Kennisbank, Verzwaringsdeken

Verschillende soorten dekens

Leestijd: 8 minuten

Bent u op zoek naar een fijn dekbed? Wanneer u uw droom bed en matras heeft gevonden, is het belangrijk dat u er ook de juiste deken bij uitkiest. Wist u bijvoorbeeld dat er veel verschillende soorten dekens bestaan? De zoektocht naar een deken die bij u past kan daarom lastig zijn. U wilt natuurlijk alles uit uw nachtrust halen. 

Een te warme deken of een deken van materiaal waar u allergisch voor bent, helpen niet mee om u de ochtend erna uitgerust wakker te laten worden. In dit artikel vertellen wij u graag uit welke materialen en dekens u kunt kiezen. Wanneer u voor een deken kiest die bij u past, weet u zeker dat u heerlijk zult slapen.

Leuk dat u op onze website kijkt. Wij schrijven veel artikelen over allerlei onderwerpen rondom slapen en beter kunnen slapen. Wij willen slapend Nederland en België graag aan een betere nachtrust helpen.

Dit doen wij onder andere door de verzwaringsdeken aan te bieden. De verzwaringsdeken kent veel verschillende namen waaronder weighted blanket, zware deken, verzwaard dekbed, verzwaarde deken, zwaartedeken en ballendeken.

Veel leesplezier!

Alles over dekens

Misschien heeft u weleens meegemaakt dat u een wat goedkoper dekbed kocht. De prijs/kwaliteit verhouding van elk type dekbed is bijna uniek. Echter kunt u er wel vanuit gaan dat de dekens waar u meer geld voor betaald, van een betere kwaliteit zullen zijn. De voordelen van een goed dekbed zijn onder andere dat u veel beter zult slapen. Op het moment dat u goed uitgerust bent voelt u zich fijner, gezonder en fitter. Uit onderzoek is gebleken dat goed uitgeruste mensen vaak succesvoller en vrolijker in het leven staan dan de mensen die een slechte nachtrust ervaren. Wanneer de batterij van uw telefoon leeg is, laad u hem op toch? Zo werkt dat ook met uw lichaam en geest. Een goede nachtrust draagt bij aan een opgeladen en energiek gevoel.

Hoe weet u waar een goed deken uit bestaat?

Het is logisch dat u geen dekenexpert bent, dat is ons werk. Wanneer u meer over een goede deken wilt weten, kunt u ons gerust om advies vragen. Ten eerste is het belangrijk om achter de gebruikte materialen van de deken te komen. Weet u van uzelf dat u allergisch bent voor wol of dons? Dan kunt u beter voor een deken van een ander materiaal kiezen. Niet alleen de vulling van de deken is van belang om er een goede deken van te maken. Ook de laag om de vulling van de deken heen is erg belangrijk. 

Een ademende deken zorgt ervoor dat u tijdens warme nachten niet uit uw bed wegdrijft door al het zweet wat u produceert. Een ademende deken zorgt ervoor dat u het op geen enkel moment té warm krijgt. Wanneer uw lichaamstemperatuur tijdens uw slaap gelijk blijft, geniet u van een betere nachtrust.

Wist u dat een goede deken eigenlijk tijdens elk seizoen gebruikt zou moeten worden? Een deken van goede kwaliteit zorgt er tijdens de warme maanden voor dat de deken luchtig en koud aanvoelt. In de wintermaanden is het dan de taak van de deken om isolerend te werken en uw eigen lichaamswarmte onder de deken vast te houden. Gelukkig bestaan er veel verschillende dekbedden die aan alle seizoenen voldoen. 

Wanneer u in de zomer liever een licht dekbed en in de winter een wat zwaarder dekbed heeft, is dat natuurlijk ook een optie voor u. Het gaat erom wat u het fijnste vindt en waar u het beste onder slaapt. Eén ding wat de meeste mensen ook belangrijk vinden aan een goed deken, is of de deken zacht aanvoelt. Een zachte deken helpt u om in een ontspannen sfeer te komen.

Het uitkiezen van een deken

Wanneer u een deken uitkiest, is het goed om op de temperatuur als de vochtregulatie van de deken te letten. Een deken die fijn voor u aanvoelt helpt u om uzelf volledig te laten ontspannen. Juist wanneer u uw lichaam en geest in bed ontspant, zult u beter en langer slapen. Een deken die te warm of te koud is verstoord uw nachtrust en dat is niet wat u wilt. Wanneer u onder een fijne deken slaapt, zult u zich overdag helder en alert voelen. Wanneer u in een goede nachtrust investeert, investeert u dus ook in uzelf en een gelukkiger leven.

Waar dient u rekening mee te houden wanneer u uw dekens koopt?

Naast het materiaal van het dekbed en de warmte- en kou regulatie is het belangrijk om een deken met het juiste formaat te kopen. Wanneer u een geschikte deken zoekt, kunt u het beste rekening houden met de maat van uw matras. De maten die u in de winkel het meeste tegenkomt zijn:

– Eenpersoonsdekens: 140 x 200 cm
– Tweepersoonsdekens: 200 x 200 cm
– Kingsize dekens: 220 x 240 cm

De maat van de deken die u kiest past bij de maat van uw matras. Wanneer u de deken aanschaft kunt u er direct een dekbedovertrek bij kopen die dezelfde maat als uw dekbed heeft. Dan weet u in ieder geval zeker dat dit past. Met een mooi dekbedovertrek tovert u uw bed om tot een mooie en fijne decoratie in uw slaapkamer. Nu u alles over de dekens in het algemeen weet, is het tijd om u meer informatie over de verschillende dekens te bieden. Hieronder leest u uit welke dekens u kunt kiezen. Wij geven u graag informatie over de verschillende soorten dekens die u bij ons kunt kopen.

Maak kennis met elektrische dekens

Wat is er nou luxer en fijner dan in wanneer u s ’avonds in een geheel voorverwarmd bed kunt stappen? Een elektrische deken biedt u de mogelijkheid om uw hele bed te verwarmen voordat u gaat slapen. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u nooit meer in een koud bed hoeft te kruipen. Men gebruikt de elektrische deken vooral in de koudere maanden. Het gaat hier om een accessoire om van uw bed een nog fijnere plek te maken. De elektrische deken kunt u tussen uw beddengoed en dekbedovertrek met uw deken leggen. Sommige elektrische dekens zijn zo slim, dat u ze zelfs met een app op uw smartphone kunt besturen.

Als u ervoor kiest om een elektrische deken aan te schaffen, kunt u zowel uit een elektrische deken voor één persoon als voor twee personen kiezen. De elektrische deken is altijd kleiner dan uw matras. Dit komt doordat er onder uw hoofdkussen geen warmte mag komen. Het menselijk hoofd zorgt voor de afkoeling van het lichaam. Wanneer uw hoofd te warm is, is de kans groot dat uw lichaam oververhit raakt. Om de gezondheid van haar gebruikers te waarborgen wordt de elektrische deken dus maximaal 160 cm lang gemaakt.

Heeft u het sneller koud dan uw partner? Dan kunt u uit een elektrische deken voor twee personen kiezen met twee verschillende temperatuurzones kiezen. U kunt uw kant van het bed dan warmer maken dan de kant van uw partner. Zo kunt u fijn samen slapen maar heeft geen van beiden het té warm. Dit is dus een mooie oplossing. Sommige elektrische dekens kunnen de hele nacht aan blijven staan. Andere elektrische dekens gaan na 1,5 tot 3 uur gebruik vanzelf uit. Met de laatste variant bespaart u op uw stroomrekening en heeft u het alsnog lekker warm in bed.

Fleece dekens voor de koude wintermaanden

Wanneer u naar een terrasje gaat en het kouder wordt, komen de fleece dekens al snel tevoorschijn. Wellicht bent u al met de fleece trend voor buitendekens bekend. Fleece is echter op veel meer manieren in te zetten om u een lekker warm en fijn gevoel te bieden. 

Naast dat fleece dekens een heel nuttig karakter hebben, staat een fleece deken op uw bank ook erg mooi. Wanneer u een lange dag op het werk heeft gehad, ploft u na een heerlijk avondmaal moe en voldaan op de bank. Wat is er dan fijner dan onder een fleece deken weg te kruipen? Pak er een theetje of warme chocolademelk bij en uw avond vol ontspanning kan beginnen.

Fleece dekens zijn vaak van polyester gemaakt. De naam fleece komt van het Engelse woord voor vacht. Echter is een fleece deken geheel vegan, want er zijn geen dierlijke materialen zoals wol in verwerkt. Fleece krijgt zijn uiterlijk doordat er na het breien aan één of beide kanten wordt geruwd en geschoren. Deze techniek zorgt ervoor dat een fleece deken eruit komt te zien als de wol van een pasgeboren lammetje. Fleece wordt niet alleen gebruikt voor dekens, er worden vaak ook truien en vesten van gemaakt.

Doordat fleece dekens zo zacht en warm zijn, helpen ze u perfect om tot rust te komen en uzelf te kunnen ontspannen. Het mooie aan fleece dekens is dat u de dekens makkelijk zelf kunt wassen. De dekens drogen snel en voor u het weet kunt u het lekker geurende en pas gewassen dekentje weer over u heentrekken. Ziet u uzelf in uw tuin al genieten van de vuurkorf, wat marshmallows en uw fleece deken? Het leuke is dat de fleece dekens in verschillende maten, kleuren en uitvoeringen beschikbaar zijn. Zo vindt u makkelijk en snel een mooie fleece deken die helemaal bij uw stijl past.

Wat zijn de voordelen van wollen dekens?

Wollen dekens zijn vaak van schapenwol gemaakt. Tegenwoordig zijn ook dekens van alpacawol te koop, deze voelen nog zachter en fijner aan. Wollen dekens passen goed bij u wanneer u een gezonde en natuurlijke levensstijl ambieert. Wist u namelijk dat wol, door het toevoegen van lanoline, zelfreinigend en bacterie afstotend werkt? Hiermee houdt u uw deken dus erg makkelijk schoon. Lanoline is een materiaal wat u ook in make up terugvindt, dit houdt uw huid vettig en helpt dus uitdroging voorkomen. Wollen dekens zorgen ervoor dat u minder snel zweet en u dus van een goede nachtrust kunt genieten.

Uit onderzoek is gebleken dat een wollen deken tot wel 35% van uw eigen lichaamsgewicht aan vocht kan opnemen. Hierdoor slaapt u in één keer door wanneer u in de nacht veel zweet, omdat uw deken in elk geval nooit vochtig aan zal voelen. Bovendien houdt wol lucht vast. Schapenwol heeft namelijk een krul in zijn wortels zitten, waardoor er veel lucht kan worden vastgehouden. 

De krullen zijn zo sterk, dat ze onder alle omstandigheden kunnen terugspringen in hun oorspronkelijke vorm. Doordat er lucht wordt vastgehouden, werkt een wollen deken isolerend. Daarnaast heeft u bij een wollen deken minder kans op brandgevaar, doordat wol niet snel vlam vat. Dit komt vooral doordat wol vocht opneemt. Wanneer u voor een wollen deken kiest heeft u dus warmte, veiligheid en isolatie in één.

Wat zijn verzwaringsdekens precies?

Heeft u weleens van verzwaringsdekens gehoord? Nee? Mooi, want dan geven wij u er graag meer informatie over. Verzwaringsdekens helpen u bij slaapproblemen maar zijn ook erg effectief wanneer u last heeft van een depressie, angst of mogelijke dwangstoornissen. De verzwaringsdekens worden ook wel sensorische dekens, zwaartekrachtdekens of gewichtendekbedden. De dekens worden in de praktijk ingezet bij mensen met ADHD, autisme en Asperger. Een verzwaringsdeken bevat meer gewicht dan een regulier dekbed. 

Let er bij het kopen van een verzwaringsdeken op dat de deken niet zwaarder is dan 10% van uw eigen gewicht. Doordat u een warme en drukkende deken over uw lichaam voelt, zult u vanzelf in een diepe ontspanning terecht komen.

Een verzwaringsdeken heeft een positief effect op uw gewrichten, pezen en spieren. De deken zorgt ervoor dat u zowel lichamelijk als geestelijk volledig tot rust kunt komen. Doordat de verzwaringsdekens de afgifte van het geluk hormoon serotonine in uw lichaam stimuleren, wordt de stress die u in uw lichaam ervaart automatisch vermindert. De verzwaringsdekens zorgen ervoor dat u zich veilig en rustig voelt, waardoor u eerder in slaap zult vallen.

Wanneer kunt u het beste voor een donzen dekbed kiezen?

Veel mensen gingen u al voor en wellicht heeft u zelf ook een positieve ervaring met een donzen dekbed. Wat maakt dat veel mensen een donzen dekbed zo fijn vinden? Ten eerste is dons de aller lichtste dekbedvulling die u kunt krijgen. Dons houdt warmte vast en daarom zijn er maar weinig donsvlokken nodig om u een warm gevoel te bieden. 

Het donzen dekbed warmt op door uw eigen lichaamswarmte en houdt deze warmte vervolgens perfect vast. Deze deken is licht, warm en erg zacht en biedt bijvoorbeeld huisstofmijt geen kans. Een donzen deken is dus ook nog eens goed voor uw gezondheid. Wist u dat u een donzen dekbed maar één keer in de 4 tot 5 jaar hoeft te wassen? Voor de rest houdt dit dekbed zichzelf goed schoon. U kunt het beste voor dit dekbed kiezen wanneer u een licht, fris en zacht dekbed wilt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *