Beter slapen, Kennisbank

Eten voor het slapen

Leestijd: 6 minuten

De laatste uren van de dag zijn vaak gereserveerd voor ontspanning en vertier. In die tijd hebben de meeste mensen minder discipline en wordt de neiging sterker om zintuigelijke voldoening te zoeken. Dat doen we meestal door iets leuks te ondernemen met vrienden of lekker op de bank onderuit te zakken met een serie, film of boek. Al deze activiteiten gaan vaak samen met iets lekkers om te snacken.

’s Avonds laat eten kan een behoorlijke invloed hebben op de kwaliteit van je slaap en vertering. Veel soorten eten kunnen zorgen voor een slechte nachtrust en verteringsproblemen – zoals zuurbrand, gewichtstoename en diabetes – vooral als ze vlak voor het slapen worden genuttigd. In dit artikel wordt uitgelegd wat de interactie is tussen eten en slapen. Daarnaast bespreken we de dingen die je wel of niet kunt eten in de laatste uren voor het slapen.

Wel of niet eten voor het slapen

Volgens verschillende wetenschappers is het eigenlijk het beste om de laatste drie tot vijf uur voordat je naar bed gaat niets meer te eten. Zo heeft je lichaam de tijd om het grootste gedeelte van de vertering af te ronden voor je in ruststand gaat. Het is echter ook geen goed idee om met honger te gaan slapen. Dan trekt je maag namelijk samen en krijgen je hersenen een signaal dat je iets moet doen.

Dus hoe zit het nou met eten en slapen? De meest gezonde manier is ervoor zorgen dat je een goede, voedende maaltijd eet aan het begin van de avond. Als je om een uur of elf gaat slapen, zorg dan dat je na zeven of acht uur ’s avonds niets zwaars meer naar binnen werkt. Dat geldt voor iedereen, maar de exacte uitvoering is afhankelijk van jouw verteringssysteem.

Kies jij ook voor een verzwaringsdeken?

Wil jij ook helemaal tot rust komen, makkelijk in slaap komen, de hele nacht doorslapen en energiek en uitgerust wakker worden? En dat allemaal zonder gebruik van slaapmedicatie?
  • Altijd het juiste gewicht, afgestemd op jouw lichaamsgewicht
  • Vrijblijvend uitproberen met onze 30 nachten proefperiode
  • Morgen gratis bezorgd als je op werkdagen voor 16:00 besteld

Vermijd snelle/onnatuurlijke suikers en vet

Het verteringsproces – vooral van suiker en vet – zorgt ervoor dat je actief wordt. Suiker geeft een snelle boost aan energie en neemt dan weer af. Als je suiker moet verteren tijdens het slapen dan duurt dit langer omdat je insulineproductie langzamer werkt. Dat kan zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel – wat slecht is voor je weefsels en je energiek maakt waardoor je minder goed uitrust.

Vet kan ervoor zorgen dat je eerst moe wordt en na een uur of zo energie voelt opkomen. Zo gauw je in slaap valt gaat je vertering in de ruststand waardoor het minder goed zijn werk doet. Deze vettige voedingsmiddelen worden daardoor niet goed afgebroken en tegelijkertijd komt je lichaam niet echt tot rust omdat het al dat verteringswerk heeft liggen.

Elke persoon verteert anders

Veel mensen doen er uren over om een grote maaltijd te verteren. Als je overdag gemakkelijk een uur of vier tot zes zonder een maaltijd kunt, dan geldt dat ook ’s avonds. Trek in de avond wordt meestal geproduceerd door ons hoofd die zin heeft in een fijne zintuigelijke ervaring. Het is waarschijnlijk dat je zult merken dat je beter slaapt, uitgeruster wakker wordt en beter op gewicht blijft wanneer je na het avondeten niets meer nuttigt.

Sommige mensen kunnen echter per maaltijd slechts weinig eten en/of verteren erg snel. Voor hen is het waarschijnlijk nodig om na het avondeten nog een snack te nuttigen zodat ze niet met honger naar bed gaan. In dat geval is het verstandig om deze snack minstens een uur (of twee) voor het slapen te nemen. Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen die je helpen om te slapen.

Verschillende dingen eten voor het slapen

Sommige mensen kunnen dus het beste nog wel iets eten tussen hun avondmaal en hun bedtijd. De dingen die voor hen goed zijn kunnen ook oplossing bieden voor anderen die echt nog iets bevredigends willen tijdens de avonduren. Het is daarbij belangrijk om voor jezelf te bepalen wat wel of niet werkt. Hieronder worden verschillende voedingsmiddelen en hun effect op je systeem besproken zodat je kunt bepalen wat voor jou wel of niet zou kunnen ’s avonds en waarom.

Absolute no-go’s

Je moet vlak voor het slapen sowieso vermijden dat je een zware maaltijd binnenkrijgt. Probeer ervoor te zorgen dat je avondsnack zeker niet meer dan 200 calorieën bevat. Om zwaar eten te verteren heeft je lichaam beweging en energie nodig. Deze regel sluit de meeste vettige zoute snacks uit. Chips, nootjes, gefrituurd eten, rood vlees en kaas kun je beter niet eten voor het slapen gaan.

Gerijpte kaas kun je beter helemaal laten staan vanaf de avondmaaltijd. Dit bevat namelijk tyramine, een aminozuur dat de productie van slaaphormonen vermindert. Zout eten zorgt er daarnaast voor dat je bloeddruk omhoog gaat waardoor je lichaam minder goed rust kan vinden. Ook pittig eten en rood of gerookt vlees kun je ’s avonds beter vermijden want dat activeert je en kan zorgen voor hitte aanvallen en brandend maagzuur.

Stimulerende middelen

Iedereen kan wel bedenken dat het beter is om ’s avonds geen liter koffie meer te drinken. Er zijn echter nog veel meer stimulerende middelen. Chocola, de meeste thee soorten, cola en energiedrankjes bevatten allemaal ingrediënten die je wakker houden. Je kunt deze producten het beste helemaal niet eten of drinken voor het slapen gaan. Als je moeite hebt met in slaap komen dan wil je alle stimulerende middelen vanaf de lunch – of uiterlijk vanaf de koffietijd ’s middags – laten staan.

Alcohol, tabak en wiet zijn middelen die je kunnen helpen om in slaap te vallen. Ze verminderen echter wel drastisch de kwaliteit van je slaap. Deze producten zorgen ervoor dat je lichaam niet goed in diepere slaap kan wegzakken. Dat kan komen doordat het probeert het gif naar buiten te werken, of omdat het eigenlijk een nieuwe dosis wil. Voor een optimale slaapkwaliteit kun je dus ook het beste proberen ’s avonds geen alcohol meer te drinken of te roken.

Suikers en wit brood

Het is ook beter om suikers en andere koolhydraten met een hoge GI-index te vermijden als je een goede nachtrust wilt. Deze voedingsstoffen zorgen er namelijk voor dat je actief of onrustig wordt waardoor je de slaap moeilijk kunt vatten. Daarom is het beter om geen snoep of drop te eten voor het slapen gaan. Ook wit brood en andere koolhydraten die niet volkoren zijn kun je beter laten staan.

Wat je wel kunt eten voor het slapen gaan

Er zijn een aantal stofjes die je zenuwstelsel helpen om te kalmeren en in slaap te vallen. Serotonine zorgt ervoor dat je een voldaan gevoel krijgt en tot rust komt. Om serotonine te produceren heb je goede koolhydraten (uit fruit en volkorenproducten) en tryptofaan nodig. Melatonine wordt gemaakt van serotonine. Dit stofje wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je oogleden zwaar worden en je zin krijgt om te slapen.

Voedingsmiddelen die de serotonine- en melatoninewaarden verhogen

Alles wat je kunt eten voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je verteringsstelsel geactiveerd wordt. Er zijn echter bepaalde voedingsstoffen die de productie van slaaphormonen kunnen bevorderen. Daardoor dragen ze bij aan een goede nachtrust zolang je ze in kleine hoeveelheden nuttigt.

Fruit

Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan. Het is dan wel verstandig om dit meer dan een half uur voor het slapen te doen zodat de energieboost van de fruitsuikers de tijd heeft om uit te werken.

Koolhydraten- en vetarme voedingsmiddelen

Je kunt er ook voor kiezen om juist iets te eten dat arm is aan koolhydraten en vetten. Denk daarbij aan volkoren brood of crackers. Ook de meeste jonge melkproducten – zoals kwark, yoghurt en melk kun je prima nuttigen voor het slapen gaan. Deze producten kalmeren het verteringsstelsel en bevatten tryptofaan, evenals dadels, amandelen en bananen.

Een glas warme melk met dadels is een eeuwenoud recept dat de slaap bevordert. Dit bevat naast tryptofaan ook vitamine B12 en calcium. Deze stofjes helpen voor een goede nachtrust. Als je gevoelig bent voor lactose dan kun je amandelmelk gebruiken. Een beetje havermout is ook goed voor het slapen want dat bevat melatonine.

Komkommer is water met mineralen

Als je eigenlijk geen calorieën binnen wilt krijgen maar toch iets wilt snacken dan is komkommer de perfecte oplossing. Deze heerlijke sappige groente bevat nauwelijks koolhydraten en vetten maar wel een boel mineralen die goed voor je zijn. Je kunt daardoor zoveel komkommer eten als je wilt voor het slapen gaan. Als je vaak in je nachtrust wordt gestoord doordat je moet plassen dan is het beter om ook komkommer met mate te eten voor het slapen.

Conclusie

Je zult waarschijnlijk het beste slapen en verteren als je na het avondeten niets meer eet. Als je niet over deze discipline beschikt of toch honger krijgt dan kun je het beste kiezen voor een kleine lichte snack. Voor een goede nachtrust moet je sowieso alle stimulerende middelen laten staan. Het is ook verstandig om vettige en zoete snacks te vermijden.
Voor optimale rust en vertering heeft je systeem een paar uur de tijd nodig om zwaar eten te verteren voor je gaat slapen. Als je ’s avonds toch honger krijgt dan kun je tot een uur voor bedtijd nog iets eten dat de productie van je slaaphormonen verbetert. Zorg ervoor dat deze snack zo min mogelijk calorieën, suikers en vetten bevat.

Kies jij ook voor een verzwaringsdeken?

Wil jij ook helemaal tot rust komen, makkelijk in slaap komen, de hele nacht doorslapen en energiek en uitgerust wakker worden? En dat allemaal zonder gebruik van slaapmedicatie?
  • Altijd het juiste gewicht, afgestemd op jouw lichaamsgewicht
  • Vrijblijvend uitproberen met onze 30 nachten proefperiode
  • Morgen gratis bezorgd als je op werkdagen voor 16:00 besteld

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Eten voor het slapen

  1. Chloë schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Johanna schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Femke schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *