Kennisbank, Slaapproblemen

Onrustig slapen

Leestijd: 4 minuten

Heeft u wel eens nachten gehad dat u veel ligt te draaien in bed, veel zweet, veel beweegt of piekert in bed? Of heeft u dit regelmatig. Droomt u vaak en is dit ernstig? Onrustig slapen zorgt ervoor dat u minder uitgerust wakker wordt. Hoe komt het dat we soms onrustig slapen? We behandelen het in dit artikel. Lees snel verder! 

Onrustig slapen en veel bewegen

Onrustig slapen en veel bewegen gaan vaak samen. Dit komt door piekeren, spanning, verkeerd eten of andere factoren. Veel bewegen is niet een specifiek gevolg van onrustig slapen. Het kan wel zijn dat uw lichaam reageert met veel bewegingen wanneer u onrustig slaapt.

Onrustig slapen en dromen

Heeft u vaak last van zweetaanvallen, veel draaien in bed en veel dromen? Hoe komt dit? Wat betekent het? 

In uw dromen verwerkt u de dingen die u meemaakt op een dag. Als u leert, droomt u meer. Dus wanneer u veel leert op een dag, droomt u ook meer. Precies om deze reden zal een kind meer dromen (of nachtmerries) dan een volwassenen hebben, omdat een kind nog veel indrukken heeft die nieuw voor hem/haar zijn. Sommige dingen die u heeft meegemaakt of hebt geleerd op een dag, onthoudt u en worden een vaste herinnering en andere vergeet u. 

Ook met een burn-out of stressgerelateerde periode zult u meer dromen of nachtmerries krijgen, doordat u meer prikkels opvangt overdag. Hier kunt u onrustig van slapen.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Het verschil tussen een nachtmerrie en een normale droom

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor de betekenis van een nachtmerrie. U verwerkt net als in een normale droom de gebeurtenissen van de dag. Of dit nu gebeurt in een droom of nachtmerrie, heeft geen betekenis.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Oorzaken onrustig slapen

De oorzaken van onrustig slapen liggen vaak bij leefgewoonten of invloeden van buitenaf. Bepaalde factoren in uw dagelijks leven zorgen ervoor dat u onrustig slaapt en veel beweegt en/of droomt tijdens het slapen. Wij van Slaapt hebben een aantal factoren voor u op een rij gezet en behandelen we hieronder. 

 • Spanning en stress 

Veel stress of spanning omtrent iets kunt u ten eerste wakker houden, maar ook zeker onrustig laten slapen. Uw onderbewuste neemt deze stress en spanning mee tijdens het slapen en u kan hierdoor veel gaan bewegen, zweten of draaien. 

 • Onrustig slapen door bepaald voedsel 

Ook bepaald voedsel kan u onrustig laten slapen. Denk daarbij aan cafeïne of chocolade, maar ook aan een te volle maag of juist een te lege maag, kan u onrustig laten slapen. 

Het is verder ook aan te raden om weinig producten te eten waarin veel histamine in zit. Histamine is een chemische neurotransmitter die wordt aangemaakt bij een allergische reactie. Dit kan zelfs zorgen voor angst en paniekstoornissen. Producten waar veel histamine in zit, zijn onder ander: schimmelkazen, oude kaas, yoghurt, karnemelk, zuurkool en bijvoorbeeld rode wijn. U kunt hier onrustig van gaan slapen. 

 • Alcohol

Als u veel alcohol drinkt zal u in eerste instantie misschien snel in slaap vallen, maar daarna merken dat u vaker wakker wordt en/of niet goed hierdoor kan slapen. Naast dat het slecht is voor de gezondheid, is het ook niet bepaald bevorderend voor uw slaap. De slaap zal uiteindelijk (tweede helft) onrustig worden.

 • Slecht slaapritme 

Een onregelmatig slaapritme kan er voor zorgen dat u onrustig slaapt. Uw lichaam slaapt namelijk het beste bij consistente tijden dat u gaat slapen en opstaat. Uw biologische klok raakt namelijk ontregelt en u slaapt hierdoor onrustiger.  

 • Een te warme slaapkamer 

Een koele slaapkamer bevordert de slaap. Het advies van uw slaapkamer temperatuur ligt tussen de 16 en 19 graden. Wanneer de temperatuur hier ver boven ligt, zult u onrustiger slapen en zal tevens de kwaliteit van de REM slaap minder zijn.

 • Onrustig slapen door de overgang 

Vrouwen die door menopauze gaan kunnen onrustiger slapen. Dit is niks raars en een normale en veel voorkomend symptoom van de overgang.

De verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken kan onrustig slapen in de ban doen. Het gewicht van de verzwaringsdeken drukt rustig op uw zenuwstelsel, waardoor deze ontspant. U wordt rustiger en valt eerder in slaap en slaapt tevens dieper. Dit helpt om rustiger te slapen.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Onrustig slapen

 1. Isabella schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Luna schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Amy schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *