Kennisbank, Verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken wassen

Leestijd: 4 minuten

De verzwaringsdeken is een hele fijne manier om beter te kunnen slapen. Zowel voor hooggevoelige mensen als anderen is dit een natuurlijk middel om beter te slapen. Het enige kleine probleem is het wassen van de verzwaringsdeken. Door het gewicht hiervan is dit niet zo eenvoudig als het wassen van een normale deken. In dit artikel nemen we u mee in hoe u de deken kunt wassen zodat u hier gedurende een lange tijd van kunt genieten. Volg ten alle tijden de wasvoorschriften die wij meegeven met onze dekens, zo weet u zeker dat u de deken op een correcte manier wast.

Wegens het gewicht van de verzwaringsdeken raden wij het in de meeste gevallen af om de deken zelf in de wasmachine te stoppen. Lees hiervoor ook goed de voorschriften van uw wasmachine en hoeveel kilo deze kan hebben. Zo weet u zeker dat u niet een te zwaar object in de wasmachine stopt. Voor het wassen van de deken met de hand kunt u onderstaande stappen volgen:

1. Lees de wasvoorschriften

Controleer tijdens het lezen van de wasvoorschriften van welk materiaal de deken is gemaakt. Baseer het wassen van uw deken op wat u hier aantreft. Waar het bij normale dekens gebruikelijk is om een koude wasmachinebeurt te geven aan deken, is dit in de meeste gevallen niet mogelijk voor de verzwaringsdeken.

Wij raden ook in de basis aan om onze dekens met de hand te wassen. Zo weet u zeker dat uw wasmachine geen schade oploopt tijdens het wassen hiervan. Verwijder tijdens stap 1 ook gelijk de bamboe hoes die om de deken heen zit. Zo kunt u direct de vlekken inspecteren die zich op de deken bevinden.

2. Inspecteer de deken grondig

Tijdens stap twee kunt u zich richten op de vlekken, maar ook de beschadigingen van de deken. Tijdens deze stap krijgt u een goed beeld van de staat waarin de deken zich bevindt en u kunt deze dan ook goed wassen. Bekijk of de vlekken die u aantreft er al lang in zitten.

Wanneer ze er gedurende een langere periode inzitten kan het zijn dat deze ook lastiger eruit te halen zijn. Tijdens de volgende stappen gaan we bepalen wat voor vlekken we tegenkomen en hoe we deze het beste kunnen behandelen.

3. Zoek goed naar vlekken op de deken

Bekijk de gehele deken en de vlekken die erin zitten. Spoel de deken al gelijk even af met koud water. Wanneer u een vlek tegenkomt, kunt u deze al even onder de koude kraan leggen. In dit volgende stappen zullen we beginnen met het behandelen van de vlekken die we zijn tegengekomen. Door het toevoegen van vocht aan de vlek zullen de vezels van de deken loskomen. Het vuil op het oppervlak kan dan ook loskomen en wegspoelen.

Dit is vooral het geval wanneer de vlek relatief nieuw is. Het is tevens van belang om dit echt met koud water te doen. Wanneer u warm water gebruikt kan het voorkomen dat de vlek juist dieper in de deken trekt.

4. Lichaamsvlekken op de deken

Initieel gaan we op zoek naar de vlekken die worden veroorzaakt door lichaamsvochten of dranken. Deze vlekken zijn vaak op eiwitbasis. Hierdoor moeten we deze echt behandelen met een sproeibehandeling (met een spray zonder agressieve chemicaliën). De agressieve chemicaliën kunnen de deken aantasten waardoor het zachte materiaal kan worden beschadigd.

Plaats het oppervlak waar de vlek zich bevindt onder de koude kraan met de spray erop. De spray mag tevens geen bleekmiddel bevatten. Gebruik een vlek verwijderaar die is gemaakt voor de stof van uw deken. Houd het gedeelte van de vlek onder stromend koud water.

Wanneer de vlek door het materiaal is getrokken kunt u deze optillen en kijken wat er aan beiden kanten zichtbaar is. Wanneer u niks meer ziet, kunt het koude water even uitzetten. Gebruik nu de milde spray en spuit deze over de vlek. Wrijf dit zachtjes in de deken en zorg ervoor dat de vlek goed is bedekt met het middel. Herhaal de behandeling tot de vlek weg is.

5. Behandel de voedselvlekken met zeep

De andere vlekken kunnen worden behandeld met zeep. Dit zijn de vlekken die door voedsel worden veroorzaakt. Gebruik ook bij deze stap geen zeep waar bleekmiddel in zit. Dit is te agressief en kan de deken eventueel beschadigen.

Laat eerst weer water over de deken lopen. Breng de zeep meteen aan wanneer u het koude water over de deken laat lopen. Wrijf de zeep zachtjes met uw vingers over de vlek. Probeer niet te hard te schrobben tijdens dit proces, zo kunt u de vlek alleen maar verder uitwrijven.

6. Spoel de gedeeltes met zeep om

Spoel het gedeelte dat is behandeld met zeep uit. Is de vlek nog steeds zichtbaar na dit proces? Herhaal het gehele proces dan tot de vlek weggaat. Wanneer de vlek erg hardnekkig is kunt u ook niet schrobben. Het is in dit geval beter om de vlek te laten weken in koud water (tussen 15 en 30 minuten is meestal voldoende).

Bij het schrobben van de deken komt het te vaak voor de vlek juist erger of groter wordt. Het is altijd aan te raden om zacht te blijven wrijven met de zeep of juist even de deken te laten weken in koud water. Zo weet u zeker dat de vlek niet alleen maar erger wordt gemaakt.

7. Was de gehele deken nu met koud water

De deken wassen. U bent bijna klaar! Na het individueel behandelen van de vlekken kunt u de deken in zijn geheel wassen. Heeft u niet direct tijd om de deken te wassen? Dan raden wij aan om de deken in koud water te laten weken totdat u de tijd heeft gevonden om de deken in zijn geheel te wassen.

Bovenstaande stappen worden aanbevolen voor het wassen van de deken zelf. Wij verkopen bij onze verzwaringsdeken tevens een bamboe hoes. Het wassen van de bamboe hoes gaat op een andere manier in zijn werking. Wij leggen dat in een ander artikel graag voor u uit.

5 reacties op “De verzwaringsdeken wassen

 1. Nikkie schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Mirre schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Mayra schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 4. Judith schreef:

  Ik wil de verzwaringsdeken in mijn wasmachine wassen, kan dit? ivm het gewicht

 5. Nina de Graafschap schreef:

  Ik wil niet alleen de verzwaringsdeken wassen, maar ook de bamboe hoes. Hebben jullie hier tips voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *