Kennisbank

Slaapapneu, wat is het en wat kan je eraan doen?

Leestijd: 4 minuten

Word jij wakker na een nacht slapen, maar ben je niet (volledig) uitgerust? Dan is de kans aanwezig dat je, net als zo’n 600.000 andere Nederlandsers, last hebt van slaapapneu. De oorzaak van dit probleem heeft te maken met de luchtwegen. In dit artikel leggen we uit wat slaapapneu is, wat de oorzaken ervan zijn en wat je eraan kan doen.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening waarmee bedoeld wordt dat mensen niet goed ademen tijdens de slaap. Als je deze aandoening hebt dan hapert de ademhaling tijdens het slapen of kan deze soms zelfs volledig stoppen. Dit is erg vervelend om te ervaren.

Soorten slaapapneu

De klachten die je met slaapapneu kan ervaren zijn verschillend, aangezien er verschillende vormen en varianten zijn. Er zijn grofweg twee soorten slaapapneu, bestaande uit obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. De symptomen van beide soorten zijn hetzelfde, ondanks de verschillende oorzaak.

Obstructief slaapapneu, wat is de oorzaak?

De oorzaak van obstructief slaapapneu heeft te maken met luchtwegen die tijdelijk geblokkeerd zijn door de tong of het gehemelte. Doordat er geen adem kan worden gehaald gaat een signaal naar de hersenen toe. De hersenen worden door het signaal in een alerte modus gebracht waardoor de luchtwegen weer open gaan.

Centraal slaapapneu, wat is de oorzaak?

Centraal slaapapneu is een variant die minder vaak voorkomt. Bij deze variant is het namelijk zo dat de ademhalingsspieren geen signaaltje krijgen van de hersenen om adem te halen. Er is weliswaar geen sprake van een blokkade van de luchtweg, maar toch krijgen de hersenen dit signaal. Net als bij obstructief slaapapneu moeten jouw hersenen gedurende de nacht extra hard werken.

Gevolgen van slaapapneu

Je hebt gedurende de nacht geen last van slaapapneu, je hebt immers niet door dat je met deze problemen te maken hebt. Jouw slaap wordt echter wel ernstig verstoord aangezien de hersenen meerdere keren per nacht een alarmsignaal krijgen. Dit kan leiden tot vermoeidheid.

Slaapapneu kan tevens schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Naast het feit dat je onvoldoende slaapt, heeft de aandoening tevens nadelige effecten op het menselijk lichaam. Denk hierbij aan de schade die veroorzaakt kan worden bij het hart- en vaatstelsel. Daarom is het goed om de aandoening snel te herkennen en vervolgens stappen te ondernemen gericht op het oplossen van het probleem.

Wat kan je doen aan slaapapneu?

Voordat je slaapapneu kan aanpakken is het allereerst van belang om ervoor te zorgen dat je de aandoening herkent. De aandoening kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, bij mensen met een gezond en ongezond gewicht en een gezond of ongezond eetpatroon. Meestal komt de aandoening echter voor bij mensen die tevens te maken hebben met hartfalen, spiekziekten of een herseninfarct.

Herkennen van slaapapneu

Je kan de aandoening herkennen aan signalen als voortdurende vermoeidheid, slaperigheid of ochtendhoofdpijn. Daarnaast snurkt iemand met slaapapneu een stuk harder of onrustiger. Bovendien is er sprake van het stokken van de ademhaling, waarna de ademhaling na enkele seconden weer wordt hervat. Indien je weleens wakker wordt als gevolg van een verstikkend gevoel, dan is de kans op slaapapneu aanwezig.

Tips bij slaapapneu

De eerste tip om slaapapneu op te lossen heeft te maken met het inschakelen van expertise. Denk hierbij aan het inzetten van een huisarts, die is immers opgeleid om de symptomen van verschillende aandoeningen te herkennen. Indien je te maken hebt met slaapproblemen dan is het verstandig om te kiezen voor een controle door de huisarts.

Oplossing voor slaapapneu

Zodra je een diagnose hebt kan er gewerkt worden aan een oplossing. Bij slaapapneu is er echter geen sprake van een directe oplossing. Slaapapneu is een vervelende kwaal die niet te genezen is. Er is dus geen oplossing te vinden om de oorzaak weg te nemen, er zijn echter wel manieren waarmee je de symptomen van de aandoening kan bestrijden.

De symptomen van slaapapneu bestrijden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om te symptomen van slaapapneu te bestrijden. Door de behandelingen zullen de ademstops die je hebt gedurende het slapen verminderen, waardoor de kwaliteit van de nachtrust zal verbeteren. De negatieve gevolgen van slaapapneu worden dus beperkt en blijven binnen proporties.

Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van een slaapmasker of een slaapbeugel.

Kans op slaapapneu verminderen

Daarnaast zijn er verschillende manieren om het risico op slaapapneu te verminderen. Slaapapneu is immers niet slechts een genetische aandoening. De levensstijl die je hebt, heeft tevens invloed op slaapapneu. Een gezond leven met gezonde voeding vermindert de kans op deze aandoening.

Een gezonde manier van leven

Een belangrijke tip is om te stoppen met roken, hierdoor heb je minder kans op slaapapneu. Dit geldt tevens voor weinig alcohol drinken en overgewicht tegengaan. Dit leidt immers tot minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast zullen jouw longen beter functioneren indien je stopt met roken. Zorg er dus voor dat je voldoende kennis opdoet over de aandoening slaapapneu en vervolgens stappen onderneemt om de symptomen van deze aandoening op een actieve wijze te bestrijden.

Conclusie

Slaapapneu is een aandoening waarbij geldt dat de kwaliteit van jouw slaap wordt aangetast op een negatieve manier. Door verschillende oorzaken moeten jouw hersenen gedurende de nacht extra hard werken. Dit kan leiden tot extra vermoeidheid, stress, ademhalingsproblemen en nog veel meer.

De oorzaak van dit probleem heeft te maken met het feit dat de luchtholtes op een bepaalde manier geblokkeerd zijn, dit signaal wordt weer verzonden naar de hersenen die vervolgens extra hard aan het werk moeten. Je kan dit probleem herkennen aan de genoemde symptomen, tevens ontstaat bij mensen met slaapapneu vaak een haperend geluid tijdens het slapen.

De aandoening is moeilijk op te lossen. Je kan echter wel het risico op slaapapneu verminderen en de symptomen van deze aandoening bestrijden. Het bestrijden van de symptomen kan door gebruik van een bitje of nachtbeademing. Dit heeft als gevolg dat je longen een stuk gemakkelijker adem kunnen halen. 

Het risico op slaapapneu kan je verminderen door het volgen van een gezonde levensstijl. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *