HSP & HSS, Kennisbank

Omgaan met een hoogsensitief kind

Leestijd: 4 minuten

Is uw kind hoogsensitief of heeft u daar een vermoeden van? Dan is het goed om te weten hoe u hier goed mee om moet gaan. Een hoogsensitief kind heeft vaak moeite met het verwerken van prikkels. Misschien denkt u dat uw kind lastig of angstig is, maar uw kind kan ook hooggevoelig zijn.

Een kind denkt langer over dingen na, heeft meer tijd nodig om alles te verwerken en kan gemakkelijk overspoeld raken door emoties. Uw kind kan zich daardoor gaan terugtrekken en verlegen of stil overkomen. Hier leest u meer over hoogsensitiviteit bij een kind en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

De kenmerken van een hoogsensitief kind

Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose die wordt gesteld door een psycholoog. De hooggevoeligheid van uw kind is een aangeboren karaktereigenschap. Wist u dat bijna 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is? Een hoogsensitief kind heeft een andere aanpak nodig dan een kind die dat niet is.

Het is dan ook goed om te weten hoe u grenzen moet stellen en hoe u over het algemeen met uw hooggevoelige kind moet omgaan. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een hoogsensitief kind? Hoewel ieder kind uniek is en kinderen hooggevoeligheid anders kunnen ervaren, zijn er een aantal kenmerken die u bij vrijwel ieder hoogsensitief kind zal tegenkomen.

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Gevoelig voor stemmingen en prikkels van anderen

Een hoogsensitief kind heeft oog voor het gevoel van een ander. Ze voelen aan wanneer er iets aan de hand is. Het kan ook gebeuren dat een hooggevoelig kind de stemming van een ander overneemt.

Prikkels van buitenaf zijn lastig te verwerken voor een hoogsensitief kind. Zo kunnen zij vaak slecht tegen harde geluiden of een drukke omgeving. Daarnaast zullen hoogsensitieve kinderen sneller geuren, geluiden of smaken opmerken die anders dan anders zijn: ze hebben enorm veel oog voor detail. Een hoogsensitief kind schrikt snel en is gevoelig voor pijn. Het kind raakt snel overprikkeld en vermoeid.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Intuïtief en perfectionistisch

Hoogsensitieve kinderen reageren vanuit hun intuïtie. Ze kunnen dan ook enorm boos worden, maar ook enorm genieten van kleine dingen. De emoties van een hoogsensitief kind kunt u dan ook snel pijlen. Een kind dat hoogsensitief is, is vaak enorm perfectionistisch. Zij onderschatten ook hun eigen talenten en daardoor zorgt het perfectionisme ook in een aantal gevallen voor faalangst.

Hoogsensitief kind en slapen

Het is goed om te weten hoe u om kunt gaan met een hoogsensitief kind. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook bij het slapen. Slaap is enorm belangrijk voor een hoogsensitief kind, omdat tijdens de slaap alle prikkels worden verwerkt. Maar juist slapen kan problemen opleveren, omdat het in slaap vallen erg veel moeite kost. Er zijn veel prikkels en indrukken die een kind wakker houden. Daarbij is een goede voorbereiding op de slaap erg belangrijk, evenals het ritueel net voor het slapengaan.

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor het slapengaan. Een vast ritueel is belangrijk, om dat structuur ontspannen werkt voor een hooggevoelig kind. U kunt ervoor kiezen om het ritueel samen met uw kind door te nemen, maar u kunt ook een soort overzicht maken waarop staat welke stappen er worden afgewerkt. Een warm bad of warme douche kan helpen voor extra ontspanning.

Tips voor slapen

Een hoogsensitief kind heeft vaak moeite met in slaap komen, omdat er veel prikkels en indrukken zijn van de dag die door zijn of haar hoofd spoken. Het is daarom belangrijk dat u niet de druk legt op het moeten slapen. Zorg er vooral voor dat uw kind kan ontspannen: een vaste bedtijd helpt hierbij. U kunt er verder nog voor zorgen dat uw kind zich kan ontspannen door aaien, kriebelen of een massage. Heeft uw kind last van koude voeten? Een kruik bij het voeteneind of een warme sokken kunnen hierbij helpen. Een andere manier om uw kind goed te laten slapen is het gebruik van een verzwaringsdeken. Deze deken geeft constante druk op het lichaam waardoor uw kind een gevoel van rust en geborgenheid. Een verzwaringsdeken wordt in veel verschillende situaties gebruikt, waaronder bij hooggevoeligheid en het verwerken van prikkels.

Het is goed om te weten dat een hoogsensitief kind opmerkingen anders kan opvatten dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Weten hoe u moet omgaan met een hoogsensitief kind is dan ook van groot belang. Zo is het onder andere belangrijk om geen time-outs te gebruiken. Gevoelige kinderen zullen zich dan al snel gekwetst of achtergelaten voelen. Ook blijft communicatie belangrijk: praat na een ruzie en stel uw kind altijd op het gemak.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Omgaan met een hoogsensitief kind

  1. Novi schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Ava schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Sterre schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *