Kennisbank, Slaapproblemen

Slapen en Huntington

Leestijd: 4 minuten

Mensen met de ziekte van Huntington hebben een erfelijke aandoening die hun hersenen aantast. Deze ziekte is ongeneeslijk en leidt uiteindelijk tot onwillekeurige bewegingen, verstandelijke achteruitgang en verschillende psychische symptomen. De onwillekeurige bewegingen komen ook vaak voor in hun slaap, waardoor slaapproblemen ontstaan.

Daarnaast hebben mensen met Huntington ook minder REM-slaap. Vroege stoornissen in de REM-slaap kunnen dus duiden op de ziekte van Huntington. Door deze problemen slapen deze mensen minder, terwijl een goede nachtrust belangrijk is om goed te kunnen functioneren. Als u slecht slaapt dan krijgt u concentratieproblemen, gaten in uw geheugen en uiteindelijk kan het zelfs leiden tot problemen met uw gezondheid.

Slecht slapen Huntington

Bijna 90 procent van de mensen met de ziekte van Huntington heeft last van slaapproblemen. Het kan zijn dat u last heeft om in slaap te vallen, moeite heeft met doorslapen, overdag slaperig bent of veel beweegt in uw slaap. Deze slaapproblemen kunnen te maken hebben met het symptoom onwillekeurige bewegingen die bij de ziekte komt kijken, maar het is ook mogelijk dat het komt door angst, een sombere stemming of een verstoord slaap/waak-ritme.

Deze ziekte is ongeneeslijk dus het is logisch dat u op een gegeven moment last krijgt van angst voor verergering van de ziekte of een sombere stemming daardoor. Een verstoord slaap/waak-ritme wordt veroorzaakt door de mindere REM-slaap. Allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u slecht slaapt.

REM-slaap

Iedereen die slaapt, gaat een slaapcyclus door. Hierbij heeft u de inslaapfase, de lichte slaap, de overgangsfase naar diepe slaap, de diepe slaap en de REM-slaap. Tijdens deze laatstgenoemde fase maakt u veel snelle oogbewegingen en verslappen de spieren. U raakt in een soort verlamming. Deze fase is erg belangrijk voor het opslaan van herinneringen en de ontwikkeling van de hersenen. U verwerkt alles van de dag en hierdoor krijgt u fysieke en geestelijke rust.

De fase van REM-slaap duurt ongeveer 20 minuten en de hele slaapcyclus duurt 1,5 uur. Vaak doorloopt u de slaapcyclus 4 á 5 keer per nacht. Na de REM-slaap wordt u kort wakker zonder het u te herinneren en begint de slaapcyclus opnieuw. Als u de ziekte van Huntington heeft dan vermindert de REM-slaap, waardoor u niet helemaal tot rust komt. Dit leidt tot onder meer vermoeidheid overdag.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Leefregels

Slaap is erg belangrijk en het is vervelend dat u door de ziekte van Huntington slaapproblemen kan ervaren. Om beter te kunnen slapen zijn er enkele leefregels die u op kunt volgen om beter te kunnen slapen. Zo is het goed om iedere dag op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook weer op te staan. Houd hierbij ongeveer 8 uur slaap aan.

Probeer daarbij dutjes te vermijden en probeer ook geen slaap in te halen. Daarnaast is het goed om cafeïne, alcohol, nicotine en zware maaltijden vlak voor het slapen gaan te vermijden. Ook intensief sporten vlak voordat u naar bed gaat is niet aan te raden. Zorg ook voor voldoende beweging overdag, zodat u in bed kunt ontspannen.

Stress

De ziekte van Huntington is een erg vervelende aandoening met vervelende gevolgen. De kans is dan ook groot dat u last krijgt van stress of angst als u hieraan denkt. Daarom is het goed om u te ontspannen, zodat u niet in bed ligt te piekeren en daardoor niet in slaap kunt komen.

U kunt hiervoor overdag een piekermomentje inlassen, waarbij u al uw zorgen bij langs gaat. Het is ook mogelijk om deze van u af te schrijven of te praten. Verder kunnen ontspanningsoefeningen als meditatie of ademhalingsoefeningen u ook helpen te ontspannen. Zo zult u merken dat u minder snel ligt te piekeren vlak voor u gaat slapen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De optimale slaapkamer

Ook uw slaapkamer speelt een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Zo kunt u het beste zorgen voor een donkere en goed geventileerde slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden.

Verder moet u de slaapkamer gebruiken waarvoor het bedoeld is en moet u dus beeldschermen van laptops, telefoons of de televisie zien te vermijden. Als u toch nog iets wil doen voor u gaat slapen dan kunt u het beste een boek lezen. Zorg ook voor gedimd licht op uw slaapkamer en ga voor een comfortabel matras. Een verzwaringsdeken kan u ook helpen om comfortabel te slapen en kan daarnaast ook uw stress verminderen.

Meer over Huntington

De eerste symptomen van Huntington verschijnen meestal als mensen tussen de 35 en 45 jaar oud zijn, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat dit eerder of later gebeurt. De symptomen beginnen mild en verergeren op den duur.

Het gaat om onwillekeurige bewegingen, verstandelijke achteruitgang en psychische symptomen. Daarnaast zijn er ook stoornissen in de REM-slaap te zien. Gemiddeld overlijdt iemand aan de ziekte van Huntington 19 jaar na het verschijnen van de eerste symptomen. Longontsteking is een van de veelvoorkomende oorzaken.

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Slapen en Huntington

  1. Ize schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Noëlla schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Layla schreef:

    Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *