HSP & HSS, Kennisbank

HSS kenmerken

Leestijd: 8 minuten

HSS staat voor High Sensation Seeker. Iemand met HSS is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen om op te doen. Ze zoeken grenzen op en nemen veel risico’s. Hierbij gaat het om risico’s op elk vlak, dus zowel financieel, sociaal als fysiek. Mensen met HSS hebben maar weinig rust in hun hoofd, omdat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe indrukken.

Voor anderen is het soms moeilijk te begrijpen wat HSS is en niet iedereen weet van zichzelf dat hij of zij het heeft. Daarom leest u hier de 10 kenmerken van HSS. Als u zichzelf of iemand anders in meerdere kenmerken herkent dan is het mogelijk dat u of degene die u kent HSS heeft.

Combinatie HSS en HSP kenmerken

De combinatie tussen HSS en HSP komt heel vaak voor en dat kan erg vervelend zijn. Het kan voelen alsof er intern continu een discussie gaande is. HSP is het gevoelige deel dat rust nodig heeft en verstandig kan zijn, terwijl HSS staat voor risico’s, spanning en avontuur. Deze interne discussie vreet veel energie.

Vaak domineert HSS over het gevoelige deel. Nieuwsgierigheid en het nemen van risico’s wint vaak van gevoelens en rust. Het zorgt er uiteindelijk voor dat u zich regelmatig uitgeput en emotioneel voelt. Het is hierbij belangrijk om de balans te zoeken. Zo kunt u spannende activiteiten doen, zolang u voor én na die tijd voldoende rust pakt. Dit vergt een goede planning en organisatie.

10 kenmerken HSS

Een High Sensation Seeker is dus op zoek naar avontuur, spanning en risico’s, maar er zijn nog veel meer kenmerken die passen bij iemand met HSS. Daarnaast is het dus ook mogelijk dat iemand tegenstrijdige eigenschappen heeft.

Het komt namelijk veel voor dat iemand met HSS ook HSP heeft. HSP staat voor High Sensitive Person en houdt in dat iemand hoogsensitief is en daarmee extreem gevoelig is voor prikkels en indrukken. Iemand met HSS en HSP wordt ook wel omschreven als iemand die met 1 voet op het gaspedaal leeft en met 1 voet op de rem.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Extravert

Iemand met HSS is extravert en kan heel erg aanwezig zijn in een groep. Hij of zij zal als eerste zeggen wat er gedaan moet worden of wat hij of zij wil doen. Daardoor kan deze persoon heel sociaal lijken. Toch gaat het soms om een momentopname.

Het ene moment is het mogelijk dat u graag in het middelpunt van de belangstelling staat en hiervan geniet, terwijl u op het andere moment hier klaar mee bent en graag een moment voor uzelf wil hebben. Het is wel vaak zo dat iemand met HSS vaak heel open en sociaal is.

Spanning en nieuwe ervaringen

Een ander kenmerk van iemand met HSS is dat hij of zij nieuwsgierig is en graag nieuwe ervaringen opdoet. Daarnaast bent u als High Sensation Seeker ondernemend en op zoek naar spanning.

Bungeejumpen, parachutespringen of skydiven zijn activiteiten die iemand met HSS graag wil uitproberen, terwijl iemand anders hier wat langer over na zou moeten denken. Iemand met HSS zal ook sneller een spontaan tripje maken zonder van tevoren na te denken over vervoer en overnachting dan iemand zonder HSS.

Risico’s en HSS

Risico’s opzoeken is wat iemand met HSS graag doet. Hij of zij zoekt grenzen op. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een spontane trip naar het buitenland te maken, maar het kan ook zijn in relaties met vrienden of geliefden.

Veel gaat in het extreme om te kijken wat hij of zij wel en niet kan maken Maar ook als het gaat om financiën kan iemand met HSS de risico’s opzoeken. Zelfs als het gaat om wetgeving dan wordt de grens opgezocht door bijvoorbeeld heel hard te rijden op een plek waar dat niet mag. Het verschilt uiteraard wel per persoon hoeveel risico iemand neemt.

Snel overprikkeld

Een passend kenmerk van iemand met HSP is dat hij of zij intensief en gedetailleerd waarneemt. Het kan zijn dat u iets hoort of ziet dat een ander helemaal niet is opgevallen. Daarnaast heeft u het vermogen om de stemming en de sfeer in de groep goed aan te voelen.

Ook ervaart u de stemming van uzelf veel sterker dan anderen dit bij zichzelf ervaren. Als u een negatieve stemming ervaart achter een glimlach van de ander dan kan dit leiden tot negatieve gevoelens. Maar het kan ook zeer waardevol zijn om de stemming goed aan te voelen, omdat u hier goed op kunt anticiperen.

Inlevingsvermogen

Iemand met HSS heeft ook vaak HSP en is daardoor dus ook gevoeliger voor prikkels en indrukken dan anderen. Zo komen prikkels als geluid, geur en licht veel sterker binnen. Waar voor iemand hard geluid gewoon vervelend is, is hard geluid voor iemand met HSS en HSP extreem vervelend, omdat hij of zij overprikkeld kan raken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam voortdurend stresshormonen aanmaakt.

Als u teveel van deze hormonen aanmaakt dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij aan onder meer slaapproblemen, depressie, burn-out en angststoornissen. Ook is het mogelijk dat u last krijgt van lichamelijke klachten, zoals hartklachten en maag- en darmklachten.

Snel uitgekeken

Iemand met HSS raakt ook snel uitgekeken op een taak. Het kan hierbij gaan om een baan, maar ook om een relatie of een simpele taak als koken of schoonmaken. Als u HSS heeft dan kunt u zich maar moeilijk concentreren op 1 taak en raakt u snel afgeleid.

U wilt namelijk weer nieuwe dingen doen om zo nieuwe dingen te ontdekken. Dit kan ervoor zorgen dat u nooit lang een baan of een relatie heeft, omdat u hier snel op uitgekeken raakt. Dit kan uiteindelijk leiden tot veel onrust, omdat u zo geen langdurige banden op kunt bouwen.

Ongeduldig

Iemand met HSS is ook snel ongeduldig. Als u te lang op iets of iemand moet wachten dan kunt u hierdoor geïrriteerd raken en heeft u de behoefte om snel iets anders te gaan doen. U houdt van aanpakken en doorpakken, maar dit kan leiden tot irritaties.

Deze ongeduldigheid kan komen doordat u veeleisend bent en de lat hoog legt of verwacht dat anderen over dezelfde snelheid van schakelen en werken beschikt als u. Het is ook mogelijk dat u weinig rekening houdt met het feit dat anderen meer tijd nodig kunnen hebben om bijvoorbeeld zaken te verwerken of veranderingen een plek te geven.

Moeite met gevoelige kant

Mensen met HSS hebben vaak moeite om hun gevoelige kant te tonen. Het is mogelijk dat u boos bent over een situatie, maar hier niets van zegt of dat u gaat eten of activiteiten onderneemt als u zich niet lekker voelt.

U denkt misschien dat een verdrietig moment snel weer overgaat en beantwoord vaak met ‘goed’ als mensen vragen hoe het gaat terwijl u zich niet goed voelt. Als u zich hierin herkent dan heeft u moeite met uw gevoelige kant. Daarnaast is het ook mogelijk dat u het idee heeft minder emotie te voelen dan anderen.

Wisselende emoties

De emoties die u heeft zijn vaak erg wisselend als u HSS heeft. Het ene moment vindt u alles nog leuk en het andere moment raakt u geïrriteerd en heeft u de behoefte om zich terug te trekken. Dit kan ermee te maken hebben dat u snel op iets uitgekeken raakt. In het begin is het nieuw en spannend en wanneer de nieuwigheid eraf is dan verliest u uw interesse en kunt u onder meer geïrriteerd raken.

Het kan er ook mee te maken hebben dat u risico’s neemt. Ook dit is in het begin leuk en spannend, maar als een risico slecht uitpakt dan kan het er ook toe leiden dat u achter blijft met een verdrietig, somber of boos gevoel.

Anderen helpen

Door uw rechtvaardigheidsgevoel heeft u als HSP’er ook een sterke drang om anderen te helpen. Als u merkt dat iemand in nood is, dan zult u als een van de eersten aanbieden om te helpen. Maar het gaat niet alleen om noodzaak, maar ook om kleine aardige gebaren.

Vaak gaat het hierbij niet alleen om mensen in uw direct omgeving, maar wilt u bijvoorbeeld ook graag een oudere mevrouw of meneer helpen met de boodschappen of helpen met oversteken. De valkuil kan zijn dat u daarbij uw eigen belangen achterop stelt, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Eigenwijs

Eigenwijs zijn hoort ook bij een van de kenmerken van iemand met HSS. Dit kenmerk heeft zowel positieve als negatieve kanten. Zo kunt u eigenwijs zien als durf en moed om uw eigen weg te gaan en heeft u vertrouwen in uzelf en laat u zich niet leiden door de mening van anderen.

Aan de andere kant is het mogelijk dat u met deze eigenschap contact met uw omgeving verliest, teveel uw eigen weg gaat en daardoor niet luistert naar de feedback van anderen. U stelt zich te weinig open voor uw omgeving. Zorg er dus vooral voor dat u de positieve kanten van deze eigenschap belicht en voorkom de negatieve kanten.

Wilskracht

Een ander kenmerk van HSS is wilskracht. U heeft het vermogen om uw aandacht, emoties en verlangen te beheersen. Zo is het voor u bijvoorbeeld makkelijk om weerstand te bieden aan ongezonde snacks, zoals koekjes en bitterballen maar u kunt ook iets doen waar u geen zin in heeft.

Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen op uw werk, waarbij u nog even door moet werken om alles af te hebben voor de deadline. Wilskracht is dus heel waardevol om te hebben en kan op meerdere gebieden van pas komen.

Tips voor HSS

HSS heeft enkele positieve en negatieve kanten. Het kan voorkomen dat u vooral de nadruk legt op deze negatieve kanten. Daarom vindt u hier een aantal tips om hoe u om kunt gaan met HSS. Dit zorgt voor meer rust en meer begrip in uw omgeving.

Als iemand HSS niet kent dan kan het lastig zijn om u te begrijpen. Het is dus vooral ook heel belangrijk om hierover te praten met anderen in uw omgeving. Zo leren zij u ook beter kennen en zorgt het voor een betere relatie. Zo weet u beiden hoe u met elkaar om moet gaan.

Acceptatie

Het is vooral heel belangrijk dat u uzelf accepteert. Alleen als u uzelf accepteert, met alle kenmerken van HSS inbegrepen, kunt u echt rust vinden. Het voorkomt dat u gaat liggen piekeren en malen over uw gedrag.

Door er daarnaast ook over te praten met anderen, leert u de situatie eerder te accepteren. Als u uzelf accepteert dan zal een ander u ook eerder accepteren. Zelfliefde is erg belangrijk en geeft u innerlijke rust. Door te accepteren, leert u de negatieve dingen los te laten. U staat meer open voor de buitenwereld en laat makkelijker mensen binnen.

Balans

Voor iemand met HSS is balans erg belangrijk. Het maken van een planning en u hieraan houden is erg lastig voor iemand met HSS, maar het is nodig om grenzen te stellen. Als u niets plant dan gaat u over grenzen heen en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Zoek daarom de balans tussen activiteit en rust. Het is prima om te doen wat u leuk vindt, maar zorg er ook voor dat u daarna voldoende rust pakt. Als u alleen maar door gaat dan zult u uiteindelijk opbranden en kunt u helemaal niets meer. Het is voor uzelf en uw omgeving dus veel beter om balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Pak uw rust

Voldoende rust pakken na hectische activiteiten is dus erg belangrijk voor iemand met HSS. Het laadt u op en geeft energie om weer de spanning op te zoeken en nieuwe ervaringen op te doen. Het verschilt per persoon wat ontspannend werkt. Zo vindt de een het fijn om de natuur in te gaan en lekker te gaan wandelen, terwijl de ander zich liever thuis terugtrekt op de bank met een goed boek.

Bepaal dus voor uzelf wat u rust en ontspanning geeft en wat voor u het beste werkt om uzelf op te laden. Meditatie- en ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen, maar ook het uitvoeren van een hobby als haken of breien kan ontspannend werken. 

Uw eigen rustoord

Als het slecht weer is dan wordt het minder aantrekkelijk om de rust te zoeken door een wandeling te maken in de natuur. Het is daarom goed om een eigen ruimte in uw huis te creëren waar u zich terug kan trekken om te ontspannen en op te laden.

Het is een eigen rustoord en toevluchtsoord waar u altijd naartoe kan als dat nodig is. U bent dan niet afhankelijk van het weer en u weet altijd dat het daar rustig is. Dit heeft u niet in de hand als u naar een publieke ruimte gaat. Zorg dus voor een rustige en opgeruimde kamer in uw eigen huis om uw rust te pakken.

Pak voldoende slaap

Verder is ook voldoende slaap erg belangrijk voor iemand met HSS. Gemiddeld hoort een mens 7 á 8 uur slaap per nacht te pakken. Een goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen functioneren en het voorkomt overprikkeling. Als u moeite heeft met slapen dan zijn er een aantal tips die u hierbij kunnen helpen.

Het creëren van een goede slaaphygiëne, goed slaapritme en een avondritueel helpen u hierbij. Het is ook zaak om voor een donkere en koele slaapkamer te zorgen met een comfortabel matras. Bouw uw dag langzaam af, zodat uw lichaam zich klaarmaakt om naar bed te gaan.

3 reacties op “HSS kenmerken

  1. Doris schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  2. Liza schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Adriana schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *