Kennisbank, Slaapproblemen

Moe wakker worden

Leestijd: 4 minuten

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk voor uw humeur. Bij te weinig slaap wordt u futloos en reageert u kortaf naar mensen in uw buurt. Als u iedere dag moe wakker wordt dan verslechtert uw humeur namelijk drastisch. Het is steeds moeilijker om dingen gedaan te krijgen en u ziet altijd op tegen het wakker worden. Het is mogelijk dat u moe wakker wordt, omdat u slecht slaapt maar het kan ook andere oorzaken hebben. Hier leest u alle oorzaken van moe wakker worden en ook wat u er tegen kan doen. Zo voorkomt u dat u iedere ochtend moe en chagrijnig wakker wordt en staat u op vol energie en een goed humeur.

Gebrek aan diepe slaap en REM-slaap

De meest voor de hand liggende oorzaak van het moe wakker worden is een slaaptekort. Het gaat hierbij vaak om een tekort aan diepe slaap en de REM-slaap. Het is mogelijk om met een korte nachtrust toch fit wakker te worden als u veel diepe slaap en REM-slaap heeft gehad. In de eerste fase van het slapen zit u tussen slapen en wakker zijn in. Tijdens de tweede fase slaapt u licht en wordt u snel wakker.

In fase 3 bereikt u de diepe slaapfase, waarbij uw bloeddruk, hartslag en ademhaling op het laagst zijn en hormonen vrijkomen die u helpen herstellen. Daarna volgt de REM-slaap, waarin u alle indrukken en ervaringen van uw dag verwerkt. Hierbij bewegen uw ogen snel en heeft u een verhoogde hersenactiviteit.

Ochtend- of avondmens

Het is mogelijk dat u iedere ochtend moe wakker wordt, omdat u simpelweg geen ochtend- maar een avondmens bent. Het is wetenschappelijk bewezen dat sommige mensen een ochtendmens zijn en sommige mensen een avondmens. De biologische klok heeft hier een flinke invloed op. Avondmensen vinden het niet prettig om vroeg op te staan en worden daardoor vaak moe wakker.

Als het voor uw werk nodig is om vroeg op te staan dan is hier helaas weinig aan te doen. Het enige dat u helpt is om niet teveel uit uw slaapritme te komen. Zo kunt u in het weekend wel iets bijslapen, maar is het niet verstandig om te lang uit te slapen. Hierdoor komt u op maandag weer in de problemen en zult u merken dat u weer erg moe wakker wordt.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een verzwaarde deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaarde deken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Stress en cortisol

Als u iedere dag moe wakker wordt dan is het ook mogelijk dat dit komt door stress. Veel mensen hebben hiermee te maken en ervaren hierdoor mentale en fysieke vermoeidheid. Als u continu last heeft van stress op uw werk of tijdens andere bezigheden dan is uw stresslevel chronisch verhoogd. 

Op dat moment moeten uw bijnieren gedwongen op hoog niveau presteren, waardoor ook cortisol en andere stresshormonen op een hoog level blijven zitten en daardoor uw glucose level verhoogd. U bent op dat moment al door alert, waardoor de kans groot is dat u af en toe instort. Het enige wat u op dat moment kunt doen om niet meer moe wakker te worden is om de stress aan te pakken. Hiervoor zijn talloze mogelijkheden.

Moe wakker worden met hoofdpijn

Moe wakker worden kan gepaard gaan met ochtend hoofdpijn. Het blijkt dat mensen met slaapproblemen 2 tot 8 keer meer kans hebben op hoofdpijn dan mensen zonder slaapproblemen. Deze ochtendhoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat u last heeft van migraine, lijdt aan angst en depressies of een slaapstoornis heeft waardoor u moeite heeft met in slaap vallen of onrustig slaapt.

Ook slaapapneu, tandenknarsen en een verkeerde slaaphouding kunnen leiden tot hoofdpijn in de ochtend. Verder kunnen een lage bloedsuikerspiegel, bepaalde medicatie, alcohol, cafeïne, verkoudheid of griep en een slecht geventileerde slaapkamer bijdragen aan hoofdpijn als u wakker wordt.

Uitgerust wakker worden

Gelukkig zijn er een aantal tips, waardoor u voorkomt dat u moe wakker wordt. Als u te weinig diepe slaap of REM-slaap krijgt dan moet u uw slaapkwaliteit verbeteren. Dit kunt u doen door te zorgen voor een donkere, goed geventileerde slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Ook kunt u een verzwaringsdeken gebruiken om het stresshormoon te verlagen en te zorgen voor een comfortabel matras. 

Daarnaast kunt u het beste cafeïne en alcohol vermijden voor het slapen gaan. Ook kunt u een boekje bijhouden om zo stress te verminderen of speciale thee drinken om dieper in slaap te komen. Voorkom snoozen en sta direct op en doe de gordijnen open om licht binnen te laten. Uw lichaam zal zich op dat moment aanpassen aan deze situatie. Verder kunt u digitale middelen inzetten om uw slaap te verbeteren met onder meer een speciale app, die je slaap analyseert. Als u bovenstaande middelen heeft geprobeerd en nog steeds slecht slaapt dan kunt u het beste een bezoek aan uw huisarts brengen.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Moe wakker worden

  1. Vayèn schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Mikki schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  3. Dirkje schreef:

    Ik word ook veel moe wakker. Erg futloos overdag en ‘s avonds krijg ik dan opeens energie. Heel vreemd, dit artikel heeft het wel iets duidelijker gemaakt gelukkig. Ik ga ook eens kijken naar de zware deken die jullie aanbieden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *