Draaien en woelen en de hele tijd naar het plafond staren midden in de nacht, terwijl u niets liever wil dan slapen. Als u hier mee te maken hebt dan heeft u een doorslaapprobleem. Dit houdt in dat u zonder enige moeite in slaap komt, maar 1 of meerdere keren per nacht wakker wordt en pas na 3 uur of langer weer verder kan slapen. Het is mogelijk dat u bijvoorbeeld na 2 uur slapen alweer wakker wordt. Hier lees u alles over de symptomen en oorzaken van dit probleem.
Symptomen doorslaapproblemen
Als u last hebt van doorslapen dan is dit een vorm van slapeloosheid. Als u langer dan drie maanden last hebt van doorslaapproblemen, waarbij het dus lang duurt voor u in slaap komt, dan heet het een chronische vermoeidheid. 10 procent van de Nederlanders lijdt aan deze chronische vermoeidheid.
Niet kunnen doorslapen kan uiteindelijk leiden tot symptomen als een slechtere concentratie, een verminderde energie, spanning in u spieren, hoofdpijn, emotionele instabiliteit en prikkelbaarheid. Vervelende symptomen, die u het liefst wil voorkomen.
Licht slapen, snel wakker
Als u last hebt van doorslaapproblemen dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn dat u het hormoon cortisol ’s nachts aanmaakt. Dit hormoon, ook wel stresshormoon genoemd, helpt mensen ’s ochtends bij het opstaan om meteen wakker en alert te zijn. Onze verzwaringsdeken draagt hier ook aan bij.
Normaal gesproken maak u dit hormoon ’s ochtends aan en daalt de hoeveelheid gedurende de dag, zodat u ’s nachts niet meer zo wakker en alert bent. Als dit hormoon onvoldoende daalt dan slaap u licht en word u ’s nachts vaker wakker. Dit maakt het ook een stuk moeilijker om weer in slaap te vallen.
Hoge lichaamstemperatuur
Een andere oorzaak van doorslaapproblemen is dat u lichaam een te hoge temperatuur heeft. Het lichaam is ongeveer 37 graden, maar deze temperatuur stijgt en daalt gedurende de dag. Overdag is u lichaam het warmst en zorgt het dat u wakker en alert bent. Gedurende de avond neemt deze temperatuur af, zodat u beter in slaap kan komen.
Rond een uur of 3 ’s nachts is u lichaam op de laagste temperatuur. Maar deze natuurlijke schommeling van de lichaamstemperatuur loopt niet bij iedereen goed, waardoor het voor kan komen dat u lichaam ’s avonds onvoldoende is afgekoeld. Dat maakt doorslapen lastig en zorgt dat u veel wakker bent en moeilijk weer in slaap komt.
Andere oorzaken
Naast het hormoon cortisol en een hoge lichaamstemperatuur zijn er nog veel meer oorzaken voor doorslaapproblemen. Zo kunnen lichamelijke klachten als benauwdheid, pijn, hoesten en rusteloze benen ook zorgen voor doorslaapproblemen, net als vaak moeten plassen en iemand die naast u ligt te snurken.
Ook als u veel zorgen aan u hoofd hebt, zoals over werk of geld, dan kan dit slaapproblemen veroorzaken. Verder helpen nachtmerries, depressies, alcohol voor het slapen gaan, te weinig eten voor het slapen of een te lichte slaapkamer ook niet mee en kunnen dit ook mogelijke oorzaken zijn van uw probleem met doorslapen.
Slecht slapen door de overgang
Ook de overgang kan zorgen voor slapeloosheid en problemen met doorslapen. Bij overgangsklachten denk u niet meteen aan slapeloosheid, maar het is mogelijk dat slaapproblemen samenhangen met verandering van de hormonen. Tijdens de overgang krijgen vrouwen last van nachtelijk zweten, opvliegers en is het zelfs mogelijk dat ze slaapapneu of andere ademstoornissen ontwikkelen. Dit kan er uiteindelijk weer toe leiden dat u moeilijk in slaap kan vallen of veel wakker wordt ’s nachts en vervolgens weer moeilijk in slaap komt.
Ook andere lichamelijke, psychische en hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen invloed hebben op u slaapkwaliteit. Het is ook mogelijk dat u lastiger doorslaapt als u ouder wordt. Hoe ouder u bent, hoe lager de behoefte aan slaap. u slaapt lichter en korter en het kan daarom mogelijk zijn dat u ’s nachts klaarwakker in u bed ligt en niet door kan slapen.
Doorslaapproblemen en melatonine
Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat aangeeft wanneer het donker of licht is. Zo kan het lichaam zich ’s avonds als het donker is, klaarmaken voor slaap en organen in een ‘nachtstand’ zetten. Zo kan u goed inslapen. Het hormoon heeft dus veel invloed op u slaap, waardoor het vaak gebruikt wordt bij slaapproblemen.
Toch helpt het niet bij doorslaapproblemen. Onjuist gebruik van melatonine heeft een slechte uitwerking op u organen en op de rest van u gezondheid. U kunt hierdoor doorslaapproblemen krijgen en moeite hebben met wakker worden. Het beste is dus voor gebruik van medicijnen advies te vragen bij u huisarts of een specialist.
Slaapproblemen tegen gaan
Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken zijn, waardoor er niet één specifieke oplossing is. Het kan komen door gebruik van alcohol voor het slapen gaan of doordat u veel piekert over problemen. Probeer dit te verminderen en zorg voor een donkere en goed geventileerde slaapkamer met een comfortabel matras. Ook het gebruik van een verzwaringsdeken kan helpen. Dit deken bevordert afgifte van gelukshormoon serotonine en verlaagt het stresshormoon cortisol. Beweeg ’s middags voldoende en ga ook naar buiten.
Als u het ’s avonds warm hebt dan verlaag u uw temperatuur door pittig eten en alcohol te vermijden en als u het juist koud hebt dan kunnen sokken en een kruik in bed helpen. Verder moet u nooit met een knorrende maag naar bed gaan en is het goed om elektronische apparaten niet vlak voor bed te gebruiken.
Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .
Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?
Bedankt voor het artikel.