Beter slapen, Kennisbank

Slaapmasker: een hulpmiddel voor een goede nachtrust

Leestijd: 2 minuten

Je ziet ze vaak in het vliegtuig: het slaapmasker. Wordt vaak gebruikt om daglicht tegen te gaan. Een factor die voor de meesten onder ons namelijk niet zo bevorderend werkt om makkelijk in slaap te komen. Bij het horen of zien van een slaapmasker denkt u misschien al gauw aan een beautyproduct, tuttig of vrouwelijk, maar dat is hij allesbehalve. Een slaapmasker is er voor iedereen en is een uitgelezen hulpmiddel om snel in slaap te kunnen vallen en verhoogt bovendien de kwaliteit van uw nachtrust.

Wat is een slaapmasker?

Een slaapmasker, het woord zegt het al: u draagt het als masker om de ogen compleet af te sluiten van licht. De stof werkt verduisterend. Het masker zit als een soort lapje voor uw ogen. Het is belangrijk dat een slaapmasker zacht is en comfortabel zit. Daarnaast moet een slaapmasker ook perfect om de grootte van uw hoofd passen, zodat het niet makkelijk kan verschuiven.

Waarom een slaapmasker?

Het slaapmasker is enorm bevorderlijk voor een goede nachtrust. Dit komt, doordat het masker een volledige duisternis creëert, doordat uw ogen volledig worden afgesloten van licht. ’s Nachts maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt voor onze biologische klok en die zorgt op zijn beurt er weer voor dat ons lichaam meegaat met het ritme van dag en nacht. Ofwel dat we ’s avonds moe worden en overdag actief kunnen zijn. Daarnaast zorgt melatonine ook voor het herstel en de opbouw van het lichaam. Wanneer u ziek bent, zorgt de aangemaakte melatonine in de slaap er weer voor dat u beter wordt. Ook spieren worden ’s nachts aangemaakt met dank aan dit wonderstofje. Tot slot zorgt melatonine er zelfs voor om kanker te helpen voorkomen.

Licht is een van de oorzaken die onze melatonineproductie onderdrukt. Denk aan ‘blauw licht’ die vaak uit smartphones of tablets komt. Maar ook natuurlijk licht. De zon die al erg vroeg opkomt tijdens de zomertijd bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat je niet meer lekker slaapt of vroeg wakker wordt. Of wanneer u het platteland vergelijkt met de grote stad. De vele lantarenpalen en digitale billboards zorgen ervoor dat het eigenlijk nooit echt pikkedonker is en heeft een negatief effect op het produceren van melatonine. Terwijl dat juist zo ontzettend belangrijk is.

Voor wie is een slaapmasker?

Mensen die last hebben van het zogenaamde omgevingslicht, de vroege ochtendzon of simpelweg niet in het bezit zijn van genoeg verduisterend werkende gordijnen, kunnen baat hebben bij een slaapmasker. Maar ook mensen die nachtdiensten moeten draaien en overdag hun slaap moeten pakken: deze is voor u. Ook voor mensen die slaapproblemen hebben, maar niet weten waar het aan ligt. Een slaapmasker is zeker het proberen waard.

Geen verduistering nodig, maar toch problemen met in slaap vallen? Dan kunt u het misschien ook zoeken bij het slaapcomfort. De verzwaringsdeken is een product die u kunt overwegen. Dit dekbed weegt drie tot zes keer zwaarder dan een gemiddeld dekbed en dat geeft een aangenaam gevoel. U komt meer tot rust, valt sneller in slaap, maar ook dieper.

2 reacties op “Slaapmasker: een hulpmiddel voor een goede nachtrust

  1. Maren schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Febe schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *