In slaap komen is voor sommigen een lastige zaak. U heeft veel aan uw hoofd en maakt u er juist druk om wanneer u in bed ligt. Iets wat u juist niet wilt. U wilt snel in slaap vallen, diep slapen en opgeladen en uitgerust de volgende dag beginnen. Zo kunt u de dag weer goed en happy beginnen en bent u wendbaarder tegen (vervelende) gebeurtenissen. De ideale wereld, al zeggen we het zelf. Want in slaap komen is dus voor veel mensen een lastig ding. Wij van Slaapt hebben onderzoek gedaan naar tips en tricks om (sneller) in slaap te komen en wat we juist niet moeten doen. Lees het hieronder.
6 manieren om in slaap te komen
We hebben tips gevonden om te zorgen dat u ‘s avonds moe bent en sneller en makkelijker in slaap komt. Belangrijk is wel dat u rekening houdt dat deze tips al overdag beginnen en u er niet pas naar kijkt wanneer u het bed al in duikt.
- Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Het is belangrijk om uw brein overdag ook wat ontspanning te geven in plaats van steeds geprikkeld te worden. Wanneer uw brein overdag alleen maar geprikkeld wordt en overuren moet draaien voor gevaarherkenning of stressgerelateerde situaties, zal hij dit ‘s avonds nog blijven doen.
- Ga uit bed als u wakker ligt. Blijf niet uren piekeren als u wakker ligt, maar ga uit bed en doe iets anders gedurende 10 minuten tijd. Ga niet op uw telefoon of kijk geen tv. Blauw licht zorgt ervoor dat de hersenen weer actief worden en u nog langer wakker blijft.
- Zorg voor een koele en geventileerde slaapkamer. Een koele en geventileerde kamer helpt om uw lichaamstemperatuur naar beneden te helpen. Dit bevordert het slaapproces.
- Neem een warme douche. Neem minimaal één uur voor het slapen een warme douche. Dit maakt u moeier en zo valt u makkelijker in slaap.
- Piekeren in bed? Schrijf het op. Schrijf uw gedachten van u af. Dit maakt ruimte in uw hoofd en zorgt ervoor dat u rustiger wordt. Zo valt u sneller in slaap.
- Vermijd minimaal een uur voordat u gaat slapen blauw licht. We hebben het bovenstaand ook al een keer benoemd. Maar vermijd het blauwe licht van uw computer, laptop, tv, tablet of smartphone. Dit zorgt er voor dat de hersenen sneller op de ‘uit-knop’ gaan.
De verzwaringsdeken kent verschillende namen
Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.
Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).
Moeite met in slaap komen
Vindt u het moeilijk om in slaap te komen? Dit kan aan verschillende dingen liggen. Bovenstaand hebben we al een paar tips benoemd om sneller in slaap te komen.
In dit kopje behandelen we vooral de oorzaken van wakker liggen in bed en het niet snel in slaap komen.
- Het drinken van teveel cafeïnehoudende dranken (denk aan koffie of cola);
- het eten en drinken van te veel suikers;
- te laat eten (uw lichaam blijft aan staan om het eten nog te verteren);
- zonder eten naar bed gaan (wakker van de honger);
- te laat op de dag sporten (uw lichaam heeft te veel energie nog hierdoor);
- te veel en te laat op uw telefoon of voor de tv (blauw licht);
- ouder worden (hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig heeft);
- te veel drinken van alcohol (wordt u vaker wakker van).
De verzwaringsdeken van Slaapt
Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.
Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.
Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder.
Binnen 2 minuten in slaap komen
Er bestaan veel trucjes om binnen 2 (!) minuten in slaap te komen. Voor sommige werken deze trucjes wel en voor sommige helaas niet. We leggen hieronder een truc uit.
Een militaire trucje van de U.S. Navy zou wetenschappelijk bewezen zijn om binnen 2 minuten in slaap te vallen.
- Ga ontspannen op bed liggen.
- Sluit uw ogen en adem diep in en uit.
- Ontspan elke spier in uw gezicht. Frons niet en knijp uw ogen niet dicht. Let er op dat uw wangen, mond en tong zich ontspannen en laat de druk op uw ogen los.
- Focus daarna op de schouders en laat ze zo laag mogelijk zakken. De achterkant van uw nek ontspant. De spanning verdwijnt ook langzaam uit uw armen en vingers.
- Daarna volgen de benen. Ga van de bovenbenen langzaam naar de kuiten en uiteindelijk de tenen. Laat alles langzaam ontspannen.
- Nu alles ontspannen is, moet u uw hoofd voor 10 seconde lang ‘leeg’ maken. Denk gedurende 10 seconde aan niks en probeer uw gedachten stil te leggen.
- Lukt het niet om uw hoofd leeg te maken? Zeg dan gedurende de 10 seconde steeds de zin ‘Niet nadenken’ rustig achter elkaar. Zo kunt u aan niets anders denken en slaapt u toch sneller in.
Het is zeker de moeite waard om een keer te proberen als u niet kunt slapen.
Huismiddel om te slapen
Er bestaan ook huismiddeltjes om sneller in slaap te komen. Hoe fijn is het dat niet alleen zware medicijnen helpen om sneller in slaap te komen. We hebben een aantal huismiddeltjes opgezocht en voor u op een rij gezet.
- Appelazijn en honing. Deze combinatie is rijk aan essentiële aminozuren die rusteloosheid tegengaan. Gebruik hiervoor 2 eetlepels appelazijn, 1 eetlepel honing en 1 kop water. Goed met elkaar mengen en heerlijk slapen daarna.
- Valeriaanthee. Valeriaan heeft een kalmerende en ontstekingsremmende werking. Gebruik hiervoor 1 kop water, 1 eetlepel valeriaan en een beetje honing naar smaak. Gebruik de valeriaan als theezakje en drink als thee.
- Kamillethee. Kamille is ontstekingsremmend, kalmerend en heeft een verzachtende werking. Ze als thee.
- Nootmuskaat en melk. Ook deze combinatie bevat veel aminozuur om rustig te worden en sneller in slaap te vallen. Gebruik 1 theelepel nootmuskaat en 1 kop melk, goed mengen en voorzichtig opdrinken.
De verzwaringsdeken
Niet in slaap komen is vervelend. Verschillende rituelen of middeltjes helpen om sneller in slaap te komen en minder te draaien en woelen in bed. Echter is het soms moeilijk om u aan deze rituelen te houden of heeft u helemaal geen zin in speciale, natuurlijke middeltjes.
De verzwaringsdeken kan dan een oplossing bieden. U hoeft niet overdag te denken aan speciale rituelen of voor het slapen nog snel een thee te drinken. Een verzwaringsdeken ligt standaard op uw bed en zorgt er voor dat u rustig en ontspannen wordt, zodra u in bed ligt. Een verzwaringsdeken drukt namelijk met zijn gewicht op uw zenuwstelsel, waardoor deze ontspant. U wordt hier rustig van en bent tevens minder vatbaar voor prikkels van buitenaf. Hierdoor slaapt u sneller in en slaapt u dieper.
Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .
Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?
Bedankt voor het artikel.