Kennisbank, Slaapproblemen

Mijn peuter wil niet slapen

Leestijd: 5 minuten

Een kind tussen 2 en 4 jaar noemen we een peuter. Peuters hebben gemiddeld 11 tot 13 uur slaap nodig per nacht. De meeste peuters slapen overdag ook nog eens één à twee uur. Vanaf 3 jaar doet bijna de helft geen middagdutje meer. 

Heeft uw peuter problemen met slapen? Lukt het niet om snel in slaap te vallen of wordt uw peuter steeds wakker in de nacht? Wij van Slaapt zochten uit waar dit aan kan liggen. We behandelen de oorzaken hieronder. Lees snel verder! 

Mijn peuter wil niet slapen, maar wordt hysterisch!

Peuters kunnen soms hysterisch wakker worden en niet meer in slaap vallen. Of hysterisch zijn voordat ze gaan slapen. Hysterisch gedrag zegt veel over de bedenkingen van een peuter. 

Wat als een peuter hysterisch wakker wordt tijdens zijn of haar slaap? Dit kan te maken hebben met nachtmerries. Een peuter moet ‘s nachts nog veel indrukken van de dag verwerken, omdat deze indrukken nog allemaal nieuw zijn. Dit kan zorgen voor veel dromen, maar helaas ook veel nachtmerries. Een nachtmerrie kan zorgen voor hysterisch gedrag als hij/zij wakker wordt in de nacht. Uw peuter is dan bang en het is begrijpelijk dat hij/zij niet meer wilt slapen hierna. Belangrijk hierbij is dan dat u met uw peuter alles bespreekt en het goed probeert te verwerken bij uw kind. 

Nachtmerries kunnen dus komen door alle indrukken van overdag, maar kunnen ook aan andere factoren liggen. Hieronder hebben we een aantal punten neergezet om minder vaak last te hebben van nachtmerries. 

 • Laat je peuter geen spelletjes op de tablet doen of filmpjes kijken vlak voor het slapen gaan;
 • probeer vroeg te eten, zodat je kindje niet met een (te) volle buik gaat slapen;
 • praat de volgende dag met je kindje over de droom;
 • probeer je peuter altijd in zijn eigen bedje te troosten, zodat hij zijn bedje als een veilige plek blijft zien.

In de volgende alinea’s bespreken we de mogelijke oorzaken van hysterisch gedrag voor uw peuter gaat slapen. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Mijn peuter wil niet in eigen bed of zonder zijn mama slapen

Wilt u peuter niet slapen zonder een van zijn ouders en blijft hij/zij maar huilen als u weg gaat? Dit kan erg frustrerend zijn. Het kan verschillende oorzaken hebben dat uw peuter niet wilt slapen. 

 • Verlatingsangst. Uw peuter is bang dat hij iemand kwijtraakt of durft niet alleen te zijn.
 • Bang in het donker. Een peuter kan bang zijn in het donker, omdat hij niet goed kan zien wat er gebeurd om hem/haar heen. Een nachtlampje is dan een goede oplossing. 
 • Wel of niet lekker slapen met geluiden. Controleer goed of uw kind het fijn vindt om zonder geluiden in huis in slaap te vallen of juist met het geluid van bijvoorbeeld een tv of stofzuiger. Het is per kind afhankelijk, wat hij/zij fijn vindt. Soms vindt het kind het juist fijn als hij weet dat er mensen in de buurt zijn, terwijl andere wakker blijven door geluiden. 
 • Spanning (van het kind zelf of van u). Uw kind heeft het vaak door als u gespannen bent, ook al probeert u nog zo normaal te doen. Ook kan het kind zelf gespannen zijn en hierdoor moeilijk in slaap te vallen. De spanning van u afpraten is dan de beste optie voor beide partijen om rustig te worden.  
 • Let op bij doorspreken van de dag voor het slapen gaan. Veel ouders doen dit tijdens het eten of na school: de dag doorspreken. Let er vooral op dat u het niet doet vlak voordat uw peuter gaat slapen. Dit kan zorgen dat eventuele vervelende herinneringen van die dag weer naar boven komen en hij/zij dit meeneemt naar bed. Zo kan uw kind hier onrustig van worden of nachtmerries van krijgen.

Tips om uw peuter beter te laten slapen

Kortom, er zijn veel verschillende oorzaken waarom uw peuter niet kan slapen. Het is soms lastig om die oorzaken te herkennen en aan te pakken. Daarom heeft Slaapt algemene tips voor u verzamelt om uw peuter sneller in slaap te laten vallen. Deze handige tips helpen iedere peuter om rustiger en meer ontspannen te worden voor het slapen gaan.

 • Zorg voor een duidelijk slaapritueel. Ga op vaste tijden naar bed, trek op dezelfde wijze een pyjama aan, doe steeds hetzelfde met tanden poetsen en zorg voor dezelfde plek met voorlezen. Op die manier kan uw peuter wennen aan het slaapritueel, waardoor zijn/haar lichaam automatisch op de ‘slaapmodus’ gaat. 
 • Pak onderliggende oorzaken aan. Is uw kind bang in het donker of heeft hij/zij verlatingsangst? Praat hier over en pak dit probleem aan. 
 • Geen schermen voor het slapen gaan. Dit betekent geen smartphone, tablet, tv of laptop vlak voor het slapen gaan. Het blauwe licht wat van de schermen af komt zorgt er voor dat de hersenen actief blijven en uw peuter minder goed kan slapen. 
 • Leg uw peuter niet meer bij u in bed. Uw peuter moet wennen aan zijn/haar eigen bedje en dit als een veilige plek (om te slapen) ervaren. Wanneer uw peuter niet wilt slapen of vaak wakker is, praat en kalmeer uw kind dan, maar leg het niet bij u in bed.  
 • Blijf niet naast het bed van uw kind zitten tot het slaapt. Zo went uw peuter hieraan en kan het niet meer slapen zonder iemand naast zich. Uw peuter moet echter zelf in slaap zien te vallen, zonder iemand naast hem. 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

De verzwaringsdeken; de oplossing voor dit probleem?

Een verzwaringsdeken kan helpen om sneller in slaap te vallen. De deken drukt met zijn gewicht zachtjes op het lichaam van uw peuter, waardoor het zenuwstelsel ontspant en hij/zij gaat slapen met een geborgen gevoel. Prikkels (geluiden of bewegingen) van buitenaf kunnen hem/haar minder goed bereiken en zijn/haar slaap beïnvloeden. Dit zorgt er voor dat hij/zij rustig wordt en ontspant en daardoor sneller in slaap valt. Tevens slaapt u dieper en wordt u uitgeruster wakker. 

3 reacties op “Mijn peuter wil niet slapen

 1. Nina schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 2. Nova schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Sarah schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *