Beter slapen, Kennisbank

Temazepam en beter slapen

Leestijd: 4 minuten

Als u uren in bed naar het plafond ligt te staren, omdat u niet in slaap kan komen of als u vroeg wakker wordt en niet meer verder kan slapen dan is dit heel vervelend. U wilt heel graag slapen, maar wat u ook probeert, het lukt niet. U heeft alles geprobeerd, waaronder slaapadviezen als het vermijden van dutjes overdag, een vast slaapritme en geen alcohol, cafeïne of zware maaltijden voor het slapen gaan.

Als niets lukt dan is het tijd om de arts te raadplegen voor slaapmiddelen. Temazepam zorgt ervoor dat u rustig en slaperig wordt en het maakt u ook minder angstig en het ontspant uw spieren. Op die manier wordt het makkelijker voor u om in slaap te komen en kunt u de volgende dag goed functioneren.

Wat is Temazepam?

Temazepam is een middel dat veel gebruikt wordt tegen slapeloosheid. Het maakt u namelijk ontspannen, rustig en slaperig. Als u het middel inneemt dan zult u merken dat u binnen 1 uur rustig wordt. Dit middel werkt 6 tot 8 uur, waardoor u de hele nacht lekker kan slapen. Toch is het niet de bedoeling dat u dit middel te vaak gebruikt, omdat u hiervan afhankelijk kan worden.

Zorg ervoor dat u het 1 keer in de 3 dagen of minder gebruikt. Houd er verder rekening mee dat u 8 uur niet kunt autorijden, nadat u Temazepam heeft ingenomen. Als u meer dan 20 milligram per dag neemt dan mag u helemaal niet autorijden. Let verder op met de combinatie van Temazepam en alcohol, omdat het u extreem suf kan maken.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Mogelijke bijwerkingen

Temazepam heeft enkele bijwerkingen. Zo gebeurt het regelmatig dat mensen slaperig, suf en vermoeid worden, waardoor hun reactie- en concentratievermogen afneemt. Dit kan uiteindelijk leiden tot ongelukken.

Het komt ook soms voor dat mensen na het innemen van Temazepam last krijgen van een verminderde coördinatie, een krachteloos gevoel in hun spieren, dubbelzien, incontinentie, snurken of vallen. Ook gebeurt het soms dat mensen trager gaan denken, dat hun gevoelens afvlakken en kunnen mensen met de ernstige spierziekte myasthenia gravis meer last krijgen van hun ziekte. Verder zijn er ook nog bijwerkingen die zelden of zeer zelden voorkomen bij inname van Temazepam.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Temazepam ervaringen

Het merendeel van de gebruikers van Temazepam geeft aan dat het middel goed werkt, maar dat het niet elke dag ingenomen moet worden. Zij merken dat het dan de werking verliest. Iemand geeft zelfs aan dat ze minimaal een week tussen inname van Temazepam moet nemen, omdat het anders niet werkt. Er zijn ook mensen die aangeven dat de effectiviteit snel afneemt en daarmee ook de kwaliteit van hun slaap.

Veel mensen ervaren helemaal geen bijwerkingen van Temazepam, maar er zijn ook mensen die last krijgen van jeuk of onrustige darmen en spieren. Over het algemeen werkt Temazepam dus wel, maar niet als u het te vaak gebruikt. Ook de bijwerkingen vallen mee. Toch verschilt het effect van dit slaapmiddel per persoon en is het nooit met zekerheid te zeggen hoe u erop reageert.

Temazepam slapen

Temazepam is een middel dat u kunt gebruiken als u al enige tijd niet goed slaapt en merkt dat u overdag minder goed functioneert. Slaapproblemen komen vaak door spanning, zorgen of lichamelijke klachten. Een arts probeert eerst de oorzaak op een natuurlijke manier aan te pakken, voordat hij of zij overgaat op het voorschrijven van Temazepam.

Als het op een natuurlijke manier kan door uw slaaphygiëne te verbeteren dan zijn medicijnen overbodig. De arts zal u eerst slaapadviezen geven, zoals het aanschaffen van een verzwaringsdeken en een goed matras en het vermijden van onder meer cafeïne en intensief sporten vlak voor het slapen gaan. Als de slaapadviezen niet werken dan kan de arts besluiten om Temazepam voor te schrijven.

Vervanger voor Temazepam

Bij slapeloosheid zal een arts eerst proberen slaapadviezen te geven en gaat als dit niet werkt over op een kortdurend middel voor enkele nachten. Het gaat hierbij vaak om kortwerkende benzodiazepine-agonisten, zoals Temazepam. Andere voorbeelden van deze kortwerkende benzodiazepine-agonisten zijn Lormetazepam, Zolpidem en Zopiclon. De medicijnen werken over het algemeen hetzelfde, maar kunnen verschillen in de snelheid van de werking en hoe lang het medicijn blijft werken.

Als Temazepam niet goed bij u werkt of u krijgt veel last van bijwerkingen dan kunt u ervoor kiezen om over te stappen op Lormetazepam, Zolpidem of Zopiclon. Het is mogelijk dat u bij deze medicijnen geen of minder last heeft van bijwerkingen of dat ze beter voor u werken. Een arts zal u hierover advies geven.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Temazepam en beter slapen

  1. Isabelle schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Maja schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Lieve schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *