Kennisbank, Slaapproblemen, Stress & angst

Praten in uw slaap

Leestijd: 4 minuten

Misschien heeft u het helemaal niet door of weet u het alleen van uw partner die naast u slaapt. Praten in uw slaap kan vervelend zijn voor uzelf of voor anderen. Het kan niet alleen uzelf wakker maken, maar ook degene die naast u slaapt. Maar hoe komt het dat sommige in hun slaap praten en andere totaal niet? Wat zijn de oorzaken en wat helpt om hiermee te stoppen? Wij van Slaapt zochten het uit.

Wat zijn de oorzaken van praten in je slaap?

Praten in uw slaap wordt vooral veroorzaakt door stress, depressie, angst, te kort aan slaap, alcohol, koorts of na het zien van emotionele of indrukwekkende films of het lezen van zulke boeken. Veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u praat in uw slaap. 

Waarom praten in je slaap

Naast deze, veelal psychische, oorzaken kan ook een fysieke oorzaak spelen bij praten in uw slaap. 

De hersenen laten namelijk twee stoffen vrij wanneer we in slaap vallen: glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Deze stofjes zorgen ervoor dat we een soort van ‘verlamd’ raken en dus geen ongewenste bewegingen maken in onze slaap. Bij de meeste mensen werken dan ook de stembanden niet. Alleen bij sommige mensen is dit niet het geval en daardoor gaan deze mensen praten in hun slaap.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Praten in je slaap app

Er ging een tijdje een trend de rondte over een app en slapen in uw slaap. De app draait de hele nacht en neemt op zodra u geluid maakt in uw slaap. De volgende dag kunt u precies terugluisteren wat u heeft gezegd in uw slaap. Ook neemt de app geluiden als snurken op. Zo kunt u zelf ervaren hoe uw snurken klinkt. De app heet ‘Sleep Sounds Recorder’ en is één van de populairste apps.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Praten in je slaap oplossing

Praten in uw slaap is niet schadelijk voor u. Het is alleen erg vervelend voor uzelf of uw (slaap)partner. Echter wanneer u vaak in uw slaap praat, kan het zorgen voor een slaapgebrek of -stoornis. 

Iemand die in zijn slaap praat, schaamt zich vaak. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om minder tot niet meer in uw slaap te praten. 

 • Ga op regelmatige tijden slapen en creëer hiermee een vast slaapritme. Hierdoor zegt uw lichaam vanzelf dat het tijd is om te slapen en dit creëert rust.
 • Zorg voor een comfortabel ingerichte en opgeruimde kamer. Dit creëert rust en comfortabiliteit. 
 • Praten in uw slaap wordt erger met stress. Zorg dat u uw piekeren opschrijft en ontspannen naar bed gaat. Praat ruzies uit voor het slapen gaan.
 • Kijk geen heftige films of lees geen emotionele boeken voor het slapen gaan. Deze indrukken kunnen er voor zorgen dat u hierover gaat dromen/praten.
 • Praat met uw (slaap)partner over het feit dat u praat in uw slaap en/of zorg voor oordoppen voor uw partner. Dit geeft u rust, omdat u zich waarschijnlijk minder opgelaten voelt. Ook  zorgt voor meer ontspanning en minder praten in uw slaap. 
 • Bereid uw partner ook voor op het slapen. Uw partner kan beter niet terug praten of vragen stellen wanneer u tijdens het slapen praat.

Deze punten kunnen wellicht helpen om rustiger te slapen en niet meer in uw slaap te praten.

Vertelt u de waarheid in uw slaap?

Kan het zo zijn dat u serieuze gesprekken houdt of geheimen kan verklappen wanneer u praat in uw slaap? 

Het antwoord is in de meeste gevallen nee. De zinnen of woorden die u in uw slaap zegt, betekenen vaak niks en is slechts gebrabbel. 

De verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken kan helpen om rustiger in slaap te vallen. De deken drukt met zijn gewicht zachtjes op uw lichaam, waardoor uw zenuwstelsel ontspant en u gaat slapen met een geborgen gevoel. Prikkels (geluiden of bewegingen) van buitenaf kunnen u minder goed bereiken en uw slaap beïnvloeden. Dit zorgt er voor dat u rustig wordt en ontspant en hierdoor sneller in slaap valt. Tevens slaapt u dieper en wordt u uitgeruster wakker. 

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Praten in uw slaap

 1. Maud schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Sofie schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Milou schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *