Beter slapen, Kennisbank, Slaapproblemen

Moeite met opstaan? Dit kunt u doen

Leestijd: 4 minuten

Het is u vast ook wel eens overkomen: u wordt ‘s ochtends wakker, maar het wil niet lukken om in één keer op te staan. Het bed ligt natuurlijk nog erg lekker, maar wellicht wachten er ook taken op u waar u op dit moment nog even helemaal geen zin in heeft. Het kan voorkomen dat u hier maar sporadisch mee te maken heeft. Maar wat als u dit gevoel dagelijks heeft? Moeite met opstaan, de dag opstarten en beginnen met uw werkzaamheden: dit kan verschillende oorzaken hebben. En het is goed om te weten wat u daaraan kunt doen: dat leest u hier.

Geen zin om uit bed te komen in de winter

Sommige mensen hebben er af en toe last van: moeite met opstaan. Vooral in de wintertijd komt het vaker voor, omdat het dan buiten grauw en donker is. 

In de zomermaanden is het door de zonnestralen veel aantrekkelijker om uit bed te komen. Toch zijn er ook gevallen waarbij u, ook met een volle nacht slaap, nog steeds veel moeite hebt om op te staan. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

In sommige gevallen is het goed om simpelweg te accepteren dat u geen ochtendmens bent. En moeite met opstaan hoort hier in de meeste gevallen wel bij. 

Een andere reden dat u moeite kunt hebben met opstaan is omdat u ‘s nachts slecht heeft geslapen: u bent bijvoorbeeld veel wakker geworden of u kon slecht in slaap komen. Ook een vervelende taak die op u staat te wachten kan een reden zijn waarom u geen zin heeft om op te staan.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Een dieper liggend probleem

Wanneer u verder goed slaapt maar wel in de ochtend moeite hebt met opstaan, is het wellicht een probleem dat wat dieper ligt. 

In sommige gevallen kunt u te maken hebben met een depressie of burn-out: hierbij ligt u vaak lang te piekeren en kunt u maar moeilijk de zin maken om in de ochtend op te staan. Wat de reden ook is: er zijn genoeg manieren waarop de moeite met opstaan een stuk minder wordt.

Wanneer u vanwege een depressie moeite hebt met opstaan liggen de kaarten vaak wat anders. Dit is een probleem dat dieper ligt en waarvoor u naar alle waarschijnlijkheid naar een dokter of psycholoog moet gaan. 

Toch is het ook goed om te weten dat er manieren zijn om tijdens een depressie makkelijker uit bed te kunnen komen. Zo is het aan te raden om in ieder geval een vast ritueel te hebben: ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Moeite met vroeg opstaan

Moeite met vroeg opstaan kent dus verschillende oorzaken. Het is dan ook goed om te weten dat er genoeg mensen zijn die met ditzelfde probleem te maken hebben. Of dit doe komt door de wintertijd, een burn-out of iets anders: moeite met opstaan komt bij heel wat mensen voor.

Hoe kunt u dit probleem (grotendeels) oplossen? Wanneer u kampt met een burn-out of depressie is het lastiger om het snel op te lossen, vanwege het grotere achterliggende probleem. Toch is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar de onderstaande slimme oplossingen voor moeite met opstaan.

U kunt het voor uzelf al een stuk makkelijker maken door obstakels weg te nemen. Het is geen fijne gedachte dat u in een koude kamer bent en eerst nog kleding moet uitzoeken voordat u het lekker warm hebt. Leg daarom de kleding op de avond van tevoren al klaar en programmeer de verwarming in de slaapkamer en woonkamer, zodat u in een warme ruimte terecht komt.

Een verzwaringsdeken aanschaffen

Een andere manier om minder moeite te hebben met uit bed komen is het gebruik van een verzwaringsdeken. Hiermee ervaart u een betere nachtrust en bent u dus ook in de ochtend veel beter uitgerust. Dit zorgt ervoor dat u zin heeft om de dag te beginnen en u dus minder moeite heeft met opstaan.

De dag inplannen

Het kan goed helpen om van tevoren al uw dag in te plannen. Zo weet u precies waar u aan toe bent en wat u van de dag kunt verwachten. Een plan maken kost maar weinig tijd en het helpt u ook om makkelijker uit bed te komen. Schrijf bijvoorbeeld de taken op die u wilt voltooien en begin daar in de ochtend meteen mee. Zo creëert u een gevoel van richting en heeft u minder moeite met opstaan in de ochtend.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Moeite met opstaan? Dit kunt u doen

  1. Zoey schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Rosie schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Mira schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *