Kennisbank, Slaapproblemen

Inslaapproblemen

Leestijd: 4 minuten

Iedereen slaapt weleens een keer slecht of heeft moeite om in slaap te komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar dit is geen enkel probleem als het zelden voorkomt. Als het vaker voorkomt dan kan het zijn dat er meer aan de hand is en is het tijd om actie te ondernemen. Men spreekt van een inslaapprobleem als u langer dan 3 of 4 uur nodig heeft om in slaap te komen en als dit langer dan een maand duurt.

Het is een slecht teken als u er tegen opziet om naar bed te gaan en niet vertrouwt dat u makkelijk in slaap valt. Dit ondermijnt het inslapen. Probeer daarom rust en ontspanning te zoeken. Mocht dit ook niet helpen dan is het een echt inslaapprobleem. Hier vindt u de oorzaken en enkele oplossingen voor inslaapproblemen.

Oorzaken van inslaapproblemen

Als u last heeft van inslaapproblemen dan kan dat komen door verschillende oorzaken. Zo is het mogelijk dat u last van uw lichaam heeft als u naar bed gaat en daardoor niet makkelijk in slaap komt. Als u last heeft van uw rug dan kan het lastig zijn om op een comfortabele manier te liggen. Ook piekeren over dagelijkse problemen kunnen de oorzaak zijn van inslaapproblemen, evenals een pijn of angst die u niet los laat. Het is ook mogelijk dat u last heeft van een storend geluid of gevoel.

Als u jeuk of pijn heeft of naast een snurkende partner ligt dan kan dit het inslapen moeilijker maken. Ook doorwerken vlak voor het slapen gaan en een omgekeerd slaapritme werken snel inslapen tegen. Daarnaast is het niet verstandig om op uw mobiel of een ander beeldscherm te kijken, omdat u daardoor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verlaagt. 

Doe een reset

Een van de tips om beter in te kunnen slapen is door een reset te doen. Als u merkt dat u niet kunt slapen dan is het goed om uit bed te gaan en even naar een andere kamer te gaan. Drink thee zonder cafeïne, lees een boek of luister naar ontspannende muziek. Zodra u merkt dat u moe begint te worden, keert u terug naar bed.

Woelen heeft weinig zin en u associeert de slaapkamer op dat moment met stress. Het beste kunt u dus even naar een andere kamer gaan om daar tot rust te komen. Bedenk wat voor u ontspannend werkt en vermijd koste wat kost beeldschermen. Hier zult u alleen maar wakker van worden. Na een reset kunt u met frisse moed terug naar bed om vervolgens opnieuw proberen te gaan slapen. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een verzwaarde deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaarde deken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Haal diep adem

Een andere manier om in slaap te kunnen vallen is door een ademhalingsoefening te doen. U kunt verschillende ademhalingsoefeningen vinden, zodat er altijd een oefening tussen zit die bij u past. Een mogelijkheid is de ademhalingsoefening van professor Andrew Weil.

Het zorgt ervoor dat u stress en spanning kan loslaten. Dit kunt u doen door het puntje van uw tong tegen de achterkant van uw voortanden te plaatsen en vervolgens 4 seconden in te ademen door uw neus. Houdt uw adem 7 seconden in en adem vervolgens 8 seconden lang uit. Herhaal deze oefening een paar keer, zodat zuurstof uw lichaam binnenkomt en uw hartslag vertraagt.

Zorg voor een inslaapritueel

Ritme is heel erg belangrijk om goed te kunnen slapen. Een inslaapritueel kan dus een goede manier zijn om te zorgen dat u ’s nachts niet uren in bed ligt te woelen. Het beste kunt u een uur voor u naar bed gaat beginnen om bezigheden af te bouwen. Op die manier komt uw hoofd tot rust. Denk hierbij aan het dimmen van de lichten en het zachter zetten van het geluid.

Het beste is om beeldschermen vanaf dit moment te vermijden. Daarnaast kunt u ook alvast een ontspanningsoefening of ademhalingsoefening doen. Schrijf zaken op die u niet wilt vergeten of waar u over piekert, zodat u beter los kan laten. Probeer dit ritme elke dag te herhalen, zodat u een inslaapritueel creëert. 

Inslaapproblemen tips

Andere tips om het inslapen te verbeteren zijn onder meer het zorgen voor een donkere, geventileerde kamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden en een comfortabel bed.

Wat hierbij ook kan helpen is een verzwaringsdeken dat dankzij het gewicht zorgt voor een afname van het stresshormoon en een toename van het gelukshormoon en het slaap hormoon. Daarnaast begint beter slapen al overdag en is het dus goed om overdag voldoende te bewegen, gezond te eten en een regelmatig ritme aan te houden. Zo kunt u ’s nachts beter slapen.

3 reacties op “Inslaapproblemen

  1. Lois schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Vive schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  3. Nienke schreef:

    Ik ervaar zelf ook veel problemen met inslapen. Ik hoop dat de tips uit dit artikel helpen hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *