Kennisbank, Verzwaringsdeken

Verzwaarde deken maken

Leestijd: 6 minuten

Een verzwaarde deken kan een beter nachtrust stimuleren. De aanschaf van deze deken brengt echter kosten met zich mee. Weerhoudt de prijs u ervan om een verzwaarde deken te proberen? Dat is zonde. In dat geval ervaart u immers nooit of onze deken in uw geval voor een betere nachtrust zorgt. Wilt u de voordelen van een verzwaarde deken ervaren zonder hier onnodige kosten voor te maken? Dat kan. U kunt namelijk eerst zelf een verzwaarde deken maken. Alvorens wij u wat meer uitleg hebben gegeven over deze deken, vertellen wij u hier hoe u een verzwaarde deken kunt maken.

Waarom een verzwaarde deken?

U besluit niet van het ene op het andere moment om zelf een verzwaarde deken te maken. Hiervoor moet u immers de nodige materialen hebben en bovendien gaat er behoorlijk wat tijd in zitten. Voordat u begint, wilt u weten wat de voordelen van deze deken zijn. Wij zetten de belangrijkste voordelen van een verzwaarde deken hier kort onder elkaar.

 1. U vat de slaap sneller wanneer u een verzwaarde deken gebruikt. Met deze deken hoeft u er niet meer bang voor te zijn dat u avonden achtereen lange tijd wakker ligt.
 2. U slaapt dieper. De druk van de deken zorgt ervoor dat uw alertheid minder wordt, waardoor geluiden en andere prikkels u niet langer storen in uw slaap.
 3. U heeft meer energie. Doordat u sneller en dieper slaapt, krijgt u iedere nacht voldoende rust. Hierdoor start u vaak vol energie aan de volgende dag.
 4. Uw gemoedtoestand verbetert. Wanneer u beter uitgerust bent, bent u namelijk minder snel chagrijnig.
 5. U heeft minder last van stress en angst. Een verzwaarde deken voelt namelijk als een beschermende laag, waardoor u echt tot rust komt wanneer u onder de deken ligt.

De verzwaarde deken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaarde deken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

De verzwaarde deken is bekend van...

Stappenplan verzwaarde deken maken

Klinken de voordelen van een verzwaarde deken u als muziek in de oren? Dan staat u mogelijk te popelen om een verzwaarde deken uit te proberen. U kunt een verzwaarde deken kopen, maar het is ook mogelijk zelf een verzwaarde deken te maken.

Aan de hand van het onderstaande stappenplan vertellen wij u hoe een verzwaarde deken maken in zijn werk gaat.

Stap 1: Tref voorbereidingen

Voordat u kunt beginnen met een verzwaarde deken maken, moet u de nodige voorbereidingen treffen. Begin eerst met het bepalen van de afmetingen van de deken. Zodra u dit weet, kunt u op zoek gaan naar een geschikte stof. Kies bij voorkeur voor een stof die niet rekt en daarnaast ook stevig is.

Denk niet dat u klaar bent met de voorbereidingen wanneer u geschikte stof gevonden heeft. Nee, want bij een verzwaarde deken maken moet u ook zelf de vulling kiezen. U kunt uit verschillende materialen kiezen om uw deken mee te vullen. Enkele voorbeelden zijn rubbergranulaatkorrels, zand, grind, rijst en spliterwten. Weet u met welk vulling u een verzwaarde deken gaat maken? En heeft u de vulling ook reeds aangeschaft? Dan kunt u starten met de verzwaarde deken maken.

30 nachten proefperiode

Wij geloven in onze verzwaarde deken en geven U graag een proefperiode van 30 nachten. Het duurt in de praktijk vaak 1 tot 2 weken voordat u volledig gewend bent aan de verzwaarde deken. U kunt binnen de periode van 30 nachten de verzwaarde deken gratis retourneren. Wij storten het volledige aankoopbedrag terug op uw rekening.

Stap 2: Knip de stof op maat

Het begint allemaal met het op maat knippen van de stof. Doe dit volgens de afmetingen die u tijdens de voorbereiding reeds bepaald heeft. Knip twee stukken stof af die allebei even groot zijn om een verzwaarde deken te maken. Neem wat extra lengte en breedte voor de naadwaarde.

Op deze manier voorkomt u dat de deken straks kleiner uitvalt dan u voor ogen had. Leg de twee lappen stof vervolgens op elkaar en ga door naar stap 3.

Stap 3: Stikken

Zodra de twee lappen stof op elkaar liggen, is het zaak ze aan elkaar te stikken. Doe dit langs de rand van de deken, maar laat aan de onderkant een stuk open. Er moet immers nog wel een opening zijn om de vulling in de deken te stoppen. Keer de deken vervolgens om en stik de deken af langs de randen. Nadat de deken rondom gestikt is, stikt u de verticale banen bij een verzwaarde deken maken. Begin hier niet lukraak aan, maar bedenk eerst hoe breed iedere baan moet zijn. Kijk bij het bepalen hiervan naar de afmetingen van de deken.

Stap 4: Vullen

Nadat u de verticale banen gestikt heeft, kunt u beginnen met vullen. Breng het vullingsmateriaal aan in de verticale banen en verdeel deze gelijkmatig. Zodra u dit gedaan heeft, dient u de horizontale banen te stikken. Doe dit bij een verzwaarde deken maken met precisie, want de vulling moet straks goed in zijn eigen vak blijven.

Stap 5: Afwerken

De laatste stap bij zelf een verzwaarde deken maken is het afwerken. Nadat u de deken horizontaal heeft gestikt, is alleen de onderkant nog open. Deze moet u ook stikken. Wanneer u dit niet doet, kan de vulling immers aan de onderkant uit de deken vallen. Heeft u de bovenstaande stappen allemaal gevolgd? Dan heeft u een verzwaarde deken maken tot een goed einde gebracht. Is het niet gelukt? Dan kunt u altijd nog een verzwaarde deken kopen.

Veelgestelde vragen

De verzwaarde deken is een relatief nieuw concept binnen Nederland en België. Om deze reden krijgen wij dan ook veel vragen hierover. Onderstaand proberen wij de vragen die we het vaakst krijgen zo goed mogelijk te beantwoorden. Wanneer wij nieuwe vragen binnenkrijgen voegen wij deze direct toe. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan even via de chat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

De verzwaarde deken van Slaapt is een deken die 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale deken. De verzwaarde deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit zorgt voor een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen.

Onze verzwaarde deken bestaat uit 7 lagen een maakt gebruik van “diepe druk stimulatie”. Deze diepe druk stimulatie zorgt voor een verhoogde productie van geluks- en slaaphormonen. Hierdoor valt u sneller in slaap en slaapt u dieper gedurende de nacht.

De verzwaarde deken van Slaapt draagt bij aan het vrijkomen van Melatonine en Serotonine. Daarnaast onderdrukt het de productie van Cortisol (dit zorgt onder andere voor stress).

De verzwaarde deken van Slaapt is ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder dan een normaal dekbed. Dit gewicht zorgt voor een lichte druk op uw lichaam dat leidt tot een geborgen en veilig gevoel. Mede door dit gevoel valt u sneller in slaap en slaapt u dieper.

Wij raden aan om een verzwaarde deken te kopen van ongeveer 10% van uw lichaamsgewicht. Bepaal het gewicht dus aan de hand van uw eigen lichaamsgewicht. Wij raden aan om, bij twijfel, voor de zwaardere variant te gaan.

De verzwaarde deken van Slaapt brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen staan hieronder weergegeven.

 • Val sneller in slaap;
 • Verminder stress en angst;
 • Slaap dieper en vaster;
 • Een veilig en geborgen gevoel tijdens het inslapen;
 • U wordt minder vaak gedurende de nacht wakker;
 • Verhoog de productie van Melatonine en Serotonine;
 • Verlaag de productie van Cortisol;
 • Begin energievol en uitgerust aan uw dag.

Nee, een verzwaarde deken van Slaapt is niet te warm in de zomer. Wij hebben, speciaal hiervoor, de zomerhoes ontwikkeld. De zomerhoes is gemaakt van bamboe waardoor deze ventilerend is. Dit zorgt ervoor dat de verzwaarde deken, ondanks het gewicht, niet te warm is in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *