Beter slapen, Kennisbank

Middagdutje: kan het kwaad of niet?

Leestijd: 4 minuten

Iedereen heeft er wel eens behoefte aan: een middagdutje. Misschien omdat u in de ochtend enorm druk bent geweest of omdat u weet dat u in de avond later naar bed gaat dan normaal. Het kan slim zijn om dan in de middag voor een korte tijd uw ogen te sluiten, zodat u weer even bijkomt of weer wat meer energie heeft voor de rest van dag. Hoe goed is een middagdutje wanneer u een depressie heeft of voor uw peuter? Hier leest u meer informatie over het doen van een middagdutje, hoe slim dit is om te doen voor ouderen of kleine kinderen. Daarnaast vindt u hier tips voor het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Waarom heeft u een middagdutje nodig?

Wanneer u merkt dat u in de middag graag een dutje zou willen doen, kan dit erop duiden dat u ‘s nachts niet genoeg slaap krijgt. Een slechte nacht kan tal van oorzaken hebben: wellicht heeft u een kind die nog niet doorslaapt, of heeft u de avond daarvoor alcohol gedronken. Ook grotere slaapproblemen kunnen ervoor zorgen dat u overdag moe bent en een middagdutje wilt doen.

Hoe goed is het om een middagdutje te doen? Hier zijn wisselende antwoorden op. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het juist slim is om tussen de middag even uw ogen te sluiten. Het is wel belangrijk dat u niet te vroeg en niet te laat een middagdutje gaat doen. In de eerste drie uur na het wakker worden bent u vaak het meest productief. Ook is het slim om niet te laat een middagdutje te gaan doen: dit heeft weer effect op uw nachtrust.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Middagdutje ouderen

Ouderen doen vaak een middagdutje: dit doen zij om een aantal redenen. In de eerste plaats worden ouderen vaker wakker, slapen zij lichter en hebben zij een minder diepe slaap. En omdat ouderen evenveel slaap nodig hebben als jongere mensen doen zij vaak een middagdutje. Hier zijn de meningen over verdeeld. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het doen van middagdutjes de hersenactiviteit verminderd. Hersencellen hebben meer de kans om af te takelen. 

Anderzijds is een middagdutje wel een goede manier om wat meer energie te krijgen. Vooral in de tweede fase van de slaapcyclus komt u tot rust: dit is dan ook de reden dat u zich na een middagdutje weer wat meer uitgerust voelt.

 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Middagdutje peuter

Ook peuters doen vaak nog een middagdutje. Niet iedere peuter heeft dit nodig: dit verschilt dan ook per kind. Over het algemeen hebben kinderen veel slaap nodig om nieuwe vaardigheden en kennis te verwerken. Tijdens de slaap krijgen de hersenen de mogelijkheid om deze informatie te verwerken. Dit is een manier waarop een peuterbrein naar een volwassen brein gaat dat minder slaap nodig heeft. Het kan dus slim zijn om uw peuter tussen de middag nog naar bed te doen. 

Merkt u echter dat uw kind daar helemaal geen behoefte aan heeft en ook niet gaat slapen? Dan is het wellicht een betere keuze om uw kind niet meer naar bed te doen tussen de middag. Een middagdutje van een peuter duurt tussen de 1 en 1,5 uur.

 

Middagdutje depressie

Wanneer u last heeft van een depressie zult u merken dat uw lichaam snel en vaak moe is. Mensen met een depressie slapen dan ook een stuk meer, zonder dat zij zich daardoor direct beter voelen. Het is dan ook de vraag of het doen van een middagdutje veel meerwaarde heeft voor iemand met een depressie. 

In de eerste plaats zorgt dit ervoor dat u in de avond later gaat slapen: en omdat er in de avond minder te doen is zal dit mogelijk ook sneller depressieve gevoelens oproepen. Daarnaast is het juist goed om overdag afleiding te zoeken in plaats van een middagdutje te doen.

Manieren om de slaapkwaliteit te verbeteren

Wellicht doet u een middagdutje omdat u merkt dat u snel moe wordt. Het kan dan ook slim zijn om te kijken naar de kwaliteit van uw nachtrust. Door hier veranderingen in te maken is de kans groot dat u overdag ook minder moe bent. Een van de meest populaire oplossingen is het gebruik van een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken voelt zwaar op het lichaam en zorgt voor een bepaalde druk. Deze druk wordt uitgeoefend op het lichaam en geeft een ontspannen gevoel. U komt op deze manier beter in slaap en daarnaast zult u ook in de ochtend een stuk beter uitgerust zijn.

3 reacties op “Middagdutje: kan het kwaad of niet?

  1. Yuna schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Pien schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Faye schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *