Beter slapen, Kennisbank

Zolpidem en beter slapen

Leestijd: 9 minuten

Ben jij één van de vele mensen die regelmatig niet lekker slaapt? In dat geval weet je dat dit heel veel effect heeft op de rest van je leven. Ons lichaam en onze geest hebben genoeg rust nodig om zichzelf te regenereren. Als we niet goed slapen dan kan dit erg vervelende en verstrekkende gevolgen hebben.

Daarom is het logisch dat je overweegt om (synthetische) slaapmiddelen zoals Zolpidem te nemen. Dit middel is één van de noodoplossingen die je kunt gebruiken als natuurlijke/alternatieve oplossingen tegen slapeloosheid niet (genoeg) helpen. In dit artikel verkennen we dit medicijn. Alle voor- en nadelen komen aan bod, zodat je kunt bepalen of het middel voor jou geschikt en nodig is. Daarnaast leer je hier ook hoe je Zolpidem het beste kunt gebruiken.

Wat is Zolpidem (en wat is de werking)?

Zolpidem wordt in Nederland vooral verkocht onder de naam Stilnoct. Dit medicijn zorgt ervoor dat je suf en slaperig wordt. Je gaat je zwaar voelen en kunt niet meer zo scherp nadenken. Daardoor wordt het regelmatig voorgeschreven aan mensen met slaapproblemen. Het medicijn wordt daarnaast ook gebruikt voor de behandeling van epilepsie, angststoornissen en bij het begeleiden van stervenden.

Zolpidem is een farmaceutisch medicijn. Het behoort tot de Z-slaapmiddelen, net als Zopiclon bijvoorbeeld. Deze middelen lijken veel op benzodiazepines (zoals temazepam, brotizolam en lorazepam). Al deze medicijnen werken op receptorcellen in de hersenen die reageren op GABA – een neurotransmitter die je slaapcyclus, emoties en staat van bewustzijn beïnvloedt.

Zolpidem is beschikbaar in verschillende varianten

Er zijn verschillende varianten van Zolpidem beschikbaar. Daardoor kun je het goed afstellen op je persoonlijke behoefte. De meest bekende variant wordt snel opgenomen en begint binnen tien minuten te werken. Deze variant is het meest effectief om snel in slaap te vallen.

Een andere variant van Zolpidem bestaat uit twee delen. De coating die om de pil heen zit lost snel op waardoor je genoeg werkzame stof binnenkrijgt om in slaap te vallen. De werkzame stof in de kern wordt daarna beetje bij beetje afgegeven zodat je ook langere tijd in slaap kunt blijven. Deze variant is zeer behulpzaam voor mensen die slecht in slaap komen en ’s nachts vaak wakker worden.

zolpidem

De derde variant van dit medicijn is bedoeld voor mensen die wel in slaap komen, maar dan te snel weer wakker worden. Als je vaak ’s nachts wakker wordt en dan niet meer kunt slapen dan kun je een mildere variant van Zolpidem gebruiken. Het is verstandig om samen met je arts te bepalen welke variant het beste is voor jou.

Voor wie is Zolpidem?

Als je last hebt van slaapproblemen dan kan dit heel veel invloed hebben op je leven en gezondheid. Op de korte termijn ben je vaak minder scherp, enthousiast en vrolijk. Op de lange termijn kan het gebrek aan rust – samen met de stress die ermee gepaard gaat – bijdragen aan de ontwikkeling van allerlei chronische ziektebeelden. Er komt een moment waarop het verstandiger is om een sterk medicijn te nemen zodat andere problemen voorkomen worden.

Een laatste hulpmiddel

In Nederland schrijft de arts niet snel slaapmiddelen voor. Dat komt doordat deze middelen vervelende bijwerkingen kunnen hebben en vaak verslavend zijn. Daarom is het belangrijk om eerst te proberen een alternatieve oplossing te vinden voor je slaapprobleem. Je kunt allerlei verschillende manieren proberen, vaak is de beste optie afhankelijk je persoonlijke situatie.

Zolpidem kan helpen om uit een vicieuze cirkel te komen

Wanneer je een tijd lang niet goed slaapt dan ga je erover stressen dat je niet kunt slapen. Daardoor kan een vicieuze cirkel ontstaan die moeilijk te doorbreken is. Je kunt niet slapen omdat je ligt te piekeren over hoe vervelend het is dat je niet kunt slapen. Dat veroorzaakt stress waardoor je ondanks je vermoeidheid een opgefokt gevoel krijgt en helemaal niet meer in slaap komt.

Het is veel makkelijker om slaapproblemen aan te pakken als je er vroeg bij bent. Zo gauw je merkt dat je nachtrust te wensen overlaat kun je het best meteen iets veranderen. In eerste instantie kun je proberen om je probleem aan te pakken door een beter evenwicht te zoeken met behulp van natuurlijke middelen. Door gezonder te leven, natuurlijke ontspanningsmethoden te gebruiken en je stress te managen kun je veel bereiken.

Wanneer dat allemaal geen effect heeft, dan is het verstandig om sterkere hulpmiddelen in te zetten. Zolpidem kan de vicieuze cirkel doorbreken waardoor je weer een positief idee over slaap ontwikkelt. Door goed uit te rusten kun je beter omgaan met je stress en daardoor heb je ook meer kans om gezondere gewoontes aan te nemen. Op die manier kan het gebruik van Zolpidem helpen om chronische slaapproblemen en andere stress gerelateerde ziektes te voorkomen of op te lossen.

Hoe gebruik je Zolpidem (en in welke hoeveelheid)?

Een orale Zolpidem tablet kun je innemen met wat water. Het is belangrijk dat je dit medicijn direct voor het slapen inneemt omdat het heel snel effect heeft. Na het gebruik van Zolpidem mag je bijvoorbeeld acht uur lang niet aan het verkeer deelnemen omdat het je reactievermogen kan verminderen. Het medicijn kan ook duizeligheid, dubbelzien, traag denken en verminderde coördinatie veroorzaken.

Om optimaal van het effect van Zolpidem te genieten moet je het innemen op het moment dat je in bed stapt. Na het innemen wil je geen activiteiten meer doen waar je coördinatie of precisie voor nodig hebt. Daarmee voorkom je dat het effect juist een onprettig of angstig gevoel veroorzaakt. Als het tandenpoetsen bijvoorbeeld ineens heel veel moeite kost dan kan dat weer stress veroorzaken.

zolpidem gebruiken

De verschillende vormen en hun dosis

Zolpidem wordt verkocht in verschillende vormen. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen welke vorm en dosis het meest geschikt is voor jou. Orale tabletten die onmiddellijk de volledige dosis afgeven worden gemaakt met 5 mg of 10 mg werkzame stof. Deze zijn bedoeld voor mensen die niet in slaap kunnen vallen.

Er zijn ook Zolpidem tabletten die je onder je tong kunt laten oplossen. Deze worden gemaakt met 1,75 mg, 3,5 mg, 5 mg en 10 mg. Deze tabletten zijn bedoeld om je te helpen opnieuw in slaap te vallen als je ’s nachts wakker wordt. Je kunt met een lage dosis beginnen in nachten waarin je echt je slaap nodig hebt en kijken of dat voor jou genoeg is.

De derde vorm van Zolpidem tabletten is zo gemaakt dat je snel genoeg werkzame stof opneemt om in slaap te vallen. Daarna blijft de rest van de tablet langzaam werkzame stof afgeven waardoor je lekker door kunt slapen. Deze verlengde afgifte tabletten hebben 6,25 mg of 12,5 mg werkzame stof. 12,5 is de maximale dosis die je per 24 uur mag innemen.

Voorzorgsmaatregelen    

Mensen die regelmatig Zolpidem gebruiken bouwen snel tolerantie op voor dit medicijn. Daarom wordt aangeraden om het middel slechts af en toe te gebruiken – maximaal eens in de drie dagen. Als je het vaker neemt gaat het effect van de dosis omlaag en wil je eigenlijk een hogere dosis nemen. Dat is niet verstandig want het kan zeer verslavend zijn.

Daarnaast kan niet iedereen Zolpidem gebruiken. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het gebruik afgeraden, evenals bij mensen met leverproblemen. In die gevallen moet je eerst met je huisarts overleggen. Zolpidem mag ook niet gecombineerd worden met alcohol en andere middelen die het reactievermogen verminderen. Ook sommige middelen voor hiv en kanker hebben een gevaarlijke wisselwerking met Zolpidem.

Waar is Zolpidem verkrijgbaar en wat zijn de kosten?

Zolpidem wordt sinds 1988 internationaal verkocht. In Nederland is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Stilnoct. Daarvoor moet je dus eerst naar de huisarts en dat is ook het verstandigst – vooral als je geen ervaring hebt met het gebruik. Je kunt ook zelf het merkloze Zolpidemtartraat bestellen.

De kosten van Zolpidem kunnen nogal verschillen. Als je het zelf bestelt dan betaal je tussen de één en vijf euro per tablet. Het medicijn is een stuk goedkoper als je het op recept van de huisarts haalt. Dan vergoedt je zorgverzekering het grootste gedeelte van de kosten en moet je nog ongeveer €0,05 per tablet betalen van je eigen risico.

kosten zolpidem

Zolpidem ervaringen

De ervaringen met Zolpidem lopen erg uiteen. Er wordt geschat dat meer dan een miljoen mensen in Nederland dit medicijn wel eens gebruiken om beter te slapen. Van deze mensen is 63% tevreden over het effect. Zij vinden dat de bijwerkingen in orde zijn voor de werking die het medicijn heeft.

Er zijn gebruikers die helemaal geen bijwerkingen ervaren en anderen die hele heftige bijwerkingen ervaren. Je kunt daarom de ervaringen wel als indicatie gebruiken, maar je weet nooit zeker wat het met jou gaat doen. Het meest voorkomende bezwaar is verslavingsgevoeligheid. Sommige mensen geven aan dat ze snel afhankelijk worden van het middel en het gevoel hebben (of hadden) dat ze niet meer zonder kunnen.

Bijwerkingen Zolpidem

Ongeveer een derde van de mensen die Zolpidem gebruikt krijgt last van sufheid, duizeligheid, een draaierig gevoel of dubbel zien. Het medicijn heeft een aangetoond negatief gevolg voor je concentratie- en reactievermogen. Je mag er dus zeker niet mee autorijden en het wordt afgeraden om activiteiten te ondernemen waar je coördinatie voor nodig hebt.

Zolpidem zorgt bij tien tot dertig procent van de gebruikers voor afvlakking van de gevoelens. Dat vinden veel mensen prettig omdat ze zich daardoor makkelijker kunnen ontspannen. Dit effect wordt soms gelinkt aan de verslavende werking. Eén tot tien procent van de gebruikers heeft last van hoofdpijn, geheugenverlies, nachtmerries, onrust en maagdarmklachten.

Ook klachten over verzwakte spieren, pijn in het lichaam en problemen met de ademhaling komen af en toe voor. Als je last hebt van één van de minder voorkomende bijwerkingen dan moet je contact opnemen met je huisarts. Dat is ook verstandig als je merkt dat er een verminderde werking optreedt of wanneer je afhankelijk wordt van het middel.

Zolpidem afbouwen

Je wilt het liefst niet afhankelijk zijn van een medicijn om te kunnen slapen. Daarom is het verstandig om Zolpidem slechts sporadisch te gebruiken – op momenten dat het echt nodig is. In dat geval kun je ook zonder problemen op elk moment helemaal stoppen met het gebruik. Als je het medicijn echter dagelijks gebruikt dan is het verstandig om onder begeleiding van je huisarts zorgvuldig af te bouwen. Anders kun je afkickverschijnselen krijgen en direct weer slaapproblemen ontwikkelen.

Alternatieven voor slaapmedicatie

Er zijn heel veel verschillende methodes die je kunt proberen om je slaap te verbeteren. Het voordeel van alternatieve methodes is dat je er de rest van je leven profijt van gaat hebben als je nu een oplossing vindt. Welke methodes voor jou het beste werken is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de onderliggende oorzaak van je slaapprobleem.

Gezonde slaapgewoontes

Ons zenuwstelsel werkt met gewoontes. Als je vaak nachten doorhaalt of op zeer verschillende tijden slaapt dan weten je lichaam en geest niet wanneer ze moe horen te worden.

Sommige mensen kunnen jarenlang prima leven met een ongezond slaapritme, maar uiteindelijk breekt het ze op. Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je slaapprobleem aan te pakken is een gezond slaapritme aan te nemen.

slaapritme

Voor een gezond slaapritme kun je het beste elke dag op dezelfde tijd opstaan. Het is dan uiteraard ook belangrijk dat je altijd minstens zeven uur daarvoor in je bed ligt. Het is verstandig om in de uren voor je gaat slapen geen dingen te doen die je zenuwstelsel activeren. Je wilt bijvoorbeeld intensief sporten en stimulerende middelen zoals koffie, thee en suiker vermijden evenals heftige films, series en verhalen. Deze tijd kun je gebruiken om ontspanningsoefeningen te doen en te zorgen dat je slaapkamer donker, stil en aangenaam is.

Stress

De meeste mensen met slaapproblemen hebben last van stress. Dat kan komen doordat je een chaotisch leven leidt, erg gevoelig bent voor prikkels of een trauma hebt dat in de weg zit. Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt over iets – zoals je zieke kind, geldproblemen of een moeilijke relatie. Wat het ook is, als je de oorzaak van je stress niet aanpakt, zullen je slaapproblemen waarschijnlijk niet beter worden.

Een psycholoog kan je helpen om beter te begrijpen wat ervoor zorgt dat je gestrest bent. Vanuit dit begrip gaan jullie samen manieren ontwikkelen om overmatige stress te vermijden. Daarnaast leer je ook hoe je je weer kunt ontspannen als je last hebt van stress. Dat kun je natuurlijk ook zelf proberen door middel van yoga, meditatie, ademhaling of andere ontspanningsoefeningen. 

Natuurlijke medicijnen

Er zijn een aantal natuurlijke stofjes die kunnen helpen om te ontspannen, je zenuwstelsel te kalmeren en in slaap te vallen. Bij de drogist of in de natuurwinkel kun je bijvoorbeeld valeriaan kopen, vaak in combinatie met andere rustgevende kruiden zoals kamille. Ook CBD kan onwijs helpen om te ontspannen. Dit stofje komt uit de cannabisplant en is op de meeste plekken ter wereld legaal omdat het geen (heftige of negatieve) bijwerkingen heeft.

Een verzwaringsdeken

Ook een verzwaringsdeken kan enorm helpen om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Deze deken geeft je het gevoel dat je de hele nacht lang een dikke knuffel krijgt. Dat wekt bij veel mensen een veilig en geborgen gevoel op waardoor ze zich kunnen ontspannen. Het extra gewicht zorgt er vaak ook voor dat je je zwaar en suf gaat voelen waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen. 

Kies jij ook voor een verzwaringsdeken?

Wil jij ook helemaal tot rust komen, makkelijk in slaap komen, de hele nacht doorslapen en energiek en uitgerust wakker worden? En dat allemaal zonder gebruik van slaapmedicatie?
 • Altijd het juiste gewicht, afgestemd op jouw lichaamsgewicht
 • Vrijblijvend uitproberen met onze 30 nachten proefperiode
 • Morgen gratis bezorgd als je op werkdagen voor 16:00 besteld

Conclusie

Als je wanhopig begint te worden omdat je niet goed slaapt, dan kan Zolpidem helpen om je problemen op te lossen. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen welke variant en dosis van het medicijn voor jouw geschikt is. Zolpidem kan je helpen om een vicieuze cirkel te doorbreken en te voorkomen dat je chronische problemen ontwikkelt door stress en insomnia.

Daarbij moet je niet vergeten dat het een tijdelijke noodoplossing is waar je zo snel mogelijk weer vanaf wilt. Het wordt aangeraden om Zolpidem sporadisch te gebruiken op dagen waarop het echt niet anders gaat. Tegelijkertijd wil je werken aan alternatieve oplossingen voor je slaapprobleem. Op die manier kun je voorkomen dat je afhankelijk wordt van dit medicijn met al zijn bijwerkingen.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Zolpidem en beter slapen

 1. Esmée schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Amelia schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Niene schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *