Kennisbank, Verzwaringsdeken

Verzwaringsdeken autisme

Leestijd: 7 minuten

De gemiddelde Nederlander slaapt iedere nacht onder een gewone deken. Vaak betreft dit een dekbed dat gevuld is met dons of een ander soort zachte vulling.

Er zijn echter ook steeds meer mensen die onder een verzwaringsdeken slapen. Deze deken zorgt onder meer voor een betere nachtrust. Daarbij komt dat een verzwaringsdeken ook positieve effecten heeft voor mensen met bepaalde aandoeningen. Zo hebben mensen met autisme bijvoorbeeld baat bij een verzwaringsdeken. Bent u benieuwd naar een verzwaringsdeken autisme? Wij vertellen u er in deze tekst alles over.

Wat is een verzwaringsdeken?

Voordat we dieper ingaan op een verzwaringsdeken autisme, is het wel eerst handig om te weten wat een verzwaringsdeken precies is. Een verzwaringsdeken is een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met slapen. We doelen hierbij niet op mensen die zo nu en dan moeilijk in slaap kunnen komen. Nee, want dat heeft iedereen weleens.

Een verzwaringsdeken is bedoeld voor mensen die lijden aan slaapproblemen. Dit kan bij volwassenen en kinderen het gevolg zijn van autisme. Een verzwaringsdeken biedt in dat geval mogelijk uitkomst. De deken zorgt er vaak voor dat mensen met autisme ’s nachts beter tot rust komen en dat is bevorderlijk voor hun gemoedstoestand de volgende dag.

Video afspelen over Verzwaringsdeken van Slaapt (Video)

Zware deken autisme

De zware deken van Slaapt is een deken van ongeveer 7 tot 9 kilo zwaar. Deze zware deken helpt bij het sneller inslapen en beter doorslapen. Het bestrijdt kortom alle symptomen van slapeloosheid, zonder onnatuurlijke slaapmiddelen te gebruiken.

Om de correlatie tussen de zware deken en autisme te vinden moeten we terug de tijd in. De wetenschap achter de zware deken is veelal gebaseerd op iets dat diepe druk stimulatie heet. Diepe druk stimulatie werd oorspronkelijk ingezet voor kinderen of jongvolwassenen met verschillende (mentale) ziektebeelden zoals autisme.

Diepe druk stimulatie is ontwikkeld door Temple Grandin. Temple Grandin is een autistische hoogleraar. Ze heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Met deze specialisatie heeft ze zich altijd beziggehouden met kinderen die anders waren dan anderen.

The hug machine van Temple Grandin

Ze heeft als beroemdste uitvinding “the hug machine” uitgevonden. Deze uitvinding werd gebaseerd op het concept dat druk op een mens veel voordelen met zich meebrengt. Ze heeft het idee voor “the hug machine” gekregen toen ze een keer op bezoek was bij een boerderij. Ze merkte op dat de dieren, wanneer ze dichter bij elkaar werden gedrukt voordat ze naar binnen moesten, juist ontspande. Dit is het tegenovergestelde van wat ze verwachtte. Ze heeft dit idee verder uitgewerkt en het resultaat was “the hug machine”.

Deze machine werd vooral gebruikt bij hoog sensitieve kinderen en jongvolwassenen waaronder personen met autisme. Nu kan dit effect na worden gebootst met de zware deken (dit is ook een stuk zachter en prettiger).

Diepe druk stimulatie is een medisch kalmeringstechniek waarbij een lichte druk wordt uitgeoefend op een persoon. Door deze druk wordt onder andere stress en angst gereduceerd. De productie van cortisol wordt verlaagd en de productie van melatonine en serotonine verhoogd.

Buiten deze medische voordelen zorgt de zware deken voor een veilig en geborgen gevoel. Hierdoor wordt het ook vaak gebruikt door hoog sensitieve personen bij het slapen (of op de bank zitten).

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

De verzwaringsdeken is bekend van...

Verzwaringsdeken autisme

Het nut van een verzwaringsdeken autisme

Niet iedereen ziet direct het verband tussen autisme en een slechte nachtrust. Toch zien we wel degelijk dat hier een link tussen is. Dit is met name bij kinderen het geval. Slaapstoornissen behoren op jonge leeftijd namelijk tot de symptomen van autisme. Een slechte nachtrust kan bij kinderen, net als bij volwassenen, zorgen voor een gebrek aan energie de volgende dag. Om de problemen als gevolg van een slaapstoornis te verkleinen, kunt u kiezen voor een verzwaringsdeken autisme.

Er zijn mensen die beweren dat een verzwaringsdeken geen effect heeft op kinderen met autisme. Dit is echter wel degelijk het geval. Een verzwaringsdeken autisme weegt namelijk aanzienlijk meer dan een gewone deken. Het extra gewicht in de deze deken zorgt ervoor dat er druk op het lichaam wordt uitgeoefend zodra iemand eronder ligt. Dit lijkt op het eerste oog misschien niet prettig, maar dat is het wel degelijk. De druk zorgt er namelijk voor dat uw lichaam zich kan ontspannen. En wanneer u ’s nachts ontspannen bent, slaapt u beter.

Wat is het verschil tussen een gewone deken en een verzwaringsdeken autisme?

In de wintermaanden slapen de meeste Nederlanders onder een dekbed. Hierdoor heeft u het ’s nachts aanzienlijk warmer dan wanneer u enkel onder een dekbedovertrek zou slapen. Lijdt u of uw kind aan autisme? Dan is het ook mogelijk om onder een verzwaringsdeken autisme te slapen.

Veel mensen denken dat er maar weinig verschil zit tussen een verzwaringsdeken en een gewone deken. Dit is echter een misvatting. Qua uiterlijk lijken de twee dekens op elkaar, maar de inhoud verschilt aanzienlijk. Zo is een verzwaringsdeken autisme voorzien van een speciale vulling. Hierdoor is deze deken zwaarder dan een gewone deken. Aan het uiterlijk zie u dit niet, maar u voelt het wel degelijk wanneer u een verzwaringsdeken autisme optilt.

30 nachten proefperiode

Wij geloven in onze verzwaringsdeken en geven u graag een proefperiode van 30 nachten. Het duurt in de praktijk vaak 1 tot 2 weken voordat u volledig gewend bent aan de verzwaringsdeken. U kunt binnen de periode van 30 nachten de verzwaringsdeken gratis retourneren. Wij storten het volledige aankoopbedrag terug op uw rekening.

Verzwaringsdeken autisme kopen

Bent u overtuigd van de voordelen van een verzwaringsdeken autisme? Dan wilt u er mogelijk eentje kopen. Tegenwoordig kunt u op verschillende plekken een verzwaringsdeken autisme kopen. Dit maakt het vinden van een geschikte partij er natuurlijk niet makkelijker op. Koop een verzwaringsdeken autisme echter nooit bij de eerste de beste aanbieder. Nee, want het is beter om eerst een vergelijking te maken.

U moet namelijk weten dat er behoorlijk wat verschil in een verzwaringsdeken autisme zit. Dit verschil uit zich onder meer in de prijs. Zo betaalt u voor de ene deken aanzienlijk meer dan voor de andere. Laat u echter niet alleen maar leiden door de prijs.

Verzwaringsdeken en autisme
Een goedkope verzwaringsdeken autisme is mooi meegenomen, maar de kwaliteit is belangrijker dan de prijs. Zo is het maar de vraag of een goedkope verzwaringsdeken autisme net zo goed is als een duurdere variant. Ook kan een goedkopere deken eerder slijten, waardoor u sneller een nieuwe moet kopen. Kijk liever naar de kwaliteit van een verzwaringsdeken autisme dan u enkel tot de prijs ervan te richten.

Bij welke aandoeningen helpt een verzwaringsdeken nog meer?

Een verzwaringsdeken is niet alleen effectief voor mensen met autisme. Ook mensen met andere aandoeningen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Lijdt uw kind bijvoorbeeld aan ADHD? Ook dan heeft een verzwaringsdeken vaak een positief effect. Daarnaast helpt deze deken vaak wanneer mensen lijden aan angst of last hebben van overmatige stress. U kunt ook gewoon slapeloosheid of andere slaapstoornissen hebben. In dat geval biedt een verzwaringsdeken autisme ook uitkomst.

Veelgestelde vragen

De verzwaringsdeken is een relatief nieuw concept binnen Nederland en België. Om deze reden krijgen wij dan ook veel vragen hierover. Onderstaand proberen wij de vragen die we het vaakst krijgen zo goed mogelijk te beantwoorden. Wanneer wij nieuwe vragen binnenkrijgen voegen wij deze direct toe. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan even via de chat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

De verzwaringsdeken van Slaapt is een deken die 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale deken. De verzwaringsdeken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit zorgt voor een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen.

Onze verzwaringsdeken bestaat uit 7 lagen en maakt gebruik van “diepe druk stimulatie”. Deze diepe druk stimulatie zorgt voor een verhoogde productie van geluks- en slaaphormonen. Hierdoor valt u sneller in slaap en slaapt u dieper gedurende de nacht.

De verzwaringsdeken van Slaapt draagt bij aan het vrijkomen van Melatonine en Serotonine. Daarnaast onderdrukt het de productie van Cortisol (dit zorgt onder andere voor stress).

De verzwaringsdeken van Slaapt is ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder dan een normaal dekbed. Dit gewicht zorgt voor een lichte druk op uw lichaam dat leidt tot een geborgen en veilig gevoel. Mede door dit gevoel valt u sneller in slaap en slaapt u dieper.

Wij raden aan om een verzwaringsdeken te kopen van ongeveer 10% van uw lichaamsgewicht. Bepaal het gewicht dus aan de hand van uw eigen lichaamsgewicht. Wij raden aan om, bij twijfel, voor de zwaardere variant te gaan.

De verzwaringsdeken van Slaapt brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen staan hieronder weergegeven.

 • Val sneller in slaap;
 • Verminder stress en angst;
 • Slaap dieper en vaster;
 • Een veilig en geborgen gevoel tijdens het inslapen;
 • U wordt minder vaak gedurende de nacht wakker;
 • Verhoog de productie van Melatonine en Serotonine;
 • Verlaag de productie van Cortisol;
 • Begin energievol en uitgerust aan uw dag.

Nee, een verzwaringsdeken van Slaapt is niet te warm in de zomer. Wij hebben, speciaal hiervoor, de zomerhoes ontwikkeld. De zomerhoes is gemaakt van bamboe waardoor deze ventilerend is. Dit zorgt ervoor dat de verzwaringsdeken, ondanks het gewicht, niet te warm is in de zomer.

8 reacties op “Verzwaringsdeken autisme

 1. Silvia schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 2. Norah schreef:

  Ik heb de verzwaringsdeken nu 2 weken. HEt was even wennen, maar nu merk ik echt dat ik een stuk sneller en beter slaap.

 3. Helma schreef:

  Leuk artikel! Gr, Helma

 4. Henk schreef:

  Ik ben licht autistisch en gebruik de verzwaringsdeken nu een maand, ik heb nog nooit zo lekker geslapen. Eindelijk rust gevonden..

 5. Marisa schreef:

  Ik ben licht autistisch en kan moeilijk slaap vatten ‘s nachts. Sinds 2 nachten gebruik ik ook een verzwaringsdeken en het helpt echt. Ik heb er een van 7 kg maar er zelfs een van 9 kg kopen. Ik ben helemaal om!

  1. Ralf schreef:

   Super! Wat fijn om te horen. 🙂

 6. Zoë schreef:

  Kan de verzwaringsdeken ook voor mensen werken zonder autisme? Het lijkt me voor mezelf ook een heel fijn gevoel. Ik ervaar in mijn dagelijkse leven veel stress en prikkels komen bij mij heftiger binnen dan bij anderen. Ik wil hier graag meer informatie over ontvangen.

 7. Sabine schreef:

  Mijn zoontje van 13 heeft autisme en ik denk dat een verzwaringsdeken kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *