Kennisbank, Slaapproblemen

Te veel slapen

Leestijd: 3 minuten

Te weinig slaap is niet goed voor de gezondheid. Dat is een welbekend fenomeen bij de meeste van ons. Maar ook te véél slapen is zeker niet goed voor u. Slaapt u meer dan de aangeschreven 6 tot 8 uur (als volwassenen) per nacht, dan neemt het risico op een hartaanval of kans op hartproblemen flink toe. Dit kan tot maar liefst 41 procent stijgen. Dit blijkt uit een onderzoek wat verscheen in ‘the European Heart Journal’.  

Ook mensen die overdag veel powernaps nemen hebben meer kans op hartproblemen volgens de bronnen. Een powernap is alleen goed, wanneer u ‘s avonds korter slaapt dan de aangeschreven 6 tot 8 uur. 

De mogelijke oorzaak voor de stijging in hartfalen door te veel slaap, zou komen door de al aanwezige ondermaatse condities van de mensen. Door deze minder goede conditie zouden ze meer moeten slapen. Dit zou zorgen voor hartproblemen of andere doodsoorzaken.  

Het onderzoek zegt ook goed op te blijven letten. Zo is het waarschijnlijk dat er iets aan de hand is, wanneer u meer slaap nodig heeft dan de aangeschreven slaaptijd. Een bezoek aan uw huisarts is dan verstandig om een oorzaak daar aan te kunnen koppelen. 

Moe door te veel slapen

Goed geslapen, te veel zelfs, maar toch moe? Hoe kan dit en hoe kunt u dit oplossen? 

Uw lichaam houdt van regelmaat. Denk aan de tips voor een vast slaapritme. Nu geldt dit ook zeker voor de tijden wanneer u op staat. Kunt u in het weekend eindelijk langer blijven liggen? Voor een keertje is dit niet erg, maar doe het zeker niet te lang en te vaak. Uw lichaam heeft meer energie voor die dag wanneer u wakker wordt op regelmatige tijden. 

Een andere reden waarom u veel slaapt en toch niet uitgerust wakker wordt, kan zijn dat u lijdt aan slaapapneu. U haalt dan onvoldoende adem als u slaapt en krijgt zuurstoftekort. Dit merkt u misschien zelf niet, maar kan goed verklaren waarom u na 8 of 9 uur slaap geradbraakt wakker wordt. Het was slaap van erg slechte kwaliteit. 

Slechte kwaliteit van de slaap is een veel voorkomende oorzaak van langer of te veel slapen. Hieronder wordt dat verder uitgelegd. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Te veel slapen oorzaak

De mogelijke oorzaak voor de stijging in hartfalen door te veel slaap, zou komen door de al aanwezige ondermaatse condities van de mensen. Door deze minder goede conditie zouden ze meer moeten slapen. Dit zou zorgen voor hartproblemen of andere doodsoorzaken.  

In sommige gevallen betreft het ook de slaapstoornis hypersomnie. Bij deze stoornis is er sprake van een verhoogde behoefte aan slaap en bent u vaker slaperig overdag. Mensen die deze stoornis hebben, slapen zo’n 10 à 12 uur per nacht. Hypersomnie komt slechts bij 2% van de bevolking voor. Mocht u deze klachten herkennen, raadpleeg dan uw huisarts. 

Veelvoorkomende oorzaken van te veel slaap blijven echter de kwaliteit van de slaap en uw leefgewoonten die hier op in haken. Denk bijvoorbeeld aan te veel alcoholgebruik. Dan slaapt u sneller in, maar wordt continu wakker en slaapt u niet prettig. Hierdoor moet u meer uren maken om het te compenseren. 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

De verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken kan helpen met te veel slapen. Zoals uit bovenstaande bronnen blijkt, komt te veel slapen meestal voor als de slaapkwaliteit slecht is. Doordat de slaapkwaliteit slecht is, heeft u langer nodig om dezelfde energie te krijgen uit uw slaap, dan een goede diepe slaap. 

Met een verzwaringsdeken slaapt u sneller in én slaapt u dieper. Dit komt doordat u minder geprikkeld wordt door externe factoren. De druk van de deken op uw zenuwstelsel voorkomt dit namelijk. Doordat u dieper slaapt, hoeft u niet meer langer te slapen. U kunt dan namelijk uit een korter tijdsbestek dezelfde energie halen uit uw nachtrust. Doordat u dieper slaapt met een verzwaringsdeken, heeft u ook geen powernaps overdag meer nodig. 

3 reacties op “Te veel slapen

  1. Eline schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Sam schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Evy schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *