Kennisbank, Slaapproblemen

Slaaptekort

Leestijd: 4 minuten

Een tekort aan slaap is nooit leuk. U wilt uw dag fris en fruitig beginnen en niet met een vermoeid gevoel. Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat u een avond wakker ligt of wat later naar bed gaat dan normaliter het geval is en u hierdoor een tekort aan slaap heeft.

Wanneer het een chronisch slaaptekort wordt en u dus meerdere dagen, weken of misschien wel maanden wakker ligt, is het écht een probleem. Dit heeft namelijk gevolgen voor uw gezondheid en uw dagelijks leven. Slaap is namelijk een soort onderhoudsbeurt voor uw lichaam. Uw lichaam kan tijdens het slapen opladen en nieuwe energie voor de dag erna opwekken. Wanneer hij niet genoeg energie kan opwekken, merkt u dit in uw dagelijkse handelingen. 

Niet alleen het lichaam, maar ook de geest moet ‘s nachts bijkomen. Als u slaapt verwerkt uw lichaam ook psychisch alle gebeurtenissen. Wanneer het lichaam dit niet goed kan doen, krijgt u uiteindelijk ook last van psychische klachten. Denk hierbij aan meer prikkelbaar of op langere termijn zelfs een depressie. 

Een slaaptekort willen we zo snel mogelijk van de baan helpen. Waar komt een slaaptekort eigenlijk vandaan en wat moeten we doen om wél voldoende slaap te krijgen. Wij van Slaapt hebben onderzoek gedaan. Lees snel verder. 

Slaaptekort symptomen

U heeft het vast wel een keer gemerkt, wanneer u iets korter heeft geslapen dan dat u gewend bent. U bent wat suffer en minder oplettend dan normaal. Dit kan een keer gebeuren. Als u de avond erna weer goed slaapt, is er in principe niet zo veel meer aan de hand. 

Slaaptekort wordt pas echt een probleem wanneer dit voor langere tijd aanhoudt. Hieronder behandelen we de meest voorkomende symptomen van slaap tekort. 

Ongelukken 

Wanneer u moe bent neemt uw concentratie af. U reageert hierdoor minder snel op dingen, de coördinatie neemt af en u verwerkt informatie langzamer. Dit zijn allemaal factoren die helpen bij het tot stand brengen van meer ongelukken. Volgens onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersongelukken speelt bij 10 à 15 procent van de verkeersongelukken vermoeidheid een rol.

Slechter leren 

Slaaptekort beïnvloedt cognitieve processen op verschillende manieren. U kunt minder goed leren doordat u minder goed kunt nadenken, gefocust kan blijven en minder alert bent als u niet voldoende slaapt. Het maakt het bovendien erg moeilijk om dingen op te lossen, dit maakt het nog lastiger om leerstof op te nemen. 

Gezondheidsproblemen 

Slaapstoornissen en chronisch slaaptekort verhogen het risico op; 

 • Een hartaanval; 
 • hartfalen; 
 • een onregelmatige hartslag; 
 • een hoge bloeddruk; 
 • een beroerte; 
 • diabetes type 2. 

Depressie 

Na één nacht slecht slapen heeft u vast wel eens een chagrijnige dag of voelt u zich somber. Op langere termijn kunnen deze symptomen aanhouden en zelfs zorgen voor een depressie. 

Andere gevolgen van (chronisch) slaaptekort zijn ook concentratiestoornissen, angsten en vergeetachtigheid. 

Burn-out 

Door een chronisch slaaptekort is de kans op een burn-out veel groter. Slaaptekort is belangrijke oorzaak van het krijgen van een burn-out. 

Huidveroudering 

Een slaaptekort kan zorgen voor blijvende en meer doffe lijntjes, donkere kringen rondom de ogen en een doffe huid.

Gewichtstoename 

Door een slaaptekort neemt de kans op gewichtstoename toe en maakt dit het tevens ook moeilijker om weer af te vallen.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Chronische slaaptekort oplossen

De oorzaken van een chronisch slaaptekort kunnen heel erg wisselen. De één ligt ‘s avonds wakker door het piekeren en heeft hierdoor een slaap tekort. De ander heeft geen goed ritme of beweegt te weinig. We hebben een aantal tips verzameld die kunnen helpen om voldoende slaap te krijgen. 

 • Ga overdag sporten of beweeg meer. Zo raakt uw lichaam ‘s avonds moeier en valt u makkelijker in slaap
 • Neem ‘s avonds geen koffie meer. Hierdoor kunt u waarschijnlijk niet goed slapen ‘s avonds.
 • Zorg voor een consequent slaapritme. Uw lichaam heeft structuur nodig. Ga op dezelfde tijdstippen slapen en wordt op dezelfde tijdstippen ook weer wakker. 
 • Zorg voor voldoende rust en ontspanning voor het slapen gaan, maar ook zeker overdag. Stress en spanningen zijn sowieso niet goed voor u en al helemaal niet voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat u piekerende gedachten opschrijft in plaats van meenemen naar bed. Doe bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen of gebruik een verzwaringsdeken om te ontspannen voordat u gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat u rustig bent en gemakkelijker en dieper slaapt. 
 • Geen telefoons, laptops of tv een uur voor het slapen gaan. Blauw licht activeert de hersenen en hierdoor kunt u minder goed slapen. 

Bij psychische klachten van of door chronisch slaaptekort adviseren wij u een dokter in te schakelen voor adviezen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

De verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken kan helpen om te ontspannen en rustig te worden voor het slapen gaan. Hierdoor valt u sneller in slaap en slaapt u tevens dieper. Zo kunt u van het (chronisch) slaaptekort af komen en weer voldoende rust en energie opwekken voor uw lichaam en geest. Bekijk snel hoe een verzwaringsdeken werkt en ontdek de voordelen.

Gerelateerde artikelen

Eén reactie op “Slaaptekort

 1. Fay schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *