Beter slapen, Kennisbank

Ontdek het gevaar van slaapmedicatie

Leestijd: 4 minuten

Het komt vandaag de dag steeds vaker voor dat mensen hulp nodig hebben om in slaap te komen. Door de vele prikkels die overdag binnenkomen kunt u ‘s nachts nog lang wakker liggen. Er wordt dan ook meer gebruik gemaakt van verschillende soorten slaapmedicatie. Slaapmedicatie wordt voornamelijk gebruik om sneller, beter of langer te slapen. Hoewel het klinkt als een goede stap om beter te kunnen slapen, is dit niet altijd het geval. Er zitten echter ook wat keerzijden aan het gebruik van slaapmedicatie. Alles over slaapmedicatie leest u hier.

Welke soorten slaapmedicatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten slaapmedicatie waar u vandaag de dag gebruik van kunt maken. In de eerste plaats zijn er de chemische slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze middelen staan erom bekend dat ze uw spieren ontspannen zodat het makkelijker wordt om in slaap te komen. Slaapmedicatie heeft een dempende werking op de hersenactiviteit en het centrale zenuwstelsel.

Vooral wanneer u veel te maken heeft met stress of moeite heeft met het verwerken van prikkels, kan dit gevolgen hebben voor uw slaap. In veel gevallen worden dan kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Onder andere oxazepam, diazepam, lorazepam en alprazolam zijn voorbeelden van stoffen die snel in het lichaam werken. De spieren worden slapper, u wordt rustiger, ontspannen en slaperig.

Hoewel veel mensen kiezen voor zware slaapmedicatie, is het ook mogelijk om voor een mindere aanpak te kiezen. Zo zijn er ook een groot aantal natuurlijke slaapmiddelen op de markt gebracht. Hier heeft u in de eerste plaats geen recept voor nodig en daarnaast zijn er nog veel meer voordelen waar u van kunt profiteren. De natuurlijke middelen zijn in de eerste plaats niet verslavend en hebben vaak een goede uitwerking op het lichaam.

Onder andere groene thee, ginseng, citroenmelisse en lavendel zijn voorbeelden van niet-verslavende slaapmedicatie. Deze kruidenextracten kunnen op diverse manieren worden gebruikt: de bladeren van ginseng of citroenmelisse kunnen worden gebruikt als thee. Blaadjes van lavendel kunt u onder uw kussen leggen, maar u kunt ook druppels van lavendelolie op het kussen druppelen.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Op een gezonde manier in slaap vallen

Dit zijn stuk voor stuk manieren om op een gezonde manier goed in slaap te vallen. Veel van deze middelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Veel van deze natuurlijke slaapmiddelen hebben nauwelijks of geen bijwerkingen. Dit is in tegenstelling tot veel zware slaapmedicatie.

 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Waarom is slaapmedicatie slecht voor u?

Slaapmedicatie is slecht voor u om een aantal redenen. In de eerste plaats is deze medicatie verslavingsgevoelig: u komt bij gebruik al snel in een situatie waarbij u niet meer zonder deze medicatie kan. Dit is gevaarlijk, omdat u op deze manier in een vicieuze cirkel terecht komt waardoor een slaapprobleem alleen maar ernstiger wordt. Slaapmiddelen mogen niet langer dan 3 weken gebruikt worden, omdat de werking na deze periode minder wordt en er dus verslaving kan ontstaan.

Een andere reden waarom slaapmedicatie slecht voor u is, is vanwege de bijwerkingen. De slaapmedicatie zal u waarschijnlijk wel helpen om beter in slaap te komen, maar daar staat wel tegenover dat u last kunt krijgen van andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan een suf gevoel, slappe spieren, een laag libido, toename van gewicht, minder goede waarneming, vermoeidheid en meer.

Andere manieren om goed in slaap te kunnen komen

Slaap u slecht maar wilt u niet direct gebruik gaan maken van slaapmedicatie? Dan is het ook goed om eerst wat andere mogelijke oplossingen te proberen. Het kan vaak al helpen om het lichaam te ontspannen voor het slapengaan. Daarnaast zijn er een aantal andere oplossingen die het slaapprobleem kunnen verhelpen, zoals een verzwaringsdeken. Het deken zorgt voor een constante druk op het lichaam: dit geeft een geborgen gevoel waardoor u beter in slaap zult komen. Er zijn online heel veel verschillende soorten verzwaringsdekens verkrijgbaar.

Slaapproblemen oplossen op een gezonde manier

Er zijn dus genoeg manieren om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren zonder gebruik te maken van slaapmedicatie of andere kalmeringsmiddelen. Er zijn situaties die uitzichtloos lijken, en dan kan de stap naar het nemen van slaapmedicatie klein zijn. Toch is het slim om eerst goed te kijken naar de bijwerkingen, maar ook naar eventuele alternatieven voor deze slaapmedicatie. U weet nu dat slaapmedicatie zeer verslavend kan zijn en ook diverse vervelende bijwerkingen met zich meebrengt die ook weer invloed hebben op uw dagelijks leven. Op deze manier kunt u op een gezonde manier uw slaapprobleem oplossen en weer genieten van goede nachten.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Ontdek het gevaar van slaapmedicatie

  1. Leah schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Marie schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Juna schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *