De afkorting HSS staat voor High Sensation Seeker. Mensen die in deze categorie vallen hebben een verhoogde drang naar het ervaren van extreme sensaties. Zij zijn daardoor vaak te vinden in de wilde natuur, bij het beoefenen van intense sporten en op plekken die veel indruk achterlaten – zoals verre landen, festivals en ceremonies.
De neiging om continue nieuwe en intense ervaringen te zoeken heeft zijn voor- en nadelen. Als je denkt dat je een High Sensation Seeker bent dan kun je hieronder meer lezen over de kenmerken van HSS. Daarnaast geven we een aantal tips waarmee mensen met HSS kunnen vermijden dat hun passie voor het leven hen uiteindelijk opbreekt.
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met HSS ook een een High Sensitive Person (HSP) zijn. Aan het einde van dit artikel leer je meer over de uiting van, en omgang met, deze combinatie van persoonlijkheidskenmerken.
Wat is HSS?
HSS is op de kaart gezet door Marvin Zuckerberg, een wetenschapper van de universiteit van Montreal. Hij liet testpersonen urenlang in een kamer doorbrengen waar bijna geen zintuigelijke stimulatie was. Hij kwam erachter dat sommige mensen overstuur raken als ze te weinig uiterlijke prikkels ervaren.
Nadat zijn interesse was getriggerd breidde Zuckerberg zijn onderzoek uit en zo kwam hij erachter dat High Sensation Seekers niet alleen stimulatie zoeken in de wereld om hen heen. Deze mensen bleken daarnaast een drang te hebben om zo veel mogelijk unieke ervaringen te creëren voor zichzelf. Deze ervaringen kunnen gefocust zijn op emoties, fysieke activiteiten, smaken, interacties met andere mensen, etc.
Sensation seeking kan worden weergegeven op een continuüm
Iedereen valt ergens op in het spectrum van hoeveel sensatie we zoeken. Mensen met HSS bevinden zich aan één uiteinde van het spectrum. Zij zetten veel aan de kant om nieuwe en intense dingen te ervaren. Aan het andere uiteinde bevinden zich mensen die het liefste alle nieuwe en indrukwekkende ervaringen vermijden.
De meeste mensen bevinden zich uiteraard ergens in het midden van het continuüm van sensatie zoeken. Bijna iedereen zoekt op zijn of haar manier naar nieuwe ervaringen, maar de meeste mensen zullen niet zo snel iets doen als er duidelijke risico’s of compromissen aan vastkleven. Mensen met HSS hebben verschillende manieren waarop deze drang zich uit.
De kenmerken van HSS
HSS kan zich op allerlei manieren uiten in verschillende personen. Waar en hoe iemand opgegroeid is, speelt daarin uiteraard mee. Sommige mensen met HSS groeien op in een omgeving waar ze hun neigingen kunnen uitoefenen. Zij kunnen dan ver gaan in het uitoefenen van hun jeugdpassie en bijvoorbeeld topatleet worden. Anderen zullen juist alles zoeken wat verboden is, of buiten hun bekende wereld ligt, omdat ze niet genoeg stimulatie kunnen vinden.
Volgens Zuckerberg zijn er vier verschillende componenten die vaak voorkomen in High Sensation Seekers. Je kunt nagaan of je kenmerken van HSS hebt door deze aspecten in jezelf te analyseren. Je kunt ook kiezen om een HSS test in te vullen.
Zoeken naar adrenaline, spanning en avontuur
Intense en/of gevaarlijke activiteiten vormen één van de meest bekende manieren van zoeken naar sensatie. Fysieke activiteiten met een risicofactor en/of heftige beleving vallen vaak in de smaak bij High Sensation Seekers. Als je je graag bezighoudt met (een combinatie van) activiteiten die door anderen als extreem wordt gezien, dan is dat een teken dat je misschien HSS hebt. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld klimmen, snowboarden, mountainbiken, bungeejumpen, sky-diven of uitdagende (meerdaagse) wandelingen maken door ruige gebieden.
Deze extreme-activiteiten-uiting van HSS zien we vooral veel bij jonge mensen omdat het de eerste ideeën zijn die bij ons opkomen wanneer we denken aan een intense ervaring. Sommige High Sensation Seekers wegen daarbij het risico af, omdat ze ook in de toekomst willen kunnen genieten. Anderen hebben de neiging om risico’s te negeren of minimaliseren.
Zoeken naar (complexe) ervaringen
Het kan ook zijn dat je op een andere manier intense ervaringen zoekt. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in het aangaan van uitdagingen. Moeilijke situaties zetten je zintuigen op scherp en als je HSS hebt dan vind je dat fijn. Je kunt hierbij denken aan het personage uit de film Fight Club die verslaafd is aan het bezoeken van bijeenkomsten van mensen met een verslaving of ander probleem dat veel emoties omhoog brengt.
Het zoeken naar ervaringen uit zich ook vaak in het ondernemen van (lange) reizen naar landen met een totaal andere cultuur, natuur of grondwet. Deze plekken zorgen voor een continue hoeveelheid nieuwe informatie. De zintuigelijke prikkels kunnen voor veel mensen overweldigend voelen, maar High Sensation Seekers voelen zich juist zeer voldaan in dergelijke situaties.
Ontremming
Hoe vaak heb jij te horen gekregen dat je eerst tot 10 moet tellen voor je iets doet? Mensen met HSS hebben vaak minder remming en zijn spontaner. Ze zien daardoor minder problemen en zijn eerder geneigd om buiten de normen te treden die door de samenleving worden gehandhaafd. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten.
Ontremming kan zich onder andere uiten in de bereidheid om te experimenteren met geestverruimende middelen. Veel mensen met HSS raken echter na een tijdje verveeld met het effect van dergelijke substanties (en hun bijwerkingen) en zoeken dan weer iets nieuws. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een naakte fietstocht, een seks-positive evenement, dingen stelen voor de kick, gokken of het spelen van intense spellen.
Gevoelig voor verveling
Als sleur en regelmaat je aardsvijanden zijn dan ben je gevoelig voor verveling. High Sensation Seekers hebben het gevoel dat ze hun levensenergie verliezen wanneer er een tijd lang niets vernieuwends of spannends gebeurt in hun omgeving. Wanneer ze langere tijd niet in de buurt komen van hun optimale opwindingsniveau dan hebben ze de neiging om alles te doen om daar verandering in te brengen.
De reacties van HSS op verveling lopen nogal uiteen. Het kan zijn dat je al je energie investeert in het plannen van je volgende reis. Misschien voel je ineens de aandrang om een profiel aan te maken op een datingwebsite of een swinger club te bezoeken. Het kan ook gebeuren dat je probeert om je omgeving te prikkelen door meer discussies aan te gaan, ruzie te zoeken of te proberen mensen te overtuigen iets abnormaals met je te ondernemen.
Combinatie van HSS en HSP
De theorieën van Zuckerberg zijn ondertussen door vele andere wetenschappers verder ontwikkeld. Psychologen en andere mensen die werken in de hulpverlening hebben gemerkt dat veel mensen met HSS ook een High Sensitive Person (HSP) zijn. Als dat geldt voor jou dan wil je veel (nieuwe) prikkels maar ben je ook gevoelig voor al deze indrukken.
Voor veel mensen met HSP en HSS is het nogal lastig om een balans te vinden. Dat komt doordat een gedeelte van hun persoonlijkheid continu af wil remmen terwijl de andere kant zoveel mogelijk wil ervaren. Als je deze tegenstrijdigheid herkent dan is het waarschijnlijk dat je met een combinatie van deze twee tendensen te maken hebt.
Meer eigenschappen van HSS en HSP
In onderzoek naar HSS (vaak in combinatie met HSP) zijn nog een aantal eigenschappen naar boven gekomen die vaak voorkomen bij HSS. Zo wordt steeds beter beschreven wat er gebeurt in de ervaringswereld van deze mensen. Het blijkt bijvoorbeeld dat een groot gedeelte van de High Sensation Seekers zich zeer bewust is van de risico’s die ze nemen en de uitwerking van hun gedrag op andere mensen.
