Kennisbank

Zopiclon en beter slapen

Leestijd: 7 minuten

Stress en slapeloosheid kunnen er samen voor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. De één versterkt de ander waardoor je op een gegeven moment geen gezonde systemen en ritmes meer over hebt. Het is daarom belangrijk om stress en/of slapeloosheid zo vroeg mogelijk aan te pakken. Dat kan met behulp van natuurlijke methoden die je helpen om weer genoeg rust en ontspanning te vinden in je leven. Soms is het echter nodig om gebruik te maken van synthetische slaapmiddelen zoals zopiclon.

Lees verder als je meer wilt weten over zopiclon

In dit artikel wordt de belangrijkste informatie besproken over het gebruik van zopiclon. Je kunt hier lezen over de werking van het medicijn en hoe het zich verhoudt tot andere natuurlijke en synthetische oplossingen zoals temazepam. Daarnaast leggen we uit hoe je zopiclon gebruikt, waar je het medicijn kunt krijgen en hoeveel het kost. Aan de hand van ervaringen van andere mensen leer je wat de voor- en nadelen zijn van zopiclon want ook dit middel heeft uiteraard bijwerkingen.

Wanneer is het verstandig om zopiclon te nemen?

Mensen die regelmatig slecht slapen krijgen last van allerlei vervelende bijwerkingen. Een goede nachtrust is essentieel voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zonder de juiste hoeveelheid slaap gaan bijvoorbeeld ons concentratievermogen, afweersysteem en productiviteit omlaag. Het kan ook problemen veroorzaken in de vertering, hormoonhuishouding en circulatie. In de meeste gevallen speelt stress een grote rol bij slapeloosheid.

Als je te lang wacht met het aanpakken van je slaapproblemen dan kan het gebeuren dat je helemaal niet meer in slaap kunt komen of door kunt slapen. Dat veroorzaakt veel spanning in je lichaam en geest. Deze spanning zorgt er vervolgens voor dat je continue stress ervaart en daardoor wordt het slapen nog lastiger.

Op zo’n moment kan een synthetisch slaapmiddel zoals zopiclon veel verschil maken. Het helpt je om in slaap te komen en een hele nacht door te slapen waardoor al je systemen goed tot rust komen. Daardoor ontstaat er ruimte om weer beter te ontspannen en een gezond ritme op te pakken.

Wat is zopiclon en wat is de werking?

De meest bekende slaapmiddelen vallen in de categorie benzodiazepine. Deze middelen – zoals oxazepam, temazepam en lorazepam – zorgen ervoor dat de werking van gamma-aminoboterzuur (oftewel GABA) wordt versterkt. GABA zorgt ervoor dat de intensiteit van de prikkels in je hersenen wordt verlaagd waardoor je je kalmer voelt. Zopiclon is een non-biodiazepine. De werking van het medicijn is vrijwel gelijk aan bijvoorbeeld temazepam, maar de molecuulstructuur is anders.

Voor wie is zopiclon?

Zoplicon is een goed alternatief voor andere synthetische slaapmiddelen zoals temazepam en andere benzodiazepines. De mogelijke bijwerkingen van al deze middelen zijn ongeveer hetzelfde maar sommige mensen krijgen vervelende bijwerking met het ene slaapmiddel terwijl ze het andere goed verdragen.

Je hoort dit middel pas te nemen als je geen effect bereikt met natuurlijke hulpmiddelen en echt dringend slaap nodig hebt. Over het algemeen wordt het niet gezien als een goede oplossing voor mensen die nachtdiensten draaien of een wisselend slaapritme hebben omdat het effect tot 16 uur na inname doorwerkt. Je huisarts kan je helpen om te bepalen of het een goed idee is om zopiclon te gebruiken.

Waar is zopiclon verkrijgbaar en wat zijn de kosten

Je kunt zopiclon bij de normale apotheek alleen krijgen met een recept van een arts. De kosten voor dit middel worden niet vergoed door je verzekering tenzij je door ziekte, angststoornissen of epilepsie chronisch gebruik moet maken van zopiclon. Als je een recept van de huisarts hebt dan kost een dagelijkse basisdosis van 7,5 mg ongeveer twintig tot dertig cent. Er zijn websites waar je kunt proberen om dit middel zonder recept te bestellen. Daar gaan de kosten omhoog naar ongeveer €50 voor 30 tabletten van 7,5 mg.

Hoe gebruik je zopiclon?

Je gebruikt zopiclon om makkelijk in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Het middel wordt sneller opgenomen en afgebroken dan veel andere slaapmiddelen. Daardoor treedt het effect al binnen een half uur op en komt de werking op zijn piek tussen één en anderhalf uur na inname. Je kunt een pil met zopiclon dus het beste innemen met een glas water vlak voor je naar bed gaat.

Het duidelijk merkbare effect van het medicijn houdt zes tot acht uur aan, maar de bijwerkingen kunnen tot 16 uur na het gebruik duren. Dat kan gevaarlijk zijn als je snel moet reageren en daarom mag je gedurende die tijd niet auto rijden.

Dosering

Eén van de nadelen van zopiclon (en andere synthetische slaapmiddelen) is dat je ze niet op de lange termijn hoort te gebruiken. Dat komt doordat je verslaafd kunt raken aan het middel. Daarnaast worden mensen snel minder gevoelig voor het medicijn. Daardoor moet je steeds meer nemen om hetzelfde effect te krijgen.

Als je elke dag zopiclon (of benzodiazepines zoals temazepam) gebruikt dan zal het positieve effect al vrij snel niet meer opwegen tegen de nadelige bijwerkingen.
Zopiclon wordt meestal voorgeschreven voor een paar dagen. Het is verstandig om het middel zeker niet vaker dan eens in de drie dagen te gebruiken. Op die manier blijft het werkzaam en verleren je lichaam en geest niet om ook op eigen kracht in slaap te komen.

De minimale dosis is 7,5 mg en dat is voor de meeste mensen voldoende. Als je bij deze dosis en regelmaat blijft dan verklein je de kans dat je tolerantie opbouwt en kun je vaak makkelijk weer stoppen met het gebruik.

Zopiclonepidem ervaringen

Ongeveer twee-derde van de mensen die zopiclon gebruiken zijn tevreden met het effect van het medicijn. Het helpt hen om in slaap te komen en door te slapen waardoor ze hoognodige nachtrust kunnen krijgen wanneer het even niet lukt om op eigen kracht in slaap te komen. Voor hen wegen de voordelen van het medicijn op tegen de nadelen. Er zijn wel veel gebruikers die klagen over verslaving en hoe moeilijk het is om weer te stoppen met het gebruik van dit middel.

Voor ongeveer een derde van de mensen die zopiclon gebruikt hebben zijn de bijwerkingen of ongemakken van het gebruik het effect niet waard. Zij voelen zich bijvoorbeeld na gebruik van het middel vermoeider dan wanneer ze enkel slecht slapen. Het kan ook zijn dat het teveel moeilijkheden oplevert dat ze 16 uur lang geen auto mogen besturen na de inname van het medicijn. Bij dagelijks gebruik mag je überhaupt niet auto rijden.

Bijwerkingen zopiclon

Ongeveer 70% van de mensen die zopiclon gebruiken geeft aan dat het middel hen helpt om te slapen. Er zijn wel een aantal veel voorkomende bijwerkingen. Zo hebben veel mensen last van een bittere smaak in de mond, een droge mond, sufheid en een slaperig gevoel de dag na het gebruik.

Ongeveer één tot tien procent van de gebruikers klaagt daarnaast over hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en maag-darmstoornissen zoals misselijkheid, overgeven en diarree. Enkele gevallen krijgen daarnaast last van afvlakking van het gevoel, verwardheid, spierzwakte, slaapwandelen, dubbel zien en allergische huidreacties.

Een groot gedeelte van de mogelijke bijwerkingen van zopiclon treden op als je probeert om dingen te doen na de inname van het medicijn. Daarom is het enorm belangrijk dat je zorgt dat je al in bed ligt wanneer het begint te werken. Zo gauw je slaapt is het namelijk niet vervelend of gevaarlijk als je last hebt van sufheid, duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid en dubbel zien.

Het risico op negatieve bijwerkingen wordt snel groter als je vaker of meer zopiclon gebruikt dan de aanbevolen dosis. Ernstige overdosering kan leiden tot het verliezen van bewustzijn en gevaarlijke problemen met de ademhaling.

Zopiclon afbouwen

Het is niet verstandig om van de ene op de andere dag te stoppen met het gebruik van synthetische slaapmiddelen zoals zopiclon en andere benzodiazepines zoals temazepam. Als je een tijd lang altijd gaat slapen met behulp van deze middelen dan moet je ze geleidelijk afbouwen om rebound-slapeloosheid te voorkomen. Je behandelend arts kan samen met jou een plan opstellen waarmee je langzaam aan leert vertrouwen op je eigen capaciteit om in slaap te vallen. De beste aanpak kan per persoon verschillen.

Alternatieven voor slaapmedicatie

Het is verstandig om eerst natuurlijke methoden te proberen om je slaap te verbeteren. Deze alternatieven moeten ook worden ingezet wanneer je slaapmedicatie zoals zopiclon wilt afbouwen. Er zijn allerlei verschillende middeltjes, gewoontes en andere methoden die je kunnen helpen bij het slapen zonder dat je een synthetisch middel moet nemen.

Stress verminderen en jezelf voorbereiden op het slapen

Je zenuwstelsel gaat in ‘vechten of vluchten’ modus wanneer je veel druk en/of onrust ervaart in je leven. Dat betekent dat je altijd op scherp staat en uiteraard helpt die modus niet bij het slapen. Je kunt van alles doen om in een meer ontspannen staat van zijn te komen voor je gaat slapen.

Ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, knuffelen met je partner of een goed gesprek met een vriendin zijn daarvan voorbeelden. Ook het dimmen van het licht, een warm bad en een rustgevend muziekje kunnen een gevoel van veiligheid en ontspanning in de hand werken.

De hoeveelheid prikkels verminderen

Tegelijkertijd wil je voorkomen dat je systeem overprikkeld raakt vlak voor het slapen gaan. Het is bijvoorbeeld verstandig om overdag genoeg te bewegen, maar in de paar uur voor je naar bed gaat kun je intense lichaamsbeweging beter voorkomen. Dat geldt ook voor stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne, nicotine en suiker.

Daarnaast moet je oppassen met schermen. Het licht van je telefoon, televisie en computer houden je hersenen alert en de intensiteit van de meeste programma’s activeert je stressreactie. Door alle apparaten met schermen uit te zetten in de tijd voor je gaat slapen kan je systeem alvast in een ontspannen staat komen. Een saai boek is een wonderbaarlijk hulpmiddel om in slaap te komen.

Een optimale slaapomgeving

Het is makkelijker om in slaap te vallen en door te slapen als je slaapkamer optimale omstandigheden biedt. Zo helpt het enorm als het er donker is want daardoor denken je hersenen dat het nacht is en gaan ze melatonine produceren waardoor je makkelijker in slaap komt. Daarnaast is het belangrijk dat er zo min mogelijk geluid doordringt in je kamer. Ook een koele temperatuur en een prettig dekbed helpen je om ongestoord door te slapen.

Verzwaringsdeken

Eén van de meest efficiënte hulpmiddelen voor een goede nachtrust is een verzwaringsdeken. Deze deken geeft een constante druk die over het hele lichaam verdeeld wordt. Dat herinnert je zenuwstelsel aan de tijd dat je veilig in je moeders buik zat en van alle kanten een lichte druk voelde. Daar was je veilig en kon je jezelf volledig ontspannen.

Een verzwaringsdeken heeft hetzelfde effect als het instoppen van een baby. Je zenuwstelsel voelt zich geborgen en verlaagt de intensiteit van de prikkels. Daardoor worden je gedachten minder scherp en val je makkelijker in slaap. Ook gedurende de nacht blijft dit gevoel van veiligheid waardoor geluiden en bewegingen in je omgeving niet zo sterk binnenkomen en je beter door kunt slapen.

Kies jij ook voor een verzwaringsdeken?

Wil jij ook helemaal tot rust komen, makkelijk in slaap komen, de hele nacht doorslapen en energiek en uitgerust wakker worden? En dat allemaal zonder gebruik van slaapmedicatie?
 • Altijd het juiste gewicht, afgestemd op jouw lichaamsgewicht
 • Vrijblijvend uitproberen met onze 30 nachten proefperiode
 • Morgen gratis bezorgd als je op werkdagen voor 16:00 besteld

Natuurlijke middeltjes

Er zijn een heleboel planten en kruiden die je kunnen helpen om te ontspannen. Kamille is één van de zachtste en meest voorkomende voorbeelden. Je kunt in de supermarkt of de natuurwinkel kiezen uit verschillende infusies die helpen om tot rust te komen. Daarnaast zijn er ook sterkere kruiden zoals valeriaan waar je zelfs een beetje suf van kan worden.

Steeds meer mensen gebruiken CBD om te ontspannen en te slapen. Dit bestanddeel komt uit marihuana maar het heeft geen psychoactieve werking. Je kunt ook melatonine tabletten nemen. Deze verhogen dit stofje waardoor je makkelijker in slaap valt. Ze dragen wel het risico dat je natuurlijke slaapritme verstoord raakt.

Conclusie

Miljoenen mensen hebben last van slaapproblemen. Daardoor zijn er allerlei verschillende methoden ontwikkeld om hiermee om te gaan. Het is uiteraard verstandig om te proberen om je slaapproblemen aan te pakken door veranderingen aan te brengen in je dagelijkse gewoontes.

Hulpmiddelen zoals kruiden, een verzwaringsdeken en een donkere ruimte kunnen veel verschil maken. Als dergelijke methoden niet genoeg zijn dan kun je overwegen om een synthetisch slaapmiddel zoals zopiclon te gebruiken.

Zopiclon is een middel dat ervoor zorgt dat je hersenen minder prikkels waarnemen waardoor je kalmeert. Dat helpt om in slaap te vallen, maar creëert ook bijwerkingen die het moeilijker maken om te functioneren. Zopiclon kan verslavend zijn en je hoort het alleen bij uitzondering te gebruiken als je anders echt niet tot rust komt. Overleg altijd met je huisarts voor je dit middel neemt.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Zopiclon en beter slapen

 1. Davina schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Liya schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Yasmin schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *