Beter slapen, Kennisbank

Benzo’s en beter slapen

Leestijd: 4 minuten

Veel mensen hebben last van slaapproblemen, waarbij het mogelijk is dat ze slecht in slaap komen, moeite hebben om door te slapen of ’s ochtends al heel vroeg klaarwakker zijn. Dit kan leiden tot ernstige problemen, waaronder concentratie- en geheugenproblemen en een slecht humeur. Het zorgt er uiteindelijk voor dat u slecht functioneert en dat wilt u zien te voorkomen. Daarvoor kunt u uw slaaphygiëne verbeteren en zorgen voor een vast slaapritme, maar dit is niet altijd genoeg.

Daarom zijn er medicijnen die u kunnen helpen bij uw slaapproblemen. Benzo’s is een andere benaming van benzodiazepinen en staat voor een groep medicijnen tegen slaapproblemen en is ook te gebruiken tegen angst. Deze Benzo’s schrijven dokters voor bij psychische klachten, maar het is ook mogelijk om deze middelen te gebruiken zonder recept van een dokter.

Wat is Benzo’s?

Benzodiazepinen zorgen voor een remmende werking van het centrale zenuwstelsel. Op die manier verlaagt uw angst, maar het heeft ook een verdovende werking. Zo vermindert het dus stuiptrekkingen en is het ook een belangrijk middel tegen epileptische aanvallen. Ook zorgt het voor een spierontspannende werking, waardoor het een effectief middel is voor een betere nachtrust. Het grote nadeel van Benzo’s is dat ze zeer verslavend zijn.

Hoe sneller u uw spiegel opbouwt, hoe verslavender de middelen zijn. Daarom kunnen Benzo’s alleen voor korte periodes gebruikt worden en is het niet mogelijk om deze pillen elke dag te slikken. Als u deze Benzo’s toch vaak of in hoge doseringen gebruikt dan is het mogelijk dat uw uiterlijk en gedrag verandert en heeft het mogelijk invloed op uw sociale leven.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Mogelijke bijwerkingen

Bij langdurig of overmatig gebruik van Benzo’s vergroot de kans op onder meer dementie, hersenbeschadigingen en bepaalde vormen van kanker. Het grootste risico vormt een ongeluk in het verkeer, doordat Benzo’s zorgen voor een verminderde alertheid en bij ouderen kan het leiden tot bovenbeen- en heupbreuken. Verder is het grote gevaar van Benzo’s dus dat u hieraan verslaafd kan raken.

U merkt de werking van het medicijn en gaat het daardoor vaak gebruiken. Het effect neemt echter af, waardoor mensen hun dosering verhogen om hetzelfde effect te krijgen. Zo worden uw hersenen afhankelijk van Benzo’s en kunt u ontwenningsverschijnselen krijgen als u ze niet regelmatig inneemt.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Benzo’s ervaringen

Onder benzodiazepines vallen veel verschillende slaapmiddelen. Het gaat hierbij om kortdurende en langwerkende Benzo’s. Allemaal helpen ze bij slapeloosheid, maar de duur van de werking en hoe snel het werkt verschilt. Bij de meeste mensen helpen Benzo’s wel om beter te slapen, maar vaak neemt deze werking na een tijdje af. Ook zijn er veel mensen die hebben ervaren hoe verslavend Benzo’s zijn en vonden het lastig om af te bouwen. Het verschil in bijwerkingen was groot.

Zo waren er mensen die geen last hadden van bijwerkingen, maar waren er ook mensen die last kregen van sufheid en vermoeidheid of andere klachten. De ervaringen met Benzo’s zijn dus erg verschillend. Daarnaast zijn er heel veel verschillende slaapmiddelen die onder deze groep vallen, dus is het lastig om te stellen wat de gemiddelde ervaring is. Vaak helpt het enige tijd, maar ligt er gevaar voor verslaving op de loer.

Benzo’s slapen

Benzo’s worden vaak voorgeschreven bij slaapproblemen. Toch zal een arts eerst proberen om u te helpen op een natuurlijke manier beter te laten slapen. Het advies richt zich vaak op een goede slaaphygiëne en een goed slaapritme. Hierbij kunt u denken aan overdag sporten, beeldschermen, alcohol, nicotine en cafeïne voor het slapen gaan vermijden, zorgen voor een donkere, koele slaapkamer, het aanschaffen van een comfortabel matras en verzwaringsdeken en zorgen voor een vast tijdstip om op bed te gaan en op te staan.

Als al deze adviezen niet helpen dan kunt u proberen om een langwerkende of kortwerkende Benzo te gebruiken. Bij problemen met doorslapen kunt u het beste gaan voor langwerkende Benzo’s en bij problemen met inslapen is een kortwerkende Benzo de beste optie. U wordt rustig en uw spieren ontspannen, waardoor u beter kunt slapen.

Vervanger voor Benzo’s

Benzo’s is een grote groep slaapmiddelen waaronder zowel kortwerkende als langdurende benzodiazepinen vallen. De kortwerkende Benzo’s werken meestal binnen een halfuur en werken 2 tot 6 uur lang. Voorbeelden van deze Benzo’s zijn Brotizolam, Loprazolam, Midazolam, Nitrazepam, Temazepam, Zolpidem en Zopiclon. Langwerkende benzodiazepinen werken meestal na 1 uur en werken tussen de 8 en 12 uur lang.

Veelvoorkomende langwerkende Benzo’s zijn Diazepam, Flurazepam, Lorazepam, Lormetazepam, Nitrazepam en Oxazepam. Als een van de Benzo’s niet goed werkt of u ervaart ernstige of een grote hoeveelheid bijwerkingen dan zijn er genoeg vervangers waarop u over kunt stappen. Bespreek van tevoren met uw arts wat de opties zijn en of u het beste kunt kiezen voor een langdurende of kortwerkende Benzo.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Benzo’s en beter slapen

  1. Jinthe schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Meryem schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Janna schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *