Beter slapen, Kennisbank, Slaapproblemen

Hoelang kan een mens zonder slaap

Leestijd: 3 minuten

Het laatste ‘wakker blijven’-record staat op 11 (!) dagen in het jaar 1963. Een zeventienjarige jongen bleef in totaal 264 uur wakker. Maar niet zonder blikken of blozen. Hij kreeg last van stemmingswisselingen, geheugenverlies, hallucinaties en verlies van coördinatie. Na deze effecten op het niet slapen, heeft het Guinness Book of Records niet meer meegedaan aan een officieel wakker-blijf-record.

Wat gebeurt er als u een nacht niet slaapt

Wie lang probeert te vechten tegen de slaap, heeft last van zogenaamde microslaapjes. Dit is slapen voor slechts een paar seconde lang, zonder dat die persoon het door heeft. Het kan namelijk zo zijn dat deze met ogen open slaapt. Misschien heeft u het ook wel eerder gehad. U moet echt wakker blijven om bijvoorbeeld iets af te krijgen, maar sukkelt telkens weer in slaap. Het kan dus zo zijn dat u microslaapjes hebt gehad en voor bijvoorbeeld 5 seconden heeft geslapen zonder dat u het door had. 

Maar wat gebeurt er nu als een nacht niet slaapt? Wij hebben enkele symptomen die u kunt krijgen als u een nacht niet slaapt voor u op een rij gezet.

 • U onthoudt dingen minder goed. Zonder slaap werkt uw hippocampus minder goed. De hippocampus is een onderdeel van uw hersenen dat betrokken is bij de opslag en het ophalen van informatie. 
 • U wordt zwaarder/uw gewicht neemt toe. Na één nacht niet slapen kan uw BMI al stijgen. 
 • Een doffe huid. Na een nacht niet slapen dalen het vochtgehalte en de pH-waarde van uw huid al. Hierdoor ziet u er vermoeider en ouder uit. 
 • Stemmingswisselingen. Een nacht niet slapen zorgt voor een minder positief gevoel en zorgt er tevens voor dat u woede of andere negatieve prikkels te reguleren. 
 • Hallucinaties. Na een nacht niet slapen kunt u stemmen horen of (lichte) schizofrenie aanwakkeren. 
 • Verminderde coördinatie. Uw coördinatie verminderd.

Het is misschien verrassend, maar 24 uur zonder slaap heeft schijnbaar hetzelfde effect als dat iemand 2 à 3 glazen alcohol op heeft.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Langer dan 24, 48 of 72 uur zonder slaap

Wanneer u langer dan één nacht wakker blijft heeft u waarschijnlijk heftigere gevolgen hiervan. Bekijk ze hieronder.

 • Pijnlijke spieren;
 • concentratieverlies;
 • duizeligheid en flauwvallen;
 • verwarring;
 • hyperactiviteit;
 • ongeduld en prikkelbaarheid;
 • geheugenverlies;
 • misselijkheid;
 • psychose;
 • onduidelijk spreken; 
 • Ook zal je bloeddruk stijgen waardoor je meer kans op hart- en vaatziekten krijgt of zelfs een hartaanval. 

Een nacht  niet slapen is zeker niet aan te raden. Zoals bovenstaand benoemd, heeft het veel slechte gevolgen om niet te slapen en deze gevolgen kunnen zelfs blijvend zijn. 

Een voorbeeld daarvan blijkt uit een Amerikaans onderzoek over wakker blijven. De onderzoekers volgde een man die uiteindelijk 201 uur wakker bleef. Tijdens het wakker blijven kreeg hij last de bovenstaande punten, maar ook na het onderzoek zou hij nooit meer echt de oude worden. Hij bleef in een negatieve stemming hangen en werd prikkelbaarder.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

De verzwaringsdeken

Daarom moet u er altijd voor zorgen dat u goed slaapt, ook al heeft u iets anders aan uw hoofd of gaat dit simpelweg moeilijk.

Een verzwaringsdeken kan helpen om sneller in slaap te komen en de rust te pakken die u nodig heeft om goed te functioneren overdag. De verzwaringsdeken drukt met zijn gewicht op uw zenuwstelsel en zorgt ervoor dat deze ontspant en u sneller in slaap valt en tevens dieper slaapt. Probeer daarom niet langer wakker te blijven, maar juist effectiever te slapen! 

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Hoelang kan een mens zonder slaap

 1. Merel schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Anne schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Cato schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *