Kennisbank, Verzwaringsdeken

Welk gewicht moet een verzwaringsdeken zijn?

Leestijd: 3 minuten

Ben jij op zoek naar het beste gewicht voor jouw nieuwe verzwaringsdeken? In dit bericht leggen we je uit hoe zwaar jouw verzwaringsdeken moet zijn.

Vuistregel gewicht verzwaringsdeken

Om van de diepe druk stimulatie te profiteren is het belangrijk om het juiste gewicht te kiezen. Je lichaamsgewicht is de belangrijkste factor bij het kiezen van je verzwaringsdeken.

Een veelgebruikte vuistregel is: kies een deken die ongeveer 10% van het lichaamsgewicht weegt.

Bij onze verzwaringsdekens vind je altijd een tabel zodat je kan aflezen welk gewicht het meest geschikt is voor jou.

De afmeting van de deken heeft ook invloed op de druk van de deken. Een grotere deken in hetzelfde gewicht heeft een lagere druk. Dit omdat bij de grotere afmeting het gewicht over meer oppervlakte wordt verdeeld.

Verzwaringsdeken rits – gewichtstabel

Lichaamsgewicht 120×200 cm 150×200 cm
40-50 kg 5 kg 6 kg
51-65 kg 7 kg 8 kg
66-70 kg 9 kg 8 kg
71-85 kg 9 kg 10 kg
85-90 kg 10 kg
91+ kg 12 kg

Verzwaringsdeken lusjes – gewichtstabel

Lichaamsgewicht 150×200 cm
45-65 kg 7 kg
65+ kg 9 kg

Welke afmeting verzwaringsdeken moet ik kiezen?

De keuze voor de juiste afmeting hangt samen met de keuze van het gewicht. In ons assortiment vind je alleen maar eenpersoonsdekens. Dit om iedereen van de diepe druk stimulatie te kunnen laten profiteren.

Omdat de verzwaringsdeken een stuk zwaarder is dan een gewoon dekbed is het bij een verzwaringsdeken niet de bedoeling dat de deken (veel) breder is dan het bed. Als de deken naast het bed hangt, kan deze teveel gaan ‘trekken’.

We raden aan om te kiezen voor de afmeting waarbij de deken niet te ver naast het bed hangt. Bij onze producten vind je altijd een tabel zodat je kan aflezen welk gewicht en afmeting het meest geschikt is voor jou.

Uitgelichte verzwaringsdekens

Uitgelichte verzwarings-dekens

Waarom is het gewicht belangrijk?

De werking van de verzwaringsdeken is gebaseerd op diepe druk stimulatie. Om daarvan te profiteren is het belangrijk om het juiste gewicht te kiezen.

Met een te lichte verzwaringsdeken profiteer je niet van diepe druk stimulatie. Hierdoor zal je geen positief effect ervaren van het slapen met een verzwaringsdeken.

Heb je juist een verzwaringsdeken die te zwaar is, zal je ook niet beter slapen en ontstaat de kans dat je een beklemmend gevoel krijgt en lichamelijke klachten ervaart.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De werking van de verzwaringsdeken is gebaseerd op diepe druk stimulatie. Het gewicht van de deken oefent een lichte druk uit op je lichaam. Je lichaam zal deze druk herkennen en de stoffen serotonine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon) laten vrijkomen. Tegelijkertijd wordt de productie van cortisol (stresshormoon) geremd. Dit zorgt voor een veilig en geborgen gevoel.

Door het veilig en geborgen gevoel slaap je sneller en makkelijker in, slaap je dieper en slaap je langer door. Hierdoor word je uitgerust wakker en begin je de dag vol energie.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

De verzwaringsdeken is ontwikkeld als vervanger van het dekbed. Het enige verschil is dat door het extra gewicht ten opzichte van een normale deken het niet de bedoeling is dat de deken naast het bed hangt. Verder is de werking hetzelfde als een traditioneel dekbed.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken, zwaar dekbed, zwaartedeken, meerdere namen die hetzelfde product bedoelen. Een terechte vraag daarbij is: wat is een verzwaringsdeken nu eigenlijk? Een verzwaringsdeken is eenvoudig gezegd een verzwaarde deken. In de deken bevindt zich vulling die zorgt dat de deken een stuk zwaarder is dan een normale deken of dekbed.

6 reacties op “Welk gewicht moet een verzwaringsdeken zijn?

 1. Ada schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Zahra schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Tirza schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 4. Sarah schreef:

  Ik ben een vrouw van 1.65 en 55 kg, hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn? En is de maat 150 200 goed voor mij?

 5. Annie van de Blauw schreef:

  Maakt mijn lengte ook nog iets uit in het berekenen van mijn gewenste gewicht? Ik ben 1.70 en een vrouw.

  1. Ralf schreef:

   Het gaat vooral om uw lichaamsgewicht, ik raad aan om voor een verzwaringsdeken van 10-15% te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *