Beter slapen, Kennisbank, Slaapproblemen

Kunt u ook teveel slapen? U leest het hier

Leestijd: 4 minuten

Bestaat er zoiets als teveel slapen, is dat goed of slecht voor u en wanneer weet u of u teveel slaapt? Hoewel er steeds meer zaken bekend worden over slapen, zijn er ook nog altijd veel onduidelijkheden. Het is logisch wanneer u denkt dat het juist goed is om heel veel te slapen. Toch is het goed mogelijk om teveel te slapen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe u kunt achterhalen of u teveel slaapt en, wanneer dit het geval is, wat u hieraan kunt doen. Hier leest u alle informatie over teveel slapen.

Hoeveel slaap is teveel?

Het is per persoon verschillend hoeveel slaap hij of zij nodig heeft. Sommige mensen functioneren overdag pas goed wanneer ze minimaal 7 uur hebben geslapen en andere mensen slapen ‘s nachts 5 uur of korter. 

Het kan zo zijn dat u veel meer slaap nodig heeft dan een ander; dit is voor iedereen anders. Het kan ook voorkomen dat u niet weet hoeveel slaap u precies nodig heeft. Dit kan ervoor zorgen dat u eigenlijk meer slaapt dan nodig is. Dit heeft verschillende gevolgen; deze leest u verderop.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Te veel slapen: de oorzaak en gevolgen

Er zijn verschillende oorzaken van teveel slapen. Een van de meest voorkomende oorzaken is echter het hebben van een slechte slaapkwaliteit. Dit kan weer komen door bijvoorbeeld alcoholgebruik: hierdoor slaapt u vaak wel goed in, maar bereikt u geen diepe slaapfase en dus slaapt u slecht door. U rust hierdoor niet goed uit. 

Een andere oorzaak is slaapapneu. In de ochtend wordt u hierdoor vaak moe wakker, waardoor u vaak nog langer blijft slapen. Stress is tenslotte ook een belangrijke veroorzaker van teveel slapen. Bij een depressie komt het ook regelmatig voor dat mensen teveel slapen. Er zijn dus genoeg oorzaken van teveel slapen.

Teveel slapen heeft een aantal gevolgen voor uw lichaam. Wat gebeurt er precies met uw lichaam wanneer u teveel slaapt? In de eerste plaats loopt u 25% meer kans op gewichtstoename. 

Een trager werkend metabolisme zou hiervan de oorzaak kunnen zijn, maar daar is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan. Ook heeft u meestal een moe gevoel wanneer u teveel slaapt: u voelt zich eerder moe en futloos dan ontspannen en uitgerust. 

Het is dan ook aan te raden om elke nacht ongeveer evenveel te slapen. Ook kan het voorkomen dat u last krijgt van hoofdpijn wanneer u teveel slaapt.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Te veel slapen bij ouderen of bij depressie

Vooral ouderen slapen over het algemeen extra veel. Zo doen zij in de middag vaak nog een dutje of slapen zij ‘s nachts extra lang. Een van de effecten van teveel slapen is een verminderde werking van de hersenen. Dit is dan ook vooral te zien bij oudere mensen: hersencellen krijgen tijdens teveel nachtrust meer kans om af te takelen. Dit zorgt er ook weer voor dat ouderen vaak sneller moe zijn en dus meer rust nodig hebben.

Ook wanneer u last heeft van een depressie kan het voorkomen dat u teveel slaapt. Dit lijkt misschien precies wat u nodig heeft, maar dit heeft juist een averechtse werking. Teveel slapen zorgt ervoor dat u zich overdag moe en futloos voelt. Dit is voor iemand met een depressie juist niet slim; hierdoor kunt u in een vicieuze cirkel terechtkomen. Ditzelfde geldt voor mensen met een angststoornis. Ook dit heeft veel effect op de slaap: u gaat juist te kort of te lang slapen.

Oplossingen voor teveel slapen

Bij teveel slapen is het vooral van belang om een duidelijk ritme te hebben. Op deze manier weet u zeker dat u precies genoeg slaap krijgt. 

Een van de manieren waarop u een beter ritme kunt creëren voor uzelf is het hebben van een ritueel: ga op een vaste tijd naar bed, neem geen zware maaltijden voor het slapengaan en probeer zo min mogelijk alcohol te drinken. Dit zijn mogelijke oplossingen om te voorkomen dat u teveel slaapt.

Verzwaringsdeken: slimme oplossing voor een goede nachtrust

Een andere oplossing is de aanschaf van een verzwaringsdeken. Met deze deken kunt u de slaapkwaliteit verbeteren en wordt u uitgerust wakker op het juiste tijdstip. Hoe werkt dit? Het deken zorgt voor een constante druk op uw lichaam. Op deze manier krijgt u een gevoel van rust en geborgenheid. Dit heeft weer als gevolg dat uw lichaam zich gaat ontspannen: u valt sneller in slaap en daarnaast is de algehele kwaliteit van uw slaap beter. Dit zorgt er onder andere voor dat u niet teveel slaapt.

3 reacties op “Kunt u ook teveel slapen? U leest het hier

  1. Fiene schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Elisa schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Maya schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *