Beter slapen, Kennisbank, Slaapproblemen

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Leestijd: 4 minuten

Het is soms moeilijk in te schatten hoeveel slaap uw kind nodig heeft. Een kind heeft meer slaap nodig dan een volwassenen. Dit komt omdat een kind nog veel moet verwerken van gebeurtenissen overdag dan volwassenen en tevens ook nog volop in de groei is. Ook is het per kind afhankelijk hoeveel slaap het nodig heeft. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere kind om goed te functioneren overdag. 

Wel heeft het grote gevolgen als uw kind te weinig slaapt. Uw kind is vermoeider, kan niet goed leren of onthouden en kan warrig zijn na een nacht niet goed slapen. Maar hoeveel slaap heeft een kind gemiddeld nu echt nodig? En handige tips om uw kind in slaap te krijgen. Lees snel verder! 

Slaapt uw kind te weinig?

Hoe weet u nu zeker of uw kind wel genoeg slaapt? Is hij/zij erg huilerig of slaperig, maar weet u niet zeker of het door te weinig slaap komt? We zetten een aantal symptomen van te weinig slaap bij kinderen voor u op een rij. 

 • Spanning;
 • prikkelbaarheid, lusteloosheid, slecht humeur;
 • concentratiestoornissen;
 • onhandelbaar of druk gedrag;
 • slechte schoolresultaten;
 • verminderde of toegenomen eetlust.

Heeft uw kind een of meerdere symptomen? Dan heeft uw kind waarschijnlijk te weinig geslapen. Het kan natuurlijk een nachtje gebeuren en komt vaak voor. Neem bijvoorbeeld na een logeerpartijtje of een avondje laat naar bed gaan in het weekend. 

Mochten deze klachten langer dan een nacht aanhouden, dan kunnen ze leiden tot een (chronisch) slaapprobleem. Naast de bovenstaande gevolgen op korte termijn, kan het gebrek aan slaap op lange termijn leiden tot een depressie of overgewicht van uw kind.  

Gelukkig kampt slechts vier procent van de kinderen met een slaapstoornis. Mocht uw kind een slaapprobleem hebben, dan vereist dit een gespecialiseerde behandeling. Raadpleeg hiervoor uw dokter. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Slaap tabel kind

Het is soms moeilijk in te schatten hoeveel slaap uw kind nu daadwerkelijk nodig heeft. Het ene kind heeft dus meer slaap nodig dan het andere. Wel kan het gemiddelde aantal uren slaap in een tabel gegeven worden. Zo kunt u aflezen wat de gemiddelde aantal uren per kind zijn en waar u ongeveer rekening mee moet houden. 

Leeftijd 

Aantal uren slaap

0 – 3 maanden 

14 tot 17 uur 

4 – 11 maanden 

12 tot 15 uur 

1 – 2 jaar 

11 tot 14 uur 

3 – 5 jaar 

10 tot 13 uur 

6 – 13 jaar 

9 tot 11 uur 

14 -17 jaar 

8 tot 10 uur 

 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Tips om uw kind te laten slapen

Er zijn een aantal tips die u kunt opvolgen als uw kind moeilijk in slaap valt. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben en daarom ook verschillende oplossingen. Kijk goed naar de situatie als uw kind niet kan slapen, zo kunt u met de juiste oplossing inspelen en uw kind rustig laten slapen. 

 • Zorg voor een vast bedritueel. Probeer uw kind elke dag op dezelfde tijd naar bed te brengen. Dit zorgt voor een goed afgestemde biologische klok en zal uw kind vanzelf moe worden op de tijdstippen dat hij moet slapen en opstaan als hij wakker moet worden. 
 • Zorg voor een fijne slaapplek. Een fijne slaapplek is een rustige, comfortabele en donkere plek. 
 • Rustige avond zonder schermen. Houd uw kind zo veel mogelijk van de schermen vandaan, een paar uur voordat hij of zij gaat slapen. Dit zorgt voor meer rust en ontspanning. 
 • Bewegen en ontspannen. Beweeg genoeg overdag en ontspan in de avond. Dit is een handig recept om heerlijk moe naar bed te gaan. 
 • Emoties uiten. Heeft uw kind angsten of is hij/zij gespannen? Praat er dan met hem/haar over voor het slapen gaan. Dit geeft uw kind een geruster gevoel en zorgt er voor dat uw kind sneller in slaap valt. 
 • Blijf rustig en positief. Maak geen ruzie voor het slapen gaan, dit zorgt voor veel gepieker en gemaal in de hersenen van uw kind. Dit houdt uw kind lang wakker. 

De verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken kan helpen om uw kind sneller in slaap te laten vallen en tevens dieper te laten slapen. De verzwaringsdeken drukt met zijn extra gewicht zachtjes op het hele lichaam van uw kind. Dit zorgt voor een geborgen gevoel (als een soort knuffel) en de ontspanning van het zenuwstelsel. Zo komen prikkels minder snel door en is uw kind rustig en ontspannen. Ook zorgt het voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Deze stoffen zorgen er voor dat uw kind sneller gaat slapen. 

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

 1. Fenna schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Isa schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Fenna schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *