Kennisbank, Slaapproblemen, Stress & angst

Hoofdpijn bij het slapen

Leestijd: 4 minuten

Het hebben van hoofdpijn bij het slapen is erg vervelend. Het kan verschillende redenen hebben. 

Heeft u hoofdpijn na het slapen/ bij het opstaan? Dit kan liggen aan de verkeerde slaaphouding of gebrek aan kwalitatieve slaap. De kwaliteit van uw slaap ligt onder andere aan uw bed, matras en kussen, externe factoren (bijvoorbeeld stress) en leefgewoonten (bijvoorbeeld veel alcohol drinken).

Bij gebrek aan kwalitatieve slaap ontstaat slaaptekort en krijgt u hoofdpijn. Deze hoofdpijn ontstaat mede door spanning in de spieren rondom de nek en de ogen. Dit noemen we spanningshoofdpijn. Andere soorten hoofdpijn behandelen we onderstaand ook. Dit heeft weer te maken met leefgewoonten.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn treedt uitsluitend op bij stress, angst of depressie. Het ontstaat door een soort spanning, zoals bij stress of lichamelijke spanning (denk aan gespannen nekspieren). Deze soort hoofdpijn gaat vaak gepaard met of ontstaat door slechte (kwaliteit) slaap. 

Bij spanningshoofdpijn heeft de persoon een soort drukkende en knellende pijn rondom de schedel. Dit kan soms enkele minuten duren, maar kan ook urenlang aanhouden. Wanneer de hoofdpijn uren aanhoudt, raadpleeg dan een dokter. Zorg daarnaast dat u meer rust en ontspanning in uw leven creëert. Dit is de beste remedie tegen spanningshoofdpijn

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Hoofdpijn bij opstaan

Hoofdpijn bij het opstaan kan naast spanningshoofdpijn ook andere oorzaken hebben. Dit kan liggen aan uw leefgewoonten. Denk bijvoorbeeld aan te veel alcohol drinken. Dit kan ervoor zorgen dat u wakker wordt met hoofdpijn. Veel water drinken is dan een goede oplossing. U bent bij te veel alcohol drinken waarschijnlijk uitgedroogd en uw lichaam schreeuwt om vocht. Andere slechte leefgewoonten zijn te laat of te veel met een computer, tablet of smartphone werken. Hierdoor kunt u ‘s nachts minder goed slapen, wat kan leiden tot hoofdpijn. 

Een andere reden voor hoofdpijn bij het opstaan kan liggen aan een verkeerde slaaphouding of geen goed matras of kussen hebben. Dit zorgt er voor dat de spieren rondom uw nek, schouders en rug niet goed worden ondersteund en verkeerd aangespannen worden. Vastzittende spieren in die sectie kunnen leiden tot hoofdpijn.  

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

De verzwaringsdeken

Goede rust en ontspanning is belangrijk voor een goede slaap. U slaapt hierdoor sneller in en slaapt tevens dieper. Dit zijn beide goede remedies voor verschillende soorten hoofdpijn. Een verzwaringsdeken geeft u de rust en ontspanning die u nodig heeft. Het drukt met het gewicht op uw zenuwstelsel waardoor het ontspant. U wordt minder geprikkeld door externe factoren en dit geeft rust. U slaapt hierdoor sneller en dieper. Dit is de manier om veel soorten hoofdpijn van de baan te helpen. 

Hoofdpijn tijdens slapen

Heeft u niet bij het wakker worden, maar krijgt u tijdens het slapen last van hoofdpijn? Wordt u wakker van deze hoofdpijn? Dit wordt ook wel hypnische hoofdpijn, ook wel slaap hoofdpijn of wekker hoofdpijn, genoemd. Dit is een zeldzame vorm van hoofdpijn. Veel is er nog niet over bekend. Dit komt omdat het een zeer zeldzame vorm van hoofdpijn is en veel lijkt op andere ziektes die dezelfde symptomen veroorzaken. Wel is bekend dat de hoofdpijnaanvallen alleen tijdens het slapen ontstaan (in de nacht of tijdens een middagdutje). 

Ook andere vormen kunnen optreden als u slaapt, maar ook als u niet slaapt. Denk hierbij aan sinushoofdpijn of clusterhoofdpijn. 

Sinushoofdpijn, oftewel neusbijholteontsteking, is een hoofdpijn waarbij de bijholtes gevuld zijn met lucht. Hierdoor krijgt u hoofdpijn. U kunt door deze hoofdpijn ook vaak slechter slapen of wakker worden/blijven. 

Bij clusterhoofdpijn heeft u vaak last van aanvallen met hevige hoofdpijn. Gelukkig hebben maar weinig mensen dit soort hoofdpijn. Bij deze soort hoofdpijn heeft u heftige hoofdpijn aan één kant van het hoofd, rond het oog. Er zijn meer mannen dan vrouwen die deze soort hoofdpijn hebben.

Wakker worden door hoofdpijn tijdens het slapen is niet leuk, maar komt, uit onze bovenstaande informatie, minder vaak voor. Het probleem ligt echter bij niet kunnen slapen door hoofdpijn of wakker worden met hoofdpijn. Ontspanning en rust is dan het belangrijkst. Houd voldoende rust en probeer zo veel mogelijk te ontspannen voor het slapen gaan. Zo is de kans op hoofdpijn bij het slapen het kleinst. 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *