Kennisbank, Slaapproblemen

Slechte slaapgewoonten

Leestijd: 4 minuten

Slapeloosheid is vermoeiend, letterlijk en figuurlijk. Door de slapeloosheid kunnen bepaalde gewoonten ontstaan die dit niet verhelpen. Het kan frustrerend zijn om een lange periode van slapeloosheid mee te maken. Het heeft met name impact op de alledaagse activiteiten, waardoor het een uitputtende strijd wordt. Er zijn veel zogenaamde slaap bevorderende activiteiten die mogelijk zijn en het slapen verbeteren. Echter, hier dient u erg mee op te passen. Veel van deze activiteiten werken op termijn juiste averechts, waardoor de periode van slapeloosheid (als het niet een chronische slapeloosheid betreft) juist langer duurt.

Lijst met slechte slaapgewoonten

Wij gaan in dit artikel in op een aantal slechte slaapgewoonten die bij veel mensen voorkomen. Het is van belang om hier goed van op de hoogte te zijn, zo kunt u deze slaapgewoonten vermijden. Veel van deze gewoonten zijn sporadisch een goede uitkomst voor het beter kunnen slapen.

Dezelfde gewoonten zijn ook gevaarlijk op hun eigen manier. De gewoonten die u uw eigen maakt voor het slapen leiden tot een bepaalde verslaving. U wordt snel afhankelijk van de slechte slaapgewoonten en kunt daardoor op termijn niet meer zonder deze gewoonten slapen.

“Offline” activiteiten

Deze activiteiten beslaan een breed spectrum aan mogelijke acties die veelal averechts werken. Deze activiteiten kunnen initieel baat geven bij het reduceren van de benodigde tijd om slaap te vatten. Dit zijn activiteiten zoals het lezen van een boek voor het slapen gaan met gedimd licht, het nemen van een warm bad voor het slapen gaan of het drinken van een warm glas melk.

Al deze oplossingen werk bij uitstek goed op de korte termijn. Het is geen probleem om, wanneer u moeite heeft met slaap vatten, een warm glas melk te drinken. Het is echter een probleem wanneer u hier afhankelijk van wordt. Wat gebeurt er wanneer er geen glas melk beschikbaar is voor het slapen?

“Online” activiteiten

Dit is een bekendere, de online-activiteiten voor het slapen gaan. Voor veel mensen is dit bekend, maar toch is dit één van de lastigere problemen om structureel van af te komen. De meest voorkomende gewoonten zijn het kijken van TV, naar de radio luisteren, op de smartphone zitten of Netflix kijken.

Deze manieren van ontspanning worden vaak gebruikt om te ontsnappen van de dagelijkse spanningen. Het is een toegankelijke en eenvoudige manier om, zonder veel moeite te doen, aan iets anders te kunnen denken. Toch is dit problematisch omdat het voor te veel externe perikelen zorgt en het op lange termijn niet gunstig is voor een goede nachtrust.

Te actief zijn omdat u niet in bed wilt blijven

Slapeloosheid heeft als één van de voornaamste symptomen een verlengde tijd tot slaap kunnen vatten. Deze verlengde periode kan een frustrerend effect met zich meebrengen. Lang in bed liggen en lang in bed woelen zorgt voor een negatieve ervaring met naar bed gaan.

Het is een steeds bekender fenomeen dat mensen gefrustreerd raken wanneer ze naar bed gaan. Wanneer het vooruitzicht is dat u zeker een uur nog wakker gaat liggen in bed, is dit minder aantrekkelijk dan wanneer u direct in slaap valt wanneer u in bed ligt. Dit is ook één van de redenen dat het belangrijk is dat een strategie tegen slapeloosheid duurzaam is en geschikt voor de lange termijn. Daarom raden wij het overmatig gebruik van slaapmiddelen af en houden wij het zo natuurlijk mogelijk.

Door deze frustratie kan het voorkomen dat u wilt “vluchten” uit uw slaapkamer. Het kan voorkomen dat u dan op de laptop gaat e-mailen, internetten of Netflix bekijken. Op lange termijn gaat uw lichaam in het ritme komen van het hebben en behouden van een actieve staat, ook ’s nachts. Zo wordt het steeds moeilijker om de rust te hervinden in de slaapkamer.

Sociale interactie opzoeken

Het komt tevens veel voor dat mensen, om te ontspannen voor het slapen gaan, sociale interactie online opzoeken. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van de smartphone of een laptop. Vanuit bed wordt contact gelegd met anderen. Ook dit zorgt voor te veel perikelen voor de persoon met slapeloosheid. Het vereiste niveau van hersenactiviteit om deze activiteiten te kunnen uitvoeren is hoger dan gewenst. Eigenlijk zijn bijna alle elektrische activiteiten niet goed voor het in slaap komen.

Externe perikelen

Om goed te kunnen slapen moet de slaapomgeving hier ook geschikt voor zijn. Er zijn veel externe perikelen die invloed uiten op de kwaliteit van uw slaap. Zeker wanneer u geen vaste slaper bent, kunnen al deze perikelen een zeer groot effect hebben op de kwaliteit van uw slaap. Dit geldt zowel voor het sneller inslapen als voor de kwaliteit van de slaap.

De meest voorkomende perikelen hierin zijn de warmte van de kamer, het licht in de kamer en het geluid van de omgeving. Wanneer er steeds te veel geluid wordt gemaakt, is het ook lastiger om de kwaliteit van uw slaap te bewaken. Probeer ervoor te zorgen dat de omgeving optimaal is voor het slapen.

De warmte van de slaapkamer moet bijvoorbeeld ongeveer 18-19 graden zijn. Het moet daarnaast ook donker en stil in de kamer blijven.

Te vaak op de klok kijken

Het te vaak klokkijken kan ervoor zorgen dat u te veel met het proces van in slaap vallen bezig blijft. Wanneer u iedere 10 minuten op de klok kijkt om te checken hoe laat het is, bent u er al te veel mee bezig. Probeer u over te geven aan het natuurlijke proces van slaap vatten.

Een groot probleem bij slapeloosheid is het bezig zijn met de slapeloosheid. Op deze manier voedt u de slapeloosheid en kan het juist erger worden. Probeer uw hoofd leeg te maken en uzelf over te geven aan de slaap.

Ook de verschillende “spelletjes” in uw hoofd horen hierbij zoals schaapjes tellen.

2 reacties op “Slechte slaapgewoonten

  1. Skye schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Safa schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *