Beter slapen, Kennisbank

Tryptofaan en beter slapen

Leestijd: 4 minuten

Een slechte nachtrust is vervelend en kan ervoor zorgen dat u zich de volgende dag moe en suf voelt. Als dit een dag gebeurt is het naar, maar nog niet ernstig. Maar als u meerdere nachten achter elkaar niet goed slaapt dan kan dit leiden tot grotere problemen. Zo functioneert u slechter dankzij problemen met uw concentratie en uw geheugen en wordt u prikkelbaar.

Het is zelfs mogelijk dat het uw gezondheid aantast. Een goede nachtrust is dus essentieel. Het stofje Melatonine is erg belangrijk voor een goede nachtrust, omdat het zorgt dat u zich ’s avonds slaperig voelt en dus goed kan slapen. Tryptofaan helpt bij de aanmaak van melatonine en is dus belangrijk voor een goede nachtrust.

Wat is Tryptofaan?

Tryptofaan is een aminozuur en is dus een deel van een eiwit. Het is onderdeel van de essentiële aminozuren, die uw lichaam niet zelf aanmaakt. Die kunt u alleen binnenkrijgen via voeding of supplementen. Als u voeding met Tryptofaan binnenkrijgt dan zet uw lichaam dit om in 5htp, waardoor uiteindelijk melatonine en serotonine wordt aangemaakt.

Door de aanmaak van melatonine krijgt uw lichaam ’s avonds een seintje dat het tijd is om te slapen en de aanmaak van serotonine zorgt ervoor dat u goed in uw vel zit. Als u goed in uw vel zit dan is de kans ook klein dat u ’s avonds ligt te piekeren. Dit in combinatie met het slaperige gevoel zorgt ervoor dat u goed kunt slapen.

Binnenkrijgen van Tryptofaan

Tryptofaan is dus een aminozuur dat u binnen kunt krijgen via bepaalde voeding. Het is daarbij handig om te weten in welke voeding het zit. Het zit voornamelijk in eiwitrijke voeding, zoals melk, kaas, pinda’s en chocolade. Ook kunt u Tryptofaan vinden in onder meer gevogelte, haver, banaan en pruimen. Het zit verder ook in brood, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen.

Als u veel van deze voeding niet lekker vindt of het om een andere reden moeilijk vindt om deze aminozuur via deze manier binnen te krijgen dan is het ook nog mogelijk om te kiezen voor Tryptofaan voedingssupplementen. Zo maakt u het zogeheten slaaphormoon aan en het gelukshormoon. Goede redenen om ervoor te zorgen dat u Tryptofaan binnen krijgt.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Tryptofaan ervaringen

De ervaringen met Tryptofaan verschillen heel sterk. De een geeft aan dat het nemen van voedingssupplementen erg goed heeft geholpen en zorgde voor een betere nachtrust, maar er zijn ook mensen die aangeven dat het bij hen niet helpt. U zult dus moeten uitproberen of het wel of niet werkt.

Het is in ieder geval mogelijk dat Tryptofaan helpt bij slaapproblemen. Dat blijkt uit de ervaringen en uit onderzoek. Of het ook werkt op de lange termijn is nog niet onderzocht. Verder kan Tryptofaan helpen om het hongergevoel te onderdrukken en zorgt daardoor ook voor gewichtsverlies. Dat geeft nog een extra redenen om te proberen om meer Tryptofaan binnen te krijgen.

Tryptofaan slapen

Tryptofaan zorgt dus voor een grotere hoeveelheid melatonine in uw lichaam, die er vervolgens weer voor zorgt dat u beter gaat slapen. De pijnappelklier in uw hersenen maakt dit hormoon aan en het werkt op het waak-slaapritme. Bij een kleine aanmaak van melatonine bent u wakker en bij een grote hoeveelheid wordt u slaperig.

De hersenen schatten in of het dag of nacht is via de biologische klok en ook het licht geeft dit aan. Toch is het mogelijk dat uw lichaam niet genoeg van dit hormoon aanmaakt, waardoor u hulp nodig heeft hierbij. Dit kan dus door meer voeding binnen te krijgen met Tryptofaan, maar het is ook mogelijk om supplementen te nemen.

Vervanger voor Tryptofaan

Een vervanger voor Tryptofaan is melatonine. Hoewel Tryptofaan uiteindelijk zorgt voor een grotere aanmaak van melatonine is het ook mogelijk om tabletten te slikken en zo melatonine binnen te krijgen. Deze tabletten kunt u het beste meerdere uren voor uw bedtijd innemen, omdat het ook een aantal uren duurt voordat het werkt.

Als u laat in slaap valt en laat wakker wordt dan kunt u het tablet het beste innemen 5 tot 6 uur voordat uw lichaam melatonine aanmaakt. Als u vroeg slaapt en vroeg wakker wordt dan kunt u het tablet het beste een aantal uur laten innemen dan dat uw lichaam melatonine aanmaakt. Bij problemen met zowel inslapen als doorslapen kunt u het tablet het beste 1 á 2 uur voor het slapen gaan innemen. Het is belangrijk dat u deze tabletten niet langer dan 13 weken achter elkaar gebruikt.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Tryptofaan en beter slapen

  1. Mette schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Ela schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Aimée schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *