Kennisbank, Slaapproblemen

Slapen en HSS

Leestijd: 4 minuten

HSS staat voor High Sensation Seeker en mensen met HSS zijn dus altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en nieuwe inzichten. Hun hoofd heeft nooit rust. Het zijn vaak extraverte mensen, maar het is ook mogelijk dat ze introvert zijn. Mensen met HSS zijn snel verveeld en overprikkeld en zoeken vaak de grenzen op.

Ze nemen veel risico’s op allerlei vlakken. Of het nu gaat om financieel, fysiek, sociaal of wettelijk gebied. Als u HSS heeft dan is voldoende slaap erg belangrijk, omdat u met een goede nachtrust overprikkeling voorkomt en uw emoties beter kunt doorgronden. Mensen met HSS zijn altijd in beweging, waardoor ze vaak te maken hebben met slecht slapen. Hier vindt u tips om dit te voorkomen.

Slecht slapen HSS

Iemand met HSS vindt het moeilijk om aan te voelen wanneer het tijd is om rust te pakken. Hierdoor is het mogelijk dat u als High Sensation Seeker nog wel eens te weinig slaapt. Dit heeft als gevolg dat u overprikkeld raakt. Net als hoogsensitieve personen hebben mensen met HSS moeite om externe en interne indrukken en prikkels te verwerken.

Slaap is nodig om deze prikkels te verwerken, maar doordat ze voldoende rust pakken lukt dit niet altijd. Daarnaast is het ook lastiger om in slaap te komen als u overprikkeld bent. Hierdoor belandt u in een vicieuze cirkel. Uiteindelijk voelt u zich helemaal op en vindt u lichaam het genoeg geweest.

HSS en HSP

De combinatie van HSS en HSP komt veel voor, terwijl het eigenlijk een vervelende en lastige combinatie is. U bent heel gevoelig en bent gedreven. Hierdoor kunt u last krijgen van innerlijke conflicten. Zo wilt u aan de ene kant op zoek naar nieuwe ervaringen en uitdagingen, terwijl u aan de andere kant weet dat het veel energie kost en dat u eigenlijk rustig aan zou moeten doen.

Door deze innerlijke conflicten verliest u veel energie. Daarom is rust ook zo belangrijk voor mensen met HSS of HSP en al helemaal voor mensen met een combinatie van beiden. Het positieve is dat iemand met HSS, HSP of een combinatie een veel beter ontwikkelde gevoelswereld en beter analytisch vermogen hebben dan mensen zonder HSS of HSP. Ook hebben zij veel oog voor details.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Rust pakken

Regelmatig rust pakken is uitermate belangrijk voor iemand met HSS. Zo kunt u namelijk beter prikkels verwerken. Een manier om die rust te pakken is door balans aan te brengen. Plan alles goed en durf ook af en toe nee te zeggen. Ken uw grenzen en zorg ervoor dat u een kamer in huis hebt waar u zich kunt terugtