In de westerse wereld heeft ongeveer een kwart van de mensen last van slaapproblemen. Deze zijn vaak verbonden met een overprikkeld of gestrest zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat je niet goed, of op het juiste moment, tot rust kunt komen. Als je vaak ongewenst wakker ligt, dan kan een verzwaringsdeken je helpen om het zenuwstelsel te ontspannen en daardoor beter te slapen. Deze dekens worden ook soms zwaartedeken, gewichtsdeken, zwaartekracht deken of ballendeken genoemd.

Het maakt niet uit wat de oorzaak van je slechte nachtrust is. Een zwaartedeken helpt miljoenen mensen om zich veilig en geborgen te voelen, waardoor ze beter slapen. In dit artikel wordt besproken wat een verzwaringsdeken precies is en hoe het werkt. Er worden ervaringen gedeeld zodat je kunt inschatten of het jou zou kunnen helpen. Daarnaast wordt er ook nog uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf van je eigen zwaartedeken.

Wat doet een verzwaringsdeken?

Je vraagt je misschien af wat een zwaartedeken doet. Simpel gezegd geeft de deken je het gevoel dat je veilig en geborgen bent. Voor mensen die van knuffelen houden voelt het als een knuffel. Het heeft hetzelfde effect als het instoppen van een baby.

In veel inheemse culturen worden baby’s na hun geboorte ingebonden. Dat betekent dat ze een zacht en elastisch materiaal om de baby heen wikkelen om het gevoel van de druk in de baarmoeder na te bootsen. Hun pasgeborenen zijn daardoor rustig en ontspannen omdat ze zich veilig voelen. Dit effect kun je bij jezelf of je kinderen nabootsen door een verzwaringsdeken te gebruiken.

Wat is het effect van een zwaartedeken op lichaam en geest?

De diepe druk stimulatie van een verzwaringsdeken zorgt er – evenals het inbinden van baby’s – voor dat het lichaam prettige hormonen aanmaakt. Serotonine zorgt voor een gevoel van geluk en vertrouwen. Dopamine geeft een gevoel van veiligheid en ontspanning en melatonine is direct betrokken bij het reguleren van een goed slaapritme.

De verzwaringsdeken + winterhoes

Doordat deze stofjes vrijkomen gaan je stresslevels omlaag. Daardoor komen zintuigelijke prikkels en gedachten minder heftig binnen. Ook zullen je spieren ontspannen, en wordt het ritme van de ademhaling en hartslag langzamer. Dat alles helpt jou en/of je kind om tot rust te komen, in slaap te vallen en door te slapen tot je volledig uitgerust bent.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Je kunt een verzwaringsdeken gebruiken in elk soort situatie waarin je wilt ontspannen. Het concept is hoofdzakelijk ontwikkeld voor gebruik in bed. Daar vervangt het je dekbed. Dezelfde zwaartedeken kan worden gecombineerd met verschillende soorten hoezen. Die maken het geheel warmer of koeler waardoor de deken geschikt is voor alle jaargetijden.

Een verzwaringsdeken kan ook op de bank ingezet worden

Een verzwaringsdeken kan daarnaast ook gebruikt worden op de bank of in je favoriete leunstoel. Veel mensen herkennen snel het ontspannende effect van de deken. Zij gebruiken hem dan iedere keer dat ze even lekker tot rust willen komen.

Verzwaringsdekens zijn ontwikkeld voor individueel gebruik

Het is wel belangrijk om een zwaartedeken alleen te gebruiken, vooral in bed. Op die manier krijg je over je hele lichaam een aangename en evenwichtige druk die aanvoelt als een knuffel. Dat zorgt ervoor dat je zenuwstelsel zich veilig en geborgen voelt. Spanning wordt losgelaten waardoor je heerlijk kunt wegzakken in een diepe slaap.

Dit effect wordt ondermijnt als je de deken deelt met een partner. Er worden geen tweepersoons zwaartedekens gemaakt omdat je daarmee een minder goed effect krijgt. Als jullie allebei willen genieten van een rustgevende verzwaringsdeken dan kun je het beste twee dekens aanschaffen. Op die manier kun je beiden een deken kopen die perfect past bij je lengte en gewicht.

Voor wie is de verzwaringsdeken?

Stress kan door honderden verschillende redenen ontstaan. Sommige mensen zijn vanaf hun geboorte erg gevoelig, hoogbegaafd, autistisch, angstig of hyperactief. Anderen hebben last van stress door de werkdruk van een chaotische of baan of studie, een ziekte, trauma of zorgen over een moeilijke situatie in hun leven. Ook een ongezonde levensstijl en slechte slaapgewoonten kunnen leiden tot slaapproblemen.

Verzwaringsdekens zijn ontwikkeld voor kinderen en volwassenen met slaapproblemen. De overgrote meerderheid van de klanten is blij met de deken omdat ze er sneller door in slaap vallen en langer doorslapen. Het positieve effect is het grootst bij kinderen en volwassenen die vaak of snel overprikkeld raken. Dat kan gebeuren door stress die zich in je leven opbouwt of door je unieke persoonlijkheid. Het maakt niet uit waardoor deze stress ontstaat want een zwaartedeken helpt gewoon om je zenuwstelsel gerust te stellen.

Historie van de verzwaringsdeken

Moderne verzwaringsdekens zijn ontwikkeld op basis van onderzoeken uit het midden en einde van de 20e eeuw. Takagi en Kobayasi schreven in 1955 al over een onderzoek waarin ze zagen dat diepe druk voor ontspanning zorgt.

Bij hun testpersonen ging de hartslag, ademhaling en spierspanning omlaag toen het lichaam diepe druk stimulatie ontving.

Diepe druk stimulatie activeert het parasympatische zenuwstelsel

De effecten van diepe druk zijn allemaal tekenen dat het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd in deze situatie. Dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat we ons veilig en rustig voelen. Het hangt samen met de productie van dopamine, serotonine en melatonine. Dit laatste hormoon helpt om de slaapcyclus te reguleren in je hersenen.

Temple Grandin en haar knuffel machine

De bevindingen van Takagi en Kobayasi werden in de jaren negentig door de Amerikaanse wetenschapper Dr. Temple Grandin wederom toegepast. Zij had autisme en vond het niet fijn om aangeraakt te worden. Ze ontwikkelde een knuffel machine om zichzelf te trainen. Het hielp haar van haar angsten af en daarnaast gaven veel proefpersonen aan dat ze er ontspannen van werden.

In 1998 werd door een groep wetenschappers bewezen dat diepe druk stimulatie kan helpen bij het verminderen van spanning, angst en onrust bij kinderen met autisme. Sindsdien zijn er allerlei verschillende tools ontwikkeld om diepe druk stimulatie te krijgen. Er zijn kussens, knuffels en vesten die overdag gebruikt kunnen worden. De beste diepe druk stimulatie wordt echter gegeven door een verzwaringsdeken.

Materiaal verzwaringsdeken

Onze verzwaringsdekens bestaan uit zeven verschillende lagen. Daardoor is het gevoel dat je ervan krijgt zowel luchtig als zwaar. De dekens zijn dunner dan de meeste dekbedden. Door de optimale temperatuurregeling kunnen ze zowel in de zomer als in de winter gebruikt worden.

Het gewicht wordt gegeven door non toxische glazen parels

De buitenste lagen zijn van goed ademend katoen waardoor de deken fijn aanvoelt en goed vocht afvoert. Lagen twee en zes zijn gemaakt van polyester en die verbinden het katoen met de polyester vezels van laag drie en vijf. Deze lagen hebben op hun beurt vakjes waarin zich glasparels bevinden. Deze vormen de middelste laag van de deken. Doordat deze glaspareltjes in de vakjes genaaid zijn gaan ze niet bewegen binnen de deken.

Je regelt de warmte door verschillende hoezen te gebruiken

Glas neemt bijna geen warmte op, waardoor de verzwaringsdekens ook zomers heerlijk koel is. Je kunt verschillende hoezen bestellen om de warmte van je deken te reguleren. Een hoeslaken van bamboe is bijvoorbeeld heerlijk voor in de zomer. In de winter raden we het hoeslaken van fleece aan want die geeft extra warmte.

Afmeting en gewicht

De afmetingen en het gewicht van de verzwaringsdekens moeten passen bij je lichaam om de juiste diepe druk stimulatie te krijgen. Ten eerste is het belangrijk dat de deken niet veel breder of langer is dan je bed. Als hij namelijk over de rand hangt dan kan het geheel gaan trekken. Voor volwassenen zijn er dekens van 120 bij 180 cm en dekens van 150 bij 200 cm.

Topnight Zipped verzwaringsdeken

Een grotere deken van hetzelfde gewicht geeft wat minder druk doordat een groter gedeelte van het gewicht op de matras rust. Daarom raden we je aan om voor een deken van 120 bij 180 cm een gewicht te kiezen dat ongeveer overeenkomt met 10% van je lichaamsgewicht. Bij een deken van 150 bij 200 kun je beter uitgaan van 12-13%. Voor beide afmetingen zijn dekens beschikbaar van zeven en negen kilo. Bij twijfel raden we aan om de zwaardere optie te kiezen.

Verzwaringsdeken voor kinderen

Er zijn ook speciale zwaartedekens voor kinderen ontwikkeld. Deze deken is 100 bij 150 cm en weegt 3,2 kilo. Daardoor kan hij gebruikt worden door kinderen die een lichaamsgewicht van 20 kilo of meer hebben. Veel kinderen slapen met deze deken rustiger en langer. Vooral hoogsensitieve, autistische en hyperactieve kinderen krijgen daardoor wat meer rust in hun systeem.

Verzwaringsdeken ervaringen

Je bent misschien benieuwd of zo’n verzwaringsdeken nu echt werkt? Dit is zeker het geval. Bekijk hieronder ervaringen met de verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken proberen

Er is maar één manier om erachter te komen of een zwaartedeken voor jou geschikt is. Je zult dit zelf moeten uitproberen. In het begin voelt het vaak onwennig. Daarom is het aan te raden om jezelf minstens twee weken de tijd te geven om aan je nieuwe deken te wennen voor je beslist of je er iets aan hebt.

In die weken heb je uitgebreid de mogelijkheid om het effect van de verzwaringsdekens op je lichamelijke en geestelijke toestand op te merken. Als je na twee weken geen positieve effecten voelt, of besluit dat de deken oncomfortabel is voor jou, dan kun je hem gewoon retourneren. Via de verzending & retouren afdeling op de website kun je binnen 30 dagen na je aankoop een retourlabel aanvragen. Daarmee stuur je de deken terug. Je krijgt je geld teruggestort zo gauw de deken weer bij ons binnen is.

ervaringen verzwaringsdeken

Conclusie

Om lekker te kunnen slapen moet je zenuwstelsel melatonine aanmaken. Dat doet het vooral wanneer je je veilig, rustig en op je gemak voelt. Om dat te bereiken kun je gebruik maken van een verzwaringsdeken. Deze geeft diepe druk stimulatie waardoor je je geborgen en veilig voelt. En dat helpt weer om stressniveaus te verminderen en je slaap te verbeteren.

10 reacties op “Wat is een verzwaringsdeken?

  1. Helma schreef:

    Ik ben zelf 70 kg, is de verzwaringsdeken van 7 kg dan genoeg voor mij?

  2. Patricia schreef:

    Ik ben 72 kg (ongeveer). Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

  3. Tess schreef:

    Waar kan ik een verzwaringsdeken voor gebruiken? Kan ik het als normale deken gebruik of moet ik het bovenop mijn reguliere dekbed leggen?

  4. Megan de Wit schreef:

    Waar kan ik uw verzwaringsdeken vinden? En heeft u ook een verzwaringsdeken van ongeveer 7 kg?

    1. Ralf schreef:

      U kunt alle prijzen en producten op onze productpagina vinden: https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

  5. Sophie van de Hoog schreef:

    Mijn zoontje heeft nu 2 weken een verzwaringsdeken en het lijkt heel goed te helpen. Hij wordt minder vaak wakker gedurende de nacht en lijkt zelfs overdag meer energie te hebben. Ik ben voor het eerst de verzwarinsdeken via dit artikel tegengekomen, ben goed geïnformeerd en heb daarna meteen een verzwaringsdeken gekocht. Ik overweeg er nu zelf ook één aan te schaffen, jullie horen meer later van mij. 🙂

  6. Julia de Vries schreef:

    Zo een verzwaringsdeken klinkt heel fijn. Kan het zijn dat de deken ook werkt voor iemand die slecht inslaapt? Ik ervaar veel stress en angst tijdens het inslapen waardoor dit langer duurt.

  7. Liselot schreef:

    Dank voor dit artikel, veel van geleerd. Maar hoe duur is zo een verzwaringsdeken ongeveer?

    1. Ralf schreef:

      U kunt alle prijzen en producten op onze productpagina vinden: https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *