Beter slapen, Kennisbank

Heerlijk koel slapen

Leestijd: 3 minuten

U kent het vast wel. Wanneer het buiten wat warmer wordt, krijgt u last van zweetaanvallen in bed, kunt u niet slapen door de hitte of wordt u om het uur wakker. Heel vervelend en vooral erg frustrerend. 

Ook wanneer het buiten nog niet erg warm weer is, is het een verstandige keuze om met een raampje open of de verwarming uit te slapen. Waarom? Lees snel verder. 

Slapen in een koele kamer

Slapen in een koele kamer heeft veel voordelen. 

U valt sneller in slaap

Naarmate de avond vordert, daalt je lichaamstemperatuur. Dit is een natuurlijk proces, waarmee uw lichaam aangeeft dat u moet gaan slapen of rusten. Door uw slaapkamer koel te houden, wordt dit proces versterkt en krijgt uw lichaam extra ‘slaapsignalen’. 

Uw slaapkwaliteit verbetert 

Uw lichaamstemperatuur daalt dus vlak voor het slapengaan. Wanneer uw lichaam bijna ontwaakt, neemt uw lichaamstemperatuur weer toe. Dit natuurlijke proces kan verstoort worden wanneer u in een te warme slaapkamer slaapt. U kunt wakker worden met zweetaanvallen of in de ochtend met een te verhit lichaam wakker worden. Dit zijn allemaal tekenen dat de slaapkwaliteit niet goed is. Met een koude kamer verbetert u deze slaapkwaliteit. 

Slaap tegen oudere huid

Vergeet dure crèmes of plastische chirurgie. Slapen in een koele kamer is het perfecte medicijn. Slapen in een temperatuur tussen de 16 en 21°C stimuleert de aanmaak van melatonine.  Melatonine bevordert niet alleen de kwaliteit van de slaap, maar is ook een krachtig anti-verouderingshormoon!

Afvallen 

In een koele kamer slaapt u niet alleen beter, maar verliest u ook sneller gewicht. De stofwisseling werkt namelijk beter wanneer het koud is. Uw lichaam moet dan namelijk harder werken om u op temperatuur te houden. Zo verbrandt u dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer u in een warme slaapkamer slaapt. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Slaapkamer koel houden

Slapen in een koele kamer kan dus helpen om beter te slapen en heeft daarnaast nog veel voordelen. Toch is het soms lekker om met de verwarming aan in bed te duiken of een extra plaid of deken op uw deken te leggen. Dit is comfortabel of staat leuker in uw slaapkamer, maar doe dit echter niet! Zorg dat uw slaapkamer tussen de 16 en 21°C is: ook wanneer u in bed ligt. Geen loeihete verwarming of extra dekens op bed dus.

Tips tegen warmte in bed

Warm weer is heerlijk: het zonnetje voed uw lichaam met vitamine D, u bent positiever en u kunt heerlijk buiten in de tuin zitten of in het park wandelen. Tot u gaat slapen. In bed is warm weer vaak vervelend. U valt er minder makkelijk door in slaap, krijgt zweetuitbraken of wordt vroeg wakker door de hitte. Wij van Slaapt zetten hiervoor een paar handige tips voor u op een rij. Zo slaapt u wat comfortabeler met het warme weer. 

 • Heeft u een ventilator in de (slaap)kamer? Dit lijkt te werken, maar stuurt enkel weer warme lucht naar u toe. Zet daarom een fles koud water of een bak met water en ijsklontjes voor de ventilator. Dit zorgt voor koude lucht naar u toe in plaats van warme lucht. 
 • Koel uw nek of uw voeten voor het slapen gaan. Dit heeft namelijk een goede doorwerking voor de rest van uw lichaam. 
 • U kunt er ook voor kiezen om met natte of koude sokken aan te gaan slapen. Ook een nat washandje op uw voorhoofd of in uw nek kan helpen.
 • Neem een koude douche voor het slapen gaan. Zo koelt uw lichaam af en is het comfortabeler slapen.
 • Drink genoeg water voor het slapen gaan. 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Heerlijk koel slapen

 1. Sara schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Tess schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Julia schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *