Beter slapen, Kennisbank

Slapen tijdens zwangerschap: de beste tips

Leestijd: 4 minuten

Een goede nachtrust is natuurlijk van groot belang en al helemaal als u zwanger bent. Niet alleen richting het einde, maar ook in het begin van uw zwangerschap kunt u best wat problemen ervaren. Als uw buik in de weg zit wordt het in ieder geval lastig om comfortabel te liggen, maar er zijn ook nog wat andere oorzaken van een slechte nachtrust tijdens uw zwangerschap. Hoe moet u hiermee om gaan, waar kunt u tegenaan lopen en wat zijn de beste tips voor slapen tijdens de zwangerschap? Daar leest u hier alles over.

Meer over slapen tijdens de zwangerschap

Het is tijdens uw zwangerschap enorm belangrijk om goed te slapen. Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op uw immuunsysteem en dus ook op uw baby. Andersom kan een slechte nachtrust juist weer zorgen voor een negatieve invloed op uw immuunsysteem en de baby. Toch is het niet zo dat u na één nacht slecht slapen al aan de bel moet trekken, want dat overkomt ons allemaal wel eens. Maar als u regelmatig slecht, weinig of niet slaapt kan het slim zijn om hier wat beter naar te gaan kijken.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Redenen voor slecht slapen tijdens de zwangerschap

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u slecht slaap tijdens de zwangerschap. Misschien gaat u in bed veel nadenken en maakt u zich over van alles zorgen: dit heeft geen positieve invloed op de nachtrust. Een andere reden kan zijn dat u geen comfortabele lighouding kunt vinden of dat u ‘s nachts last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Misschien weet u niet goed hoe u het beste kunt liggen zodat het zowel voor uzelf als voor de baby veilig is. Dit zijn allemaal oorzaken van slecht slapen tijdens de zwangerschap.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Slecht slapen begin en laatste weken zwangerschap

Aan het begin van uw zwangerschap zit er nog geen dikke buik in de weg, maar zijn er ook al genoeg oorzaken van een slechte nachtrust. Heeft u bijvoorbeeld veel last van kwaaltjes, dan kan dit ook ‘s nachts voor onderbrekingen van uw slaap zorgen. Het kan ook voorkomen dat u aan het piekeren bent: er zijn zo heel wat redenen waarom u slecht slaapt tijdens de zwangerschap.

Ook slecht slapen in de laatste weken van de zwangerschap komt regelmatig voor. Een grote oorzaak hiervan is dat u niet meer weet hoe u comfortabel kunt liggen met een dikke buik die in de weg ligt. Natuurlijk kunt u zich ook zorgen gaan maken over de bevalling of wellicht heeft u last van andere lichamelijke ongemakken, zoals een drukkend gevoel op de blaas. Vooral in de laatste weken van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van slaapproblemen.

Veel draaien in slaap tijdens zwangerschap: dit kunt u ertegen doen

Het is wetenschappelijk onderzocht dat u het beste op de linkerzij kunt gaan liggen tijdens de zwangerschap. Er wordt gesuggereerd dat deze slaaphouding het beste is voor zowel moeder als kind. Hierdoor wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd en heeft uw baby een betere voorziening van zuurstof en voedingsstoffen. Wat doet u ertegen als u veel draait tijdens de slaap? Wanneer u op uw linkerzij begint maar halverwege de nacht naar uw rug draait, is dit geen probleem. U kunt dit voorkomen door een kussentje achter uw rug te plaatsen zodat u niet op uw rug kunt draaien.

Tips voor goed slapen tijdens de zwangerschap

Er zijn genoeg manieren om de slaap te bevorderen tijdens uw zwangerschap. Zo is het slim om de lighouding op de linkerzij al vanaf het begin van uw zwangerschap uzelf aan te wennen. Op deze manier voorkomt u dat u vaker terug draait naar uw rug. Aan het begin van de zwangerschap kan het slim zijn om een verzwaringsdeken aan te schaffen. Deze deken is speciaal ontwikkelt voor de verbetering van de slaap. Het deken drukt constant zachtjes op uw lichaam: dit verhoogt de geluks- en slaaphormonen in uw lichaam en zorgt voor een betere nachtrust, ook tijdens uw zwangerschap.

De slaap verbeteren tijdens uw zwangerschap kan ook op andere manieren. Zo is het slim om een vast bedritueel aan te houden en om te zorgen voor de nodige ontspanning voor het slapengaan. Een rustige slaapomgeving is ook van belang: op deze manier voorkomt u teveel prikkels. Verder is het slim om geen zware maaltijden te eten voor het slapengaan en om minder te drinken na het avondeten. Overdag bewegen is ook een goede manier om uw lichaam ‘s avonds beter tot rust te laten komen.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Slapen tijdens zwangerschap: de beste tips

  1. Lucy schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Josephine schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Victoria schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *