Kennisbank, Verzwaringsdeken

Zware sprei

Leestijd: 6 minuten

De gemiddelde Nederlander slaapt onder een sprei met een donzen, synthetische of wollen vulling. Daarnaast kennen we spreien die gevuld zijn met katoen, tencel, kamelenhaar en zelfs bamboe. Veel mensen slapen als een roos onder een sprei met één van deze vullingen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Heeft u al verscheidene spreien geprobeerd, maar heeft u telkens moeite om in slaap te komen? Dan is een zware sprei misschien beter voor u. De kans bestaat dat u geen idee heeft wat dit voor een sprei is en wat de voordelen ervan zijn. In deze tekst vertellen wij u alles over een zware sprei.

Waarom een zware sprei?

Wanneer u nog niet eerder gehoord heeft van een zware sprei, ziet u mogelijk niet in waarom u er eentje zou kopen. Toch is dit wel degelijk zinvol. Een zware sprei, zoals een zware sprei in de volksmond ook wel genoemd wordt, kan uw nachtrust namelijk verbeteren. Kampt u met slaapproblemen? Of heeft u een slaapstoornis? Dan kan een zware sprei ervoor zorgen dat u ’s nachts beter slaapt.

Een zware sprei is echter niet alleen geschikt voor mensen met slaapproblemen of een slaapstoornis. Ook mensen die lijden aan een aandoening kunnen namelijk baat hebben bij een zware sprei. Zo heeft de sprei ook vaak een positief effect op mensen met ADHD, het syndroom van Down en het Asperger-syndroom. Lijdt u aan stress? Of bent u snel angstig? Ook dan kan een zware sprei ervoor zorgen dat u hier aanzienlijk minder last van heeft. Een zware sprei bevordert ook de nachtrust van mensen met een burn-out, anorexia en boulimia.

De zware sprei kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een sprei eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de zware sprei. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

De zware sprei is bekend van...

De werking van een zware sprei

Een zware sprei weegt aanzienlijk meer dan een gewone sprei. Hoe dit komt? Doordat er gebruikgemaakt wordt van een speciale vulling. Zo wordt een sprei vaak gevuld met zand, grind of rubbergranulaat korrels. Dit weegt aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld dons of synthetische vulling. Door het extra gewicht oefent een sprei druk uit op uw lichaam wanneer u eronder ligt.

Nu denkt u mogelijk dat de extra druk op uw lichaam niet bepaald prettig is. Sommige mensen ervaren dit inderdaad als onprettig. Er zijn echter ook genoeg mensen die deze extra druk juist heerlijk vinden. Het gewicht van de sprei zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel waarneemt dat uw lichaam onder druk staat. Hierdoor gaat de alertheid omlaag. Schrikt u doorgaans vaak wakker van het minste of geringste geluid tijdens uw slaap? Dan is dit met een zware sprei niet langer het geval.

Naast de verlaagde alertheid geeft een zware sprei ook een gevoel van veiligheid. De sprei vormt zich namelijk goed om uw lichaam heen door het extra gewicht dat erin zit. Voor veel mensen voelt dit alsof zij een stevige knuffel van iemand krijgen. Hierdoor lijkt het alsof zijn zich in een vertrouwde omgeving bevinden en dat is bevorderlijk voor de nachtrust.

De voordelen van een zware sprei op een rijtje

U weet nu waarom u een zware sprei moet kopen en wat de werking ervan is. Ook haalden we al een aantal voordelen van een zware sprei aan. Er zijn echter nog meer voordelen. De voordelen die we nog niet behandeld hebben, zetten we hier kort op een rijtje.

30 nachten proefperiode

Wij geloven in onze zware sprei en geven U graag een proefperiode van 30 nachten. Het duurt in de praktijk vaak 1 tot 2 weken voordat u volledig gewend bent aan de zware sprei. U kunt binnen de periode van 30 nachten de zware sprei gratis retourneren. Wij storten het volledige aankoopbedrag terug op uw rekening.

Het ideale gewicht van een zware sprei

Het verschil in gewicht tussen een gewone en zware sprei zit hem in de vulling. De vulling in een sprei weegt namelijk meer. Het is echter niet zo dat iedere sprei evenveel weegt. Nee, want er zit wel degelijk verschil tussen de spreien. Dit maakt het lastig om te bepalen wat de beste zware sprei voor u is. U wilt immers niet onder een te lichte, maar ook niet onder een te sprei liggen. Indien u niet eerder onder een zware sprei geslapen heeft, weet u waarschijnlijk niet wat in uw geval de beste keuze is.

Toch is er een hulpmiddel om de beste zware sprei te vinden. Hiervoor moet u naar uw eigen lichaamsgewicht kijken. Indien u een lichte zware sprei zoekt, kiest u voor een sprei van ongeveer 10 procent van uw lichaamsgewicht. Slaapt u liever onder een zware sprei? Kies dan voor een sprei die meer weegt. Het is echter niet verstandig om voor een sprei te kiezen die meer dan 25 procent van uw lichaamsgewicht weegt. Een (te) sprei kan er namelijk voor zorgen dat u alsnog niet goed uitrust wanneer u slaapt.

Veelgestelde vragen

De zware sprei is een relatief nieuw concept binnen Nederland en België. Om deze reden krijgen wij dan ook veel vragen hierover. Onderstaand proberen wij de vragen die we het vaakst krijgen zo goed mogelijk te beantwoorden. Wanneer wij nieuwe vragen binnenkrijgen voegen wij deze direct toe. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan even via de chat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

De zware sprei van Slaapt is een sprei die 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale sprei. De zware sprei imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit zorgt voor een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen.

Onze sprei bestaat uit 7 lagen een maakt gebruik van “diepe druk stimulatie”. Deze diepe druk stimulatie zorgt voor een verhoogde productie van geluks- en slaaphormonen. Hierdoor valt u sneller in slaap en slaapt u dieper gedurende de nacht.

De zware sprei van Slaapt draagt bij aan het vrijkomen van Melatonine en Serotonine. Daarnaast onderdrukt het de productie van Cortisol (dit zorgt onder andere voor stress).

De zware sprei van Slaapt is ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder dan een normale sprei. Dit gewicht zorgt voor een lichte druk op uw lichaam dat leidt tot een geborgen en veilig gevoel. Mede door dit gevoel valt u sneller in slaap en slaapt u dieper.

Wij raden aan om een zware sprei te kopen van ongeveer 10% van uw lichaamsgewicht. Bepaal het gewicht dus aan de hand van uw eigen lichaamsgewicht. Wij raden aan om, bij twijfel, voor de zwaardere variant te gaan.

De zware sprei van Slaapt brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen staan hieronder weergegeven.

 • Val sneller in slaap;
 • Verminder stress en angst;
 • Slaap dieper en vaster;
 • Een veilig en geborgen gevoel tijdens het inslapen;
 • U wordt minder vaak gedurende de nacht wakker;
 • Verhoog de productie van Melatonine en Serotonine;
 • Verlaag de productie van Cortisol;
 • Begin energievol en uitgerust aan uw dag.

Nee, een zware sprei van Slaapt is niet te warm in de zomer. Wij hebben, speciaal hiervoor, de zomerhoes ontwikkeld. De zomerhoes is gemaakt van bamboe waardoor deze ventilerend is. Dit zorgt ervoor dat de zware sprei, ondanks het gewicht, niet te warm is in de zomer.

11 reacties op “Zware sprei

 1. Isabeau schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Floortje schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Fiep schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 4. anouk schreef:

  Bedankt voor het artikel, heb ik veel aan gehad. Gr, Anouk

 5. Lina schreef:

  Ik heb uw zware sprei bekeken en die van een aantal andere aanbieders. Wat ik niet duidelijk kan vinden is wat het verschil is tussen bijvoorbeeld uw deken of een van de anderen, kunt u mij dat uitleggen?

  1. Ralf schreef:

   Bij de verzwaringsdeken zit het gewicht vast in de vakjes, hierdoor valt dit op u en niet naast u. Zo ervaart u het volledige effect van de verzwaringsdeken. 🙂

 6. Anna de Hemel schreef:

  Ik ben op zoek naar een zware sprei van 9 kg waar zou ik deze kunnen vinden. Bij voorbaat dank.

 7. Mirre schreef:

  Die zware sprei van jullie, in welke gewichten kan ik deze kopen? En waar kan ik hem vinden? Ik ben benieuwd!

  1. Ralf schreef:

   U kunt alle prijzen en producten op onze productpagina vinden: https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

 8. Gert van de Boom schreef:

  Ik ben zelf ook op zoek naar een zware sprei voor mijn vrouw, weet u hoeveel er een kost? En krijg ik daar inderdaad een proefperiode bij?

  1. Ralf schreef:

   Hi Gert, u krijgt hier inderdaad de proefperiode bij. 🙂

   U kunt alle prijzen en producten op onze productpagina vinden: https://topnight.nl/c/verzwaringsdeken/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *