Kennisbank, Verzwaringsdeken

Verzwaringsdeken volwassenen

Leestijd: 4 minuten

Het wordt steeds duidelijker dat een groot gedeelte van de volwassen Nederlanders last heeft van slaapproblemen. Iedereen ligt wel eens een nacht te draaien en dat is heel vervelend. Wanneer je niet kunt slapen en toch rust nodig hebt dan verlies je kostbare tijd en energie. De volgende dag loopt vaak minder soepel en je bent vatbaarder voor stress, irritatie en ziekte.

Wanneer je af en toe een keer slecht slaapt zijn deze gevolgen nog goed te overzien. Door vermoeidheid slaap je de volgende nacht goed en kun je er weer helemaal tegenaan. Mensen met slaapproblemen hebben chronisch moeite om een goede nachtrust te krijgen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Slaapproblemen hebben in het grootste gedeelte van de gevallen te maken met stress en/of een overprikkeld zenuwstelsel – bijvoorbeeld door autisme, hoog gevoeligheid of ADHD. Een verzwaringsdeken helpt je zenuwstelsel om te ontspannen waardoor je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en voor wie het geschikt is.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken bevat verschillende lagen waarvan er ééntje behoorlijk meer weegt dan een normale deken. Onze verzwaringsdekens bevatten in het midden honderden kleine zakjes die gevuld worden met glazen bolletjes. Dit materiaal is non toxisch en houdt bijna geen warmte of kou vast. Daardoor geeft het je extra gewicht zonder verstikkend te zijn.

Temperatuurregeling met een zwaartedeken

Om de middelste laag van de zwaartedeken zitten laagjes stof die ervoor zorgen dat de deken heerlijk zacht aanvoelt. Daardoor hoef je niet aan comfort in te leveren voor het extra gewicht. Volwassenen en kinderen kunnen onze verzwaringsdeken het hele jaar door gebruiken door deze te combineren met verschillende hoezen. Zo hebben we bijvoorbeeld een luchtige bamboehoes voor de zomer en een warme fleecehoes voor de winter.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Voor je geboren wordt breng je negen maanden door in de buik van je moeder. In deze tijd bevind je je in een zachte en warme omgeving waar je ongestoord kunt groeien en ontwikkelen. Je zit in een bubbel vruchtwater die wordt omgeven door een zacht lichaam. In die tijd ontvangt je lichaam een continue druk vanuit de omgeving.

Na de geboorte is die druk ineens weg en moet je allerlei dingen zelf gaan doen. Je lichaam moet ademhalen en eten, communiceren met de wereld en de juiste ritmes vinden om te slapen en verteren. Dat kan nogal wat stress en ongemakkelijkheid veroorzaken. De herinnering aan de tijd in de baarmoeder wekt onbewust een gevoel van veiligheid en geborgenheid op – de ingrediënten voor een goede nachtrust.

Een lichte druk brengt het zenuwstelsel tot rust

Baby’s slapen vaak beter wanneer ze lekker worden ingestopt of dicht tegen het lichaam van hun moeder aangedrukt liggen. Die situatie lijkt het meest op het gevoel dat ze hadden in de baarmoeder. Sommige inheemse stammen binden pasgeborenen zelfs in met elastische stof om dit gevoel na te bootsen. Hun kinderen zijn doorgaans onvoorstelbaar rustig.

Een verzwaringsdeken geeft een goed verspreide diepe druk stimulatie over je hele lichaam. Het is precies zwaar genoeg om die herinnering van veiligheid en geborgenheid te triggeren. Tegelijkertijd is het niet zo zwaar dat je moeite krijgt met ademhalen of bewegen. Veel volwassenen moeten wel paar dagen wennen aan de zwaartedeken, bij kinderen gaat dat proces meestal vanzelf.

Verzwaringsdeken voor zowel volwassenen als kinderen

Verzwaringsdekens worden gemaakt in verschillende soorten en maten. Daardoor zijn ze geschikt voor elke soort lengte, gewicht, lichaamsbouw en leeftijd. Zwaartedekens worden al tientallen jaren gebruikt voor kinderen die moeite hebben om tot rust te komen en goed te slapen. Dat kan komen doordat ze hoog gevoelig, autistisch of hyperactief zijn.

Een zwaartedeken geeft je kind het gevoel dat hij of zij ingebakerd wordt. Dat brengt hun zenuwstelsel tot rust en daardoor vallen ze makkelijker in een diepe slaap. Doordat de slaap dieper is, neemt de kans af dat ze ’s nachts wakker worden van geluiden of bewegingen om hen heen. Het effect dat een verzwaringsdeken heeft op het zenuwstelsel van volwassenen is het zelfde.

Bestel de juiste deken

Je kunt bij ons verschillende soorten en maten dekens bestellen. Het gewicht van de verzwaringsdeken hoort overeen te komen met ongeveer 10 tot 14% van je lichaamsgewicht. De standaarddeken is 120×180 centimeter groot en verkrijgbaar met een gewicht van zeven of negen kilo. Deze deken hoort ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van een volwassene te bevatten. Voor een wat kleiner kinderlichaam mag het tot 14% zijn.

Als je graag met een wat grotere deken slaapt dan kun je gaan voor een deken van 150×200 centimeter. Deze zal een gedeelte van zijn gewicht op je bed rusten waardoor een deken met 12-13% van je lichaamsgewicht het beste effect geeft. Het is niet verstandig om een zwaartedeken te delen. Dat neemt namelijk een gedeelte van het effect weg. Als twee volwassenen of kinderen in hetzelfde bed willen slapen met verzwaringsdeken dan kun je het beste twee losse dekens bestellen.

De verzwaringsdeken voor kinderen weegt 3,2 kg. Hij is een meter breed en 1,50 meter lang. Met deze afmetingen is hij geschikt voor kinderen die minstens 20 kilo wegen. Zo gauw je kind meer dan 50 kilo weegt kan hij of zij overstappen op het lichtste model voor volwassenen. Je kunt uiteraard experimenteren met de hoeveelheid druk die bij jou of je kind het beste effect geeft.

Voor welke volwassene is de verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan gebruikt worden door elke volwassene en elk kind. Als het je helpt om beter te slapen dan wordt het doel behaald. Wij raden iedereen met slaapproblemen of een lichte slaap aan om deze methode uit te proberen. Je kunt de deken meerdere weken uitproberen voor je beslist of je hem wilt houden. Als het niet bevalt dan stuur je hem gewoon terug.

Specifieke situaties waarin een zwaartedeken helpt

Zwaartedekens hebben zichzelf in de laatste decennia steeds weer bewezen. Het is aangetoond dat ze het zenuwstelsel tot rust brengen waardoor prikkels minder heftig binnenkomen. Je zenuwstelsel gaat op scherp staan wanneer er veel indrukken, gedachten of zintuigelijke prikkels binnenkomen. Datzelfde gebeurt in situaties met veel druk of stress. In dergelijke situaties raken veel mensen in de ‘vechten of vluchten’ instelling en dan lukt het niet om in slaap te vallen.

Een zwaartedeken helpt om je zenuwstelsel terug te brengen naar de ‘rusten en verteren’ instelling. De diepe druk stimulatie geeft een veilig gevoel waardoor je lichaam en geest ontspannen. Daardoor helpt het mensen die last hebben van stress, hyperactiviteit, hoog gevoeligheid, autisme, hoogbegaafdheid of een andere situatie waardoor je niet lekker kunt slapen.

Conclusie

Onze verzwaringsdekens zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die niet lekker slapen. Het gewicht van de zwaartedeken geven je lichaam en geest een gevoel van geborgenheid waardoor er diepe ontspanning optreedt. Daardoor kunnen zowel volwassenen als kinderen makkelijker in slaap komen en beter doorslapen. Miljoenen mensen genieten van een betere nachtrust door dit hulpmiddel te gebruiken.

10 reacties op “Verzwaringsdeken volwassenen

 1. Annie schreef:

  Fijn artikel, bedankt!

 2. Marly schreef:

  Ik ben zelf 82 kg en twijfel tussen de 7 kg verzwaringsdeken en de 9 kg. Welke zou ik het beste kunnen nemen?

 3. Marjolein schreef:

  Is de verzwaringsdeken ook geschikt voor mijn zoon van 13?

 4. Kirsten schreef:

  De verzwaringsdeken voor volwassenen, hoe zwaar moet deze zijn? Ik ben ook op zoek naar een verzwaringsdeken maar twijfel een beetje tussen de twee gewichten.

 5. Feline schreef:

  Waar kan ik jullie verzwaringsdeken vinden?

  1. Ralf schreef:

   Hi Feline, dat kan op onze productpagina https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

 6. Sara schreef:

  Hebben jullie naast de verzwaringsdeken voor volwassenen ook één voor kinderen?

  1. Ralf schreef:

   U kunt alle prijzen en producten op onze productpagina vinden: https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

 7. Jan-Willem schreef:

  Ik ben op zoek naar een verzwaringsdeken voor volwassenen, ik ben ongeveer 1.72 en weeg 82 kg. Kun u mij vertellen welk formaat en gewicht u voor mij zou aanraden? En van welk materiaal is uw verzwaringsdeken gemaakt?

  1. Ralf schreef:

   Ik raad aan om een verzwaringsdeken van 10-15% van uw lichaamsgewicht te kopen. In uw geval raad ik dus aan om voor de verzwaringsdeken van 9 kg te gaan. 🙂

   U kunt alle prijzen en producten op onze productpagina vinden: https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *