Kennisbank, Slaapproblemen

Kunt u niet doorslapen? Dit kunt u ertegen doen

Leestijd: 4 minuten

Het is erg vervelend wanneer het u overkomt: s’ nachts wakker worden en niet meer kunnen doorslapen. Niet kunnen doorslapen heeft verschillende oorzaken maar is bovenal enorm vervelend. Gelukkig zijn er oplossingen voor en kunt u ingrijpen op het moment dat doorslapen voor u een probleem is of aan het worden is. Wat kunt u allemaal doen om te kunnen doorslapen en wat zijn de oorzaken hiervan? Hier leest u meer over alles wat te maken heeft met doorslapen.

Dit zijn de oorzaken van niet doorslapen

Er zijn veel redenen waarom het wel lukt om in slaap te komen, maar niet om vervolgens ook de hele nacht door te slapen. 

Wellicht heeft u last van lichamelijke klachten waardoor u midden in de nacht wakker wordt. Als u veel last heeft van jeuk, pijn, kramp, benauwdheid of andere klachten kan dit als gevolg hebben dat u veel wakker ligt. 

Een andere belangrijke oorzaak van niet kunnen doorslapen is zorgen of stress: spanningen zijn er soms ook onbewust en creëren ook ‘s nachts veel onrust in het hoofd waardoor doorslapen een probleem wordt.

Natuurlijk wilt u het liefst de hele nacht doorslapen. Het is dan ook belangrijk om te weten dat er gewoontes zijn die het juist prikkelen om ‘s nachts wakker te worden. 

Geen vast ritme kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u ‘s nachts wakker wordt. Ook het drinken van frisdrank of andere dranken met cafeïne zorgt ervoor dat doorslapen moeilijker wordt. Drugs of medicijnen die stimulerend werken kunnen daarnaast ook de bijwerking hebben dat u ‘s nachts niet doorslaapt. 

Andere gewoonten die bevorderlijk zijn voor het niet doorslapen zijn alcohol drinken, een zware maaltijd eten voor het slapen, veel inspanning en het kijken op een beeldscherm van smartphone of tablet voor het slapengaan.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Slecht doorslapen overgang

Een van de redenen waarom doorslapen lastig kan worden is doordat u in de overgang zit. De overgang brengt verschillende kwaaltjes met zich mee: slecht slapen is daar één van. Bij ongeveer 40 tot 50% van de vrouwen komt slapeloosheid voor. 

Vaak lukt inslapen wel, maar wordt u vervolgens om het half uur wakker en kunt u niet meer slapen. Dit zorgt ervoor dat u zich overdag erg moe voelt. Goed ventileren, een vast slaapritueel en alcohol of cafeïnehoudende dranken vermijden.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Doorslapen tijdens zwangerschap

Bent u zwanger? Wellicht moet u door een zwangerschap vaak ‘s nachts plassen en wordt ook daardoor de slaapcyclus doorbroken. Verder is ook de overgang een periode waarin doorslapen lastig wordt. Daarnaast zijn er nog oorzaken als het hebben van nachtmerries, een snurkende partner, angst, depressie, alcohol voor het slapen gaan of met honger gaan slapen. Wellicht heeft u een kind die ‘s nachts veel wakker wordt: ook dit heeft weer invloed op uw slaapcyclus.

Doorslapen: medicatie via de huisarts

Een van de manieren waarop u het probleem van doorslapen kunt oplossen is door naar de huisarts te gaan. Dit is een stap om te nemen wanneer u merkt dat andere middelen niet helpen en dat doorslapen een groot probleem is geworden. Soms is het nog beter om eerst afscheid te nemen van bepaalde gewoonten die ervoor kunnen zorgen dat u ‘s nachts wakke ligt. 

Zijn er andere redenen dat u niet doorslaapt, bijvoorbeeld een depressie of andere lichamelijke klachten? Er zijn middelen die ervoor zorgen dat u ‘s nachts goed doorslaapt. Het is wel goed om te weten dat deze middelen vaak wel bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld dat u overdag erg duf bent of dat uw spieren slap zijn.

Doorslapen: homeopatische hulpmiddelen

Een andere optie is het gebruik van homeopatische hulpmiddelen om door te slapen. Er zijn veel kruiden en extracten van kruiden die een rustgevende werking hebben op uw lichaam. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant en dat u een goede nachtrust ervaart. De meeste homeopathische middelen richten zich op het ontspannen van het lichaam. Dit kan er zeker bij helpen om het lichaam tot rust te brengen en dus beter te slapen. Het voordeel van homeopatische hulpmiddelen is dat u er geen recept voor nodig heeft: u kunt dit gewoon bij de apotheek of de drogist kopen.

Er zijn nog meer manieren waarop u het doorslapen bevordert. Het is onder andere een goed idee om een verzwaringsdeken te proberen. Deze deken zorgt voor een constante druk op het lichaam: hierdoor voelt u een rustig en geborgen gevoel. Hierdoor ontspant uw lichaam en valt u beter in slaap. Daarnaast heeft u ook een betere nacht en zult u veel beter doorslapen.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Kunt u niet doorslapen? Dit kunt u ertegen doen

  1. Alina schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Benthe schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Bobbi schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *