Beter slapen, Kennisbank

Nitrazepam en beter slapen

Leestijd: 4 minuten

Als u moeite heeft met slapen dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo zorgt het onder meer voor een verminderde concentratie, geheugenproblemen en prikkelbaarheid. Als u last heeft van chronische slapeloosheid dan kan dit zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Het is mogelijk om uw slaaphygiëne aan te passen en op die manier beter te slapen.

Als dat niet werkt dan is het ook mogelijk om het slaapmiddel Nitrazepam te gebruiken. Het is een middel dat rustgevend werkt en ook uw spieren ontspant, angstgevoelens vermindert en de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen beïnvloedt. Een arts schrijft dit middel vaak voor bij slaapstoornissen.

Wat is Nitrazepam?

Nitrazepam is een slaapmiddel dat wordt gebruikt bij slaapstoornissen of epilepsie vanwege het rustgevende effect. Het middel begint na 15 tot 30 minuten te werken, waardoor u slaperig en rustig wordt. Dit effect houdt maar liefst 8 tot 12 uur aan, waardoor u beter kunt slapen. Het is wel belangrijk om Nitrazepam af en toe te gebruiken en niet vaker dan eens in de 3 dagen, omdat het anders zijn werking verliest.

Het is namelijk mogelijk dat u afhankelijk wordt van slaapmiddelen, waaronder ook Nitrazepam, waardoor u moeilijk kunt stoppen met het gebruik van het middel. Zorg er dan ook voor dat als u het 2 weken achter elkaar heeft gebruikt, dat u langzaam begint met afbouwen om afhankelijkheid van het middel te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen

Ieder medicijn of slaapmiddel heeft altijd mogelijke bijwerkingen, zo ook Nitrazepam. Het komt regelmatig voor dat mensen, die Nitrazepam gebruiken, last krijgen van slaperigheid en vermoeidheid. Dit leidt uiteindelijk tot een verminderd concentratievermogen, waardoor de kans op ongelukken ook groter wordt. Deze bijwerkingen komen voor mij ruim 30 op de 100 mensen.

Bijwerkingen die soms voorkomen, bij 10 tot 30 op de 100 mensen, zijn onder meer een verminderde coördinatie en een verzwakking van de spieren. Die spierverzwakking kan leiden tot wazig zien, incontinentie, snurken, vallen enzovoort. Verder komt het ook regelmatig voor dat mensen last krijgen van geheugenproblemen en afvlakking van gevoelens.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Nitrazepam ervaringen

De meeste mensen geven aan dat het slaapmiddel Nitrazepam makkelijk in te nemen is. Verder geeft een groot deel ook aan dat de hoeveelheid bijwerkingen en de ernst van de bijwerkingen mee valt na gebruik van het middel. De meest genoemde bijwerking is dat mensen zich in de ochtend erg suf en slaperig voelen. Over de effectiviteit van Nitrazepam verschillen de meningen nogal. De een geeft aan dat het middel goed helpt en dat het slapen veel beter gaat, terwijl de ander amper de werking van het middel merkt.

De ervaringen van dit slaapmiddel verschillen dus enorm en het is een kwestie van proberen of dit middel ook helpt bij uw slapeloosheid of dat u beter kunt gaan voor een ander middel. Uiteindelijk is 58 procent van de gebruikers tevreden over dit middel volgens Mijn Medicijn en geven de meesten aan dat het middel voor hen effectief is en maar weinig dat het geen effect heeft.

Nitrazepam slapen

Als u een nacht niet goed slaapt dan is dit niet meteen reden om een slaapmiddel te gebruiken. Iedereen slaapt wel eens een nachtje slecht. Pas als u al enige tijd slecht slaapt en merkt dat u overdag niet goed functioneert, dan is het tijd om dit probleem aan te pakken. Het is raadzaam om uw arts van deze slaapproblemen op de hoogte te brengen. Hij of zij geeft u niet meteen Nitrazepam mee, maar probeert eerst de oorzaak van de klachten te achterhalen. Ook geeft de arts eerst adviezen om op een natuurlijke manier beter te slapen. Dit heeft de voorkeur boven slaapmiddelen.

De arts kan u helpen om uw slaaphygiëne en slaapritme te verbeteren en kan ook tips geven voor een koele, donkere slaapkamer en bijvoorbeeld een verzwaringsdeken die uw stresshormoon verlaagt en uw gelukshormoon verhoogt waardoor u beter kunt slapen. Probeer dus eerst natuurlijke middelen, voordat u Nitrazepam of een ander slaapmiddel gebruikt.

Vervanger voor Nitrazepam

Het is mogelijk dat Nitrazepam niet voor u werkt of dat u veel last krijgt van bijwerkingen, waardoor u op zoek moet naar vervanging voor dit middel. Nitrazepam is een benzodiazepine en datzelfde geldt voor Oxazepam en Lorazepam. Alle drie de middelen worden gebruikt als u moeite heeft met inslapen en vaak ’s nachts wakker wordt. Verder is ook de aanbevolen behandelduur en de maximale behandelduur hetzelfde voor deze middelen. Bij Oxazepam en Lorazepam duurt het iets langer voordat het middel werkt dan bij Nitrazepam en het aanhoudende effect is bij Oxazepam iets korter dan bij Nitrazepam en Lorazepam. Als u dus op zoek bent naar vervanging voor Nitrazepam dan zijn Oxazepam en Lorazepam goede alternatieven.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Nitrazepam en beter slapen

  1. Jula schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Azra schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Myrthe schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *