Kennisbank, Slaapproblemen

Slapen en ADHD

Leestijd: 4 minuten

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Mensen met ADHD reageren sneller op prikkels, waardoor ze snel afgeleid zijn en zich moeilijk kunnen concentreren. Als u ADHD heeft dan bent u vaak lichamelijk heel erg actief of onrustig. Deze onrust zorgt ervoor dat u moeite hebt om in slaap te komen, door te slapen of zorgt ervoor dat u vroeg wakker wordt om vervolgens niet meer te kunnen slapen.

Dit is erg vervelend omdat een goede nachtrust belangrijk is om goed te functioneren. Als u slecht slaapt dan krijgt u last van concentratieproblemen, wordt u prikkelbaar en kunt u zich minder makkelijk dingen herinneren. Als u te lang niet goed slaapt dan kan het zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk om goed te slapen.

Slecht slapen met ADHD

Veel mensen met ADHD hebben moeite om in slaap te vallen. Maar liefst drie van de vier mensen met ADHD heeft hier moeite mee. Het gaat om een slaap/waak-stoornis. Een slaapprobleem kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van ADHD.

Zo is het mogelijk dat kinderen bijvoorbeeld doordat ze moe zijn juist heel druk worden. Maar mensen met ADHD kunnen ook last hebben van onrust in hun hoofd en kunnen door het piekeren niet in slaap komen. Doordat ze niet in slaap kunnen komen is het ook mogelijk dat ze hier weer over gaan piekeren. Zo is het mogelijk dat u in een vicieuze cirkel terecht komt.

De rol van melatonine

Veel mensen met ADHD kunnen dus niet in slaap komen door een slechte slaap/waak-ritme. Melatonine speelt hierbij een belangrijke rol. Dit slaaphormoon maakt u aan en zorgt ervoor dat uw lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen. De hoeveelheid van melatonine wordt bepaald door blootstelling aan licht.

’S avonds neemt het daglicht af en maakt u meer melatonine aan, waardoor u slaperig wordt. Factoren als beeldschermen van laptops, telefoons en televisies verstoren de aanmaak van dit hormoon. Het is daarom goed om voor het slapen gaan beeldschermen te vermijden en het licht in de kamer alvast te dimmen. Zo zult u merken dat u beter kunt slapen.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Een goed slaapritme

Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door de chaotische levensstijl van mensen met ADHD. Het is dus zaak om structuur aan te brengen in uw leven en een goed slaapritme aan te houden. Zo is het goed om iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ook iedere dag weer rond dezelfde tijd op te staan. Als u nog niet moe genoeg bent om te slapen dan kunt u dit uitstellen, maar sta wel rond dezelfde tijd op.

Ook als u nog moe bent. In het weekend is het fijn om uit te slapen, maar doe dit niet langer dan een halfuur of uur dan uw normale bedtijd. Zo blijft u uw ritme vasthouden. Daarnaast is het niet verstandig om slaap in te willen halen, omdat u op deze manier uw biologische klok uit evenwicht brengt.

Goede slaaphygiëne

Met een goede slaaphygiëne zorgt u ervoor dat u beter kunt slapen. Zo kunt u een slaapdagboek bijhouden om te kijken naar uw patronen. Vraag iemand om u gemotiveerd te houden, omdat u anders waarschijnlijk snel weer afgeleid raakt.

Zorg daarnaast voor voldoende rust overdag door bijvoorbeeld te wandelen en zorg ook voor voldoende daglicht, zodat u het gelukshormoon serotonine aanmaakt. 

Hiermee maakt u ’s avonds weer makkelijker melatonine aan. Ga na het werk sporten om zo afstand te nemen van uw werk. Zo voorkomt u dat u het mee naar bed neemt.

Avondritueel

Niet alleen overdag kunt u dingen doen om ervoor te zorgen dat u goed slaapt, maar ook ’s avonds kunt u hieraan bijdragen. Zo is het goed om beeldschermen van televisie, telefoon of laptop te vermijden om zo de biologische klok niet te verstoren. Vermijd ook nicotine, alcohol of cafeïne vlak voor het slapen gaan, net als zware maaltijden en intensief sporten.

Dim de lichten alvast en zoek ontspanning door te lezen, muziek te luisteren, te wandelen of ontspanningsoefeningen te doen. Zorg verder voor een donkere en koele slaapkamer en schaf eventueel een verzwaringsdeken aan. Dit deken stimuleert het gelukshormoon en verzwakt het stresshormoon.

Meer over slapen en ADHD

ADHD is een biologische stoornis en kan voorkomen door erfelijke aanleg of uw omgeving. Kenmerken van ADHD zijn onder meer aandachtsproblemen, hyperactiviteit, impulsiviteit, niet weten om te gaan met anderen, onhandige motoriek en onhandigheid. Een rustige omgeving heeft een positieve invloed op de symptomen, terwijl een drukke omgeving juist een negatief effect heeft.

ADHD kan al in een vroeg stadium voorkomen. Bij een deel verdwijnen de klachten als ze in de puberteit zijn, maar veel lopen hun hele leven met de kenmerken van ADHD rond. Verder komt ADHD vaak in combinatie met andere stoornissen voor. Het gaat hierbij vooral om leerproblemen, angststoornissen, contactstoornissen en somberheid.

Gerelateerde artikelen

4 reacties op “Slapen en ADHD

  1. Madelief schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Keet schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Jip schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  4. Silvia schreef:

    Ik heb zelf adhd en ook moeite met slapen, werkt een verzwaringsdeken hierbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *