken is gebaseerd op het concept en de gedachtegang van Temple Grandin, een Amerikaanse hoogleraar met autisme. Grandin ontwierp de knuffelmachine om zichzelf te kalmeren bij overprikkeling. 

Deze machine oefent druk uit op het lichaam, met behulp van gevoerde planken, waardoor het aanvoelt als het krijgen van een stevige knuffel.

Deze druk wordt ook wel de diepe druk stimulatie genoemd. Met name overgevoelige en/of autistische kinderen worden op deze manier gekalmeerd. 

Diepe druk stimulatie zorgt voor een positief en rustgevend effect, waarbij er onder andere melatonine en serotonine vrijkomen.

De werking van onze verzwaringsdeken is hetzelfde als die van de knuffelmachine en kan worden gezien als de moderne variant hiervan.

Waar de knuffelmachine vooral bedoeld was voor overgevoelige en/of autistische kinderen, is de verzwaringsdeken een product voor iedereen.

Waarom onze verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken van Topnight maakt gebruik van “Deep Pressure Stimulation”. Doordat de verzwaringsdeken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht weegt, geeft deze een geborgen en veilig gevoel. De verzwaringsdeken van Topnight is gemaakt om een stevige knuffel na te bootsen.

Dit principe zorgt ervoor dat er meer geluks- en slaaphormonen vrijkomen wanneer je in slaap probeert te komen. Meer serotonine en melatonine wordt tijdens dit proces vrijgemaakt. Dit heeft als effect dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

De verzwaringsdeken is, ondanks het gewicht, ventilerend en koel genoeg om in de zomeravonden te gebruiken. De deken kan ieder seizoen van het jaar worden gebruikt.

Video afspelen over video-zwaartedeken

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De zwaartedeken van Topnight zorgt voor een lichte druk op het lichaam. De zwaartedeken drukt zachtjes op het lichaam, dit geeft een veilig en geborgen gevoel.

Dit wordt ook wel Deep Pressure Stimulation (diepe druk stimulatie) genoemd en is een medische kalmeringstechniek.

Diepe druk stimulatie zorgt voor een kalmerend, veilig en geborgen gevoel. Dit gevoel is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze is ingebakerd.

gelukshormoon serotonine

Serotonine gelukshormoon

Heeft o.a. invloed op stemming, zelfvertrouwen en slaap.

slaaphormoon melatonine

Melatonine slaaphormoon

Een gezonde hoeveelheid draagt bij aan een goede nachtrust.

stresshormoon cortisol

Cortisol stresshormoon

Diepe druk stimulatie vermindert de productie van stresshormoon cortisol.

Hoe de zwaarte-deken van Topnight in elkaar zit?

Hoe de zwaartedeken van Topnight in elkaar zit?

Veelgestelde vragen

De zwaartedeken is vrij nieuw in Nederland en België. Om deze reden krijgen wij veel vragen hierover. Wij willen je zo goed en snel mogelijk van dienst zijn. Om deze reden hebben wij de vragen die vaak voorkomen voor je uitgeschreven en beantwoord. Kun je je vraag hieronder niet vinden? Neem gerust even via de chat contact met ons op. Wij staan je graag te woord en helpen je graag verder.

Wat is een zwaartedeken?

De zwaartedeken van Topnight is ongeveer 3 tot 6 keer zo zwaar als een normale deken. Het gewicht van onze zwaartedeken zorgt voor hetzelfde effect als het krijgen van een stevige knuffel. Dit effect zorgt voor een geborgen en veilig gevoel tijdens het in bed liggen en inslapen.

De zwaartedeken van Topnight is gemaakt met een 7-laags systeem van hoge kwaliteit. Door het systeem van onze zwaartedeken is het gewicht evenredig verspreid over je lichaam. Door de verdeling van het gewicht ervaar je een zachte druk over je gehele lichaam. Deze druk draagt bij aan een verhoogde productie van geluks- en slaaphormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je sneller inslaapt en vaster en dieper slaapt.

Hoe werkt een zwaartedeken?

Een verzwaringsdeken is eenvoudig gezegd een verzwaard dekbed. De verzwaringsdeken oefent een lichte druk uit op het lichaam dat het krijgen van een knuffel imiteert. De lichte druk die, evenredig verspreid is over het lichaam, draagt bij aan het vrijkomen van stoffen zoals melatonine en dopamine.

Je lichaam zal deze druk herkennen en dit geeft een geborgen en veilig gevoel voor het lichaam. Dit gevoel reduceert stress en angst en draagt bij aan het sneller in slaap vallen en slaap van een hogere kwaliteit. De verzwaringsdeken is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht. Je kan zelf, op basis van je eigen lichaamsgewicht jouw gewenste verzwaringsdeken uitkiezen.

Hoe zwaar moet een zwaartedeken zijn?

Houd bij het kopen van een zwaartedeken rekening  met een zwaartedeken die 10% weegt van het eigen lichaamsgewicht. Wij raden aan om, bij twijfel, voor de zwaardere variant te gaan.

Wat zijn de voordelen van een zwaartedeken?

De zwaartedeken van Topnight brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen staan hieronder weergegeven.

  • Val sneller in slaap;
  • Verminder stress en angst;
  • Slaap dieper en vaster;
  • Een veilig en geborgen gevoel tijdens het inslapen;
  • Je wordt minder vaak gedurende de nacht wakker;
  • Verhoog de productie van melatonine en serotonine;
  • Verlaag de productie van cortisol;
  • Begin energievol en uitgerust aan je dag.
Is een zwaartedeken te warm voor in de zomer?

Wij verkopen onze zwaartedeken met een hoes die ventilerend werkt in de zomer. Zo kan je, ondanks het gewicht van de zwaartedeken, genieten van de verkoeling. De zwaartedeken is hierdoor ongeveer even warm als een normale deken.