Extra- en introvert
Veel High Sensation Seekers lijken op het eerste gezicht extravert. Ze staan snel op in de organisatie van sociale situaties en nemen geen blad voor hun mond. Daarnaast hebben ze echter vaak veel behoefte aan persoonlijke ruimte. Misschien slapen ze het liefst in hun eigen bubbel, kunnen ze zich het best concentreren in een afgeschermde ruimte of hebben vaak de behoefte om helemaal alleen te zijn.
Lekker eigenwijs
Heb jij ook weinig vertrouwen in andermans idee van een geniale ervaring? Dan ben je waarschijnlijk net als veel andere High Sensation Seekers lekker eigenwijs. Je bepaalt liever zelf wat de moeite waard is in het leven. Als je ook enorm kunt genieten van de opwinding van je omgeving dan heb je waarschijnlijk naast HSS ook HSP.
Risico’s en grenzen opzoeken en aanvoelen
High Sensation Seekers hebben een natuurlijke neiging om grenzen op te zoeken. Misschien herken je het gevoel van absolute aanwezigheid en concentratie wanneer je op volle snelheid van de piste knalt of een spontane trip naar een onbekend gebied onderneemt. Dat zelfde gevoel kan ook ontstaan in diep contact met mensen in je omgeving.
In de neiging om deze aanwezigheid en gelukzaligheid te ervaren kom je waarschijnlijk grenzen tegen, van jezelf en anderen. Mensen die ook HSP hebben zijn erg gevoelig voor de stemming in zichzelf en in een groep. Daardoor weten ze vaak al van tevoren dat zo’n grens eraan zit te komen en vermijden dat de situatie escaleert in iets dat vervelende gevolgen heeft. Deze gevoeligheid kan zich in mensen met HSS en HSP ook uiten in een verlangen om andere te helpen.
Ongeduldigheid en snel uitgekeken
Stagnatie is een absolute no-go voor mensen met HSS. Dat uit zich bijvoorbeeld in hun ongeduldigheid. Zij hebben het gevoel dat hun flow wordt onderbroken als ze bijvoorbeeld op iets of iemand moeten wachten en hebben dan de neiging om snel iets anders te gaan doen. Ze raken ook snel uitgekeken op een activiteit, baan of relatie.
High Sensation Seekers hebben de neiging om snel te veranderen van situaties, bezigheden en relaties. Dat is lastig als ze ook HSP hebben. Dat gedeelte van hun persoonlijkheid heeft namelijk behoefte aan de rust en zekerheid die ontstaan binnen vaste ritmes, bekende plekken en uitwisselingen met mensen die ze al kennen.
Wisselende emoties
Als je eerlijk bent tegen jezelf, heb jij dan vaak erg wisselende emoties? Misschien herken je dat je het ene moment nog een fantastisch verdiepend gesprek hebt en twee minuten later uit alle macht weg wilt van de plek waar je bent? Mensen met HSS hebben de neiging om vooral in te gaan op de kant van hun persoonlijkheid die overal mogelijkheden ziet. Zo beschermen ze zichzelf tegen de teleurstelling van het verveeld raken of verkeerd inschatten van risico’s.
Je gevoelige kant niet tonen
In hun zoektocht naar opwinding houden High Sensation Seekers hun gevoelige kant vaak terug. Heb jij ook moeite met het uiten van boosheid, verdriet, onzekerheid en frustratie? Misschien denk je minder emotie te voelen dan andere mensen maar als het puntje bij het paaltje komt kunnen emoties ook jou overweldigen. Je omgang met moeilijke emoties kan een indicatie zijn over de balans tussen HSS en HSP in jouw persoonlijkheid.
Tips om om te gaan met HSS
Als je jezelf herkent in het merendeel van de hierboven genoemde kenmerken dan heb je waarschijnlijk HSS. Dat brengt veel voordelen maar ook wat nadelen met zich mee. De meeste moeilijkheden kun je al oplossen door over je neigingen te praten met je omgeving. Zo kunnen de mensen om je heen meer begrip opbrengen voor jouw ‘gekkigheid’.
Balans vinden
Het belangrijkste aspect dat iedereen nodig heeft om gezond te leven is balans. Voor High Sensation Seekers komt deze balans voort uit de nodige rust. Zorg er dus voor dat je de mogelijkheid open houdt om op een gegeven moment te herkennen dat het genoeg geweest is. Wanneer je niet meer met volle teugen geniet is het waarschijnlijk beter om een plek op te zoeken waar je tot jezelf kunt komen, je ervaringen kunt verwerken en jezelf kunt opladen voor de volgende uitspatting van sensatie.
De rust opzoeken
Om zo goed mogelijk te rusten moet je leren welk soort situaties of activiteiten je tot rust brengen. Ons zenuwstelsel moet veel tijd doorbrengen in een staat van ont-spanning om zichzelf schoon te maken en op te laden. Deze staat uit zich door ontspannen spieren, een langzame en diepe ademhaling, een rustige hartslag, een ontspannen, zachte blik en een positieve, kalme gedachtestroom.
Het is belangrijk om te leren waar en hoe jij het beste tot rust komt. Misschien ben je iemand die automatisch ontspant in de natuur. Het kan ook zijn dat een goede stretch-sessie of meditatie je helemaal tot rust brengt. Wat het ook is, zorg ervoor dat je op tijd een moment voor jezelf neemt en pas verder gaat met je zoektocht naar sensatie wanneer je weer helemaal opgeladen bent.
Slaap is de sleutel
Slaap is de belangrijkste factor in onze gezondheid, weerstand en rust. Daarom is het uiterst belangrijk dat je een plek hebt waar je ongegeneerd kunt slapen. De meeste mensen slapen het beste als ze alleen zijn en op een plek waar ze zich veilig voelen en niet afgeleid worden. Als je moeite hebt om elk etmaal de nodige zeven tot acht uur slaap te krijgen dan kun je de volgende hulpmiddelen inzetten.
Een goede nachtrust creëren
Het belangrijkste ingrediënt voor een goede nachtrust is regelmaat. Zorg dat je meestal rond dezelfde tijd naar bed gaat en dat je iedere avond hetzelfde ritueel volg. Dit bereidt je zenuwstelsel en lichaam voor op het moment dat het alles even los gaat laten. Daarnaast helpen een comfortabel matras, een donkere koele kamer en wat ontspannende activiteiten voor het slapen gaan ook enorm.
Je zenuwstelsel tot rust brengen met een verzwaringsdeken
Een zenuwstelsel dat vaak en veel geprikkeld wordt kan verslaafd raken aan deze intense staat van zijn. Dat kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt omdat de gedachten, ideeën en eventuele zorgen nog door je hoofd malen. Een verzwaringsdeken geeft een aangename druksensatie over het hele lichaam. Dat zorgt ervoor dat je zenuwstelsel zich veilig voelt en makkelijker in de ruststand overgaat waardoor je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt.
Accepteer jezelf
Iedereen is speciaal en dat is maar goed ook, anders zou de wereld veel minder mooie geuren en kleuren hebben. Om tot rust te komen is het uitermate belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Vergeet niet dat jij met al je ‘gekkigheid’ ook je steentje bijdraagt aan de wereld – zelfs als je dat doet op een manier die andere mensen verbaast.
Conclusie
Als je HSS hebt dan wil je je leven waarschijnlijk nogal intens inrichten. Dit kan veel voordelen brengen. Onderzoek wijst uit dat veel mensen met HSS gelukkiger, zelfverzekerder en gezonder zijn dan gemiddeld.
Om deze voordelen van je persoonlijkheid zo goed mogelijk te benutten moet je wel manieren vinden om in balans te blijven. Daarom is het uiterst belangrijk dat je genoeg rust vindt rondom alle uitspattingen van spanning, sensatie en nieuwe indrukken en prikkels. Zorg ervoor dat je leert wanneer en hoe je het beste pauzes kunt inlassen en zorg dat je genoeg slaapt. Op die manier kun je optimaal genieten van je lust naar avontuur.
Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .
Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?
Bedankt voor het artikel.