HSP & HSS, Kennisbank

Hoogsensitief kind en slapen

Leestijd: 3 minuten

Een hoogsensitief of hooggevoelige kinderen hebben moeite om prikkels te verwerken. Ze denken langer over dingen na of zijn gevoeliger dan andere kinderen. Ze hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen en voelen te verwerken. Het wordt door veel mensen vaak verward met lastig zijn of angstig. Het kind trekt zich namelijk terug of wordt stil wanneer het overspoeld wordt door emoties. 

Hoogsensitieve kinderen zijn veelal creatief, slim en vroeg wijs. Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose die door een psycholoog vast gesteld kan worden. Het is een karaktereigenschap. Uit een onderzoek van een Canadese psychotherapeute blijkt dat 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is. Dit is wel 15 tot 20 procent. 

Een aantal kenmerken van hoogsensitieve kinderen zijn: gevoelig voor prikkels, nieuwsgierig en bedachtzaam, gevoelig voor stemmingen van anderen, intens en intuïtief, moeite met verrassingen en veranderingen en perfectionistisch.

Slaap helpt om die prikkels te verwerken

Slaap zorgt er voor dat uw hoogsensitieve kind de prikkels van overdag kan verwerken. Slaap zorgt voor de verwerking van gebeurtenissen en gevoelens die overdag zijn overgebracht op uw kind. 

Elk mens verwerkt in zijn slaap de gebeurtenissen of prikkels van overdag. Hooggevoelige kinderen verwerken alleen meer of anders dan de meeste mensen. Voor hooggevoelige kinderen is slaap daarom extra belangrijk. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Hoogsensitief kind moeite met in slaap vallen

Nu is slapen juist voor hoogsensitieve kinderen een lastige uitdaging. Doordat zij minder makkelijk prikkels kunnen verwerken van overdag, kunnen zij ook minder goed slapen in de avond. Het kan een vicieuze cirkel worden als u niet voor een goede nachtrust voor uw kind zorgt. 

Daarom hebben we enkele tips voor u op een rij gezet, zie later in het artikel, om ervoor te zorgen dat uw hooggevoelige kind een goede nachtrust krijgt. 

Opgebouwde spanning

De opgebouwde spanning van overdag kan meegenomen worden naar bed. De spanningen die niet verwerkt zijn voor het slapen gaan, kunnen zich uiten in angsten, woedeaanvallen of huilbuien van een hoogsensitief kind. Hierdoor kan slapen op voorhand al een lastig begrip worden. Het belangrijkste om te doen, mocht uw kind last krijgen van angst- of woede aanvallen, is het met uw kind bespreken. Na een goed gesprek met uitingen over de gevoelens van uw kind, kan hij/zij het beter verwerken en wellicht ook beter slapen daardoor.

Een hooggevoelig kind en slaaptips

Slapen kan dus een probleem zijn voor veel hooggevoelige kinderen. Ze nemen prikkels mee naar bed en kunnen daardoor niet slapen. Er zijn verschillende oplossingen om uw kind geruster en meer ontspannen naar bed te laten gaan. Hierdoor vallen ze sneller in slaap en slapen dieper. We hebben ze voor u op een rij gezet. 

 • Zorg voor structuur. Structuur voor zowel overdag, als voor bedrituelen en slaappatronen. Dit geeft uw kind rust en zorgt er voor dat het meer ontspant voor het slapen gaan. 
 • Voorspelbaarheid. Ook dit is een vorm van structuur. 
 • Rust. Zorg voor voldoende rust overdag als ‘s avonds. 
 • Begrip tonen. Praten met uw kind over zijn gevoelens en uitingen is belangrijk voor de verwerking van prikkels en gebeurtenissen van uw kind. 
 • Tijd geven. Sommige processen hebben tijd nodig en moet u uw kind ook geven.
 • Positief opvoeden. Dit is een aanrader voor elke opvoeding, maar ook dit zorgt bij hooggevoelige kinderen voor meer energie, blijdschap en rust. Eigen draai aan opvoeding geven. Kijk vooral wat helpt in uw opvoeding voor uw kind. 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

De verzwaringsdeken

De verzwaringsdeken kan helpen om prikkels uit te sluiten. Een verzwaringsdeken kan zo helpen om rustiger in slaap te vallen. De deken drukt met zijn gewicht zachtjes op uw lichaam, waardoor uw zenuwstelsel ontspant en u gaat slapen met een geborgen gevoel. Prikkels (geluiden of bewegingen) van buitenaf kunnen u minder goed bereiken en uw slaap beïnvloeden. Dit zorgt er voor dat u rustig wordt en ontspant en hierdoor sneller in slaap valt. Tevens slaapt u dieper en wordt u uitgeruster wakker. 

Gerelateerde artikelen

6 reacties op “Hoogsensitief kind en slapen

 1. Olivia schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Lieke schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Nora schreef:

  Bedankt voor het artikel.

 4. Saar schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 5. Evi schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 6. Anna schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *