Beter slapen, Kennisbank

Meer over 5htp en beter slapen

Leestijd: 4 minuten

Goed slapen is erg belangrijk, omdat u zonder een goede nachtrust niet goed kunt functioneren. Als u een aantal nachten niet goed slaapt dan kunt u last krijgen van concentratieproblemen, geheugenproblemen en het is ook niet goed voor uw humeur. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk, maar lang niet iedereen slaapt goed. Als u niet goed slaapt dan zijn er enkele slaapadviezen die u hierbij kunnen helpen, waaronder goed sporten en beeldschermen en cafeïne vlak voor het slapen gaan.

Als dit soort slaapadviezen niet helpen bij u dan zal de arts over gaan op tabletten. Zo kunt u een 5htp tablet innemen. 5htp in uw lichaam zorgt ervoor dat serotonine wordt aangemaakt via L-tryptofaan. De serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en reguleert uw gemoedstoestand en gedrag. Serotonine kan weer worden omgezet in melatonine, het slaaphormoon.

Wat is 5htp?

5htp is een voorloper van serotonine en zorgt ervoor dat het lichaam uiteindelijk 5htp via L-tryptofaan omgezet in serotonine. Serotonine regelt signalen tussen de hersencellen en zorgt er op die manier voor dat het uw gemoedstoestand en gedrag reguleert. Uw lichaam maakt dit hormoon zelf al aan, maar er zijn dus ook tabletten die u kunt innemen om de aanmaak van dit hormoon te verhogen. De aanmaak van het hormoon kan helpen bij slaapproblemen, doordat het ook omgezet kan worden in melatonine.

Verder kan serotonine helpen bij het verliezen van gewicht en het verminderen van depressieve symptomen. Toch is nog niet alles wetenschappelijk onderbouwd en verschilt het ook per persoon hoe goed 5htp werkt. De stof wordt uit de Afrikaanse Griffonia simplicifolia plant gehaald. U kunt deze stof alleen binnen krijgen via supplementen en niet uit voedsel.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Mogelijke bijwerkingen

5htp is een stof dat uw serotonine productie verhoogt. Hetzelfde geldt voor medicijnen tegen depressie of medicijnen om beter te kunnen slapen. Als u deze medicijnen combineert met 5htp tabletten dan verhoogt u de hoeveelheid serotonine flink en een te hoge hoeveelheid kan leiden tot het zogeheten serotonine syndroom. Dit syndroom krijgt u alleen als u meerdere medicijnen neemt die uw serotonine niveau verhogen. U kunt van dit syndroom psychische, autonome en neuromusculaire klachten krijgen.

Zo kunt u verward raken en is het zelfs mogelijk dat u in een coma raakt. Het is ook mogelijk dat u last krijgt van koorts of overmatig transpireert. Verder kunt u gaan bibberen en vermindert uw coördinatie. De behandeling van dit syndroom vindt plaats in het ziekenhuis. Als u dus al medicijnen slikt die uw serotonine verhogen dan kunt u het beste geen 5htp tabletten innemen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

5htp ervaringen

Er zijn verschillende ervaringen met 5htp. Zo geeft iemand aan dat niet alle voordelen van het middel meteen zichtbaar zijn, maar dat het enkele dagen kan duren. Daarnaast kreeg deze persoon last van enkele bijwerkingen, waaronder ochtendstijfheid en emotionele dipjes.

Verder geeft deze persoon aan dat de slaap verbeterd is. Ook een ander is positief over 5htp en zegt onder meer dat hij er uitgerust mee wakker wordt. Over het algemeen zorgt 5htp ervoor dat mensen beter slapen, maar verschillen de bijwerkingen per persoon. Het is dus een kwestie van uitproberen om zo te zien of ook u baat heeft bij 5htp.

5htp slapen

Voor u 5htp gebruikt is het goed om eerst op een natuurlijke manier uw slaap te verbeteren. Dit kan onder meer door een verzwaringsdeken te gebruiken, te zorgen voor een koele en donkere slaapkamer en beeldschermen, alcohol, nicotine en cafeïne vlak voor het slapen gaan te vermijden. Als dit niet lukt kunt u kiezen voor 5htp. Deze stof verhoogt uw REM-slaap met ongeveer 25 procent en verbetert uw diepe slaap. Doordat u dieper slaapt bent u ’s ochtends meer uitgerust. De diepe slaap en REM-slaap zorgen namelijk voor fysieke en mentale ontspanning. Toch is het mogelijk dat een lage dosis een tegenovergesteld effect heeft en juist leidt tot nachtmerries vanwege een te lange REM-slaap.

Dit zorgt er juist voor dat u niet uitgerust wakker wordt. 5htp verhoogt de aanmaak van serotonine en kan uiteindelijk weer zorgen voor een hogere aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Hoe meer melatonine u aanmaakt, hoe beter u slaapt en ook blijft slapen. Toch is het zo dat u moet waken voor een te hoog serotonine gehalte. Een lage dosis werkt vaak goed, maar een te hoge dosis kan leiden tot vervelende gevolgen.

Vervanger voor 5htp

Uiteindelijk zorgt 5htp voor een hogere aanmaak van serotonine en uiteindelijk voor een hoge aanmaak van melatonine. U kunt in plaats van 5htp ook kiezen voor melatonine. Het lichaam maakt dit hormoon zelf aan, maar het is ook mogelijk om supplementen te nemen om de aanmaak hiervan te verhogen.

Zo heeft u dezelfde effecten als wanneer u 5htp inneemt. Namelijk een verhoging van melatonine en daarmee een betere en langere nachtrust. Dus als u merkt dat 5htp niet werkt of dat u hier vervelende bijwerkingen van krijgt dan kunt u kiezen voor melatonine als vervanger.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Meer over 5htp en beter slapen

  1. Joy schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Ilse schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Zeynep schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *