Beter slapen, Kennisbank

Midazolam en beter slapen

Leestijd: 4 minuten

Veel Nederlanders hebben moeite om in slaap te komen, hebben moeite om door te slapen of worden ’s ochtends heel vroeg wakker en kunnen niet meer in slaap komen. Dit is erg vervelend en kan leiden tot problemen met uw concentratie en uw geheugen. Soms is het mogelijk om uw slaapritme aan te passen en te zorgen voor een goede slaaphygiëne, maar het is ook mogelijk dat u een slaapmiddel moet gebruiken om goed te kunnen slapen en de vervelende gevolgen van een slechte nachtrust te voorkomen.

Midazolam is een slaapmiddel dat een rustgevende werking heeft en zorgt dat uw spieren ontspannen en uw angst vermindert. Op die manier kunt u beter slapen en voelt u zich de dag erna weer fit en kunt u alles aan.

Wat is Midazolam?

Midazolam wordt gebruikt bij slaapproblemen, maar ook bij epilepsie, onrust, alcoholontwenning en om patiënten rustig te krijgen voor een operatie. Daarnaast krijgen mensen op hun sterfbed ook vaak een infuus met dit middel, zodat ze kunstmatig in slaap blijven. Bij het gebruik van dit middel tegen epilepsie aanvallen krijgt u neusdruppels die binnen 10 tot 20 minuten werken en bij gebruik als slaapmiddel krijgt u tabletten die binnen 30 tot 60 minuten werken. Het zorgt ervoor dat u zich een aantal uren rustig voelt, zodat u beter in slaap kunt komen.

Het is belangrijk dat u Midazolam niet vaker dan 1 keer per 3 dagen gebruikt om afhankelijk van het middel te voorkomen. Als u het elke dag gebruikt voor 2 weken dan kunt u het beste een arts inschakelen om u te helpen om het gebruik langzaam af te bouwen.

Mogelijke bijwerkingen

Het is mogelijk dat u door het gebruik van Midazolam last krijgt van een of meer bijwerkingen. Zo komt het regelmatig voor dat mensen last krijgen van slaperigheid en sufheid. Het gaat hierbij om meer dan 30 op de 100 mensen. Bij 10 tot 30 op de 100 mensen gebeurt het dat ze na gebruik van het middel de volgende middag last hebben van een verminderde coördinatie, een krachteloos gevoel in de spieren, dubbelzien, moeite hebben om plas op te houden, snurken, vallen, geheugenproblemen krijgen en hun gevoelens afnemen.

Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen meer last krijgen van deze ziekte. Verder zijn er ook nog bijwerkingen die zelden of zeer zelden voorkomen. Hierbij gaat het om 1 tot 10 op de 100 mensen of minder dan 1 op de 100 mensen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Midazolam ervaringen

Iedereen reageert anders op Midazolam en het is dus mogelijk dat het middel bij u heel goed of juist minder goed werkt. Daarom vindt u hier een aantal ervaringen met dit middel. Over het algemeen vinden mensen het gebruiksgemak van zowel de tabletten tegen slapeloosheid als de neusspray voor epilepsie goed. De hoeveelheid bijwerkingen en de ernst van de bijwerkingen vallen over het algemeen mee en de effectiviteit van de slaaptabletten is erg verschillend.

Zo geeft de een aan dat het goed werkt als middel om in te slapen en de ander dat zij er ongeveer 5 uur op kan slapen. Bij sommige mensen werkt Midazolam minder goed. Het verschilt dus per persoon hoe goed het middel werkt tegen slapeloosheid.

Midazolam slapen

Als u langere tijd slecht slaapt dan wordt het tijd om een arts te bezoeken. Een arts zal altijd eerst proberen om uw slaapproblemen op een natuurlijke manier aan te pakken. Zo zal hij of zij adviezen geven als het vermijden van koffie ’s avonds, geen alcohol voor het slapen gaan, een rustige en koele slaapkamer en het vermijden van beeldschermen voor het slapen gaan.

Ook kan een verzwaringsdeken u helpen om beter te kunnen slapen, doordat het uw stresshormoon verlaagt en uw gelukshormoon verhoogt. Verder is het goed om overdag geen dutjes te doen en niet vlak voor bedtijd intensief te sporten. Als al deze adviezen niet helpen dan zal de arts overgaan op het voorschrijven van een slaapmiddel als Midazolam.

Vervanger voor Midazolam

Het is mogelijk dat Midazolam niet goed voor u werkt of dat u last krijgt van veel bijwerkingen, terwijl een soortgelijk slaapmiddel wel effectief is of zorgt voor weinig bijwerkingen. Net als Midazolam werken Nitrazepam, Oxazepam en Lorazepam rustgevend, verminderen zij uw angsten en ontspannen zij uw spieren.

Het duurt bij alle middelen ongeveer 30 tot 60 minuten voor het middel werkt. Het is dus mogelijk om Nitrazepam, Oxazepam of Lorazepam te proberen als Midazolam niet goed voor u werkt. Geef bij de arts aan als Midazolam niet werkt, zodat hij of zij een van de andere middelen voor kan schrijven.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Midazolam en beter slapen

  1. Soof schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Juliëtte schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Lexi schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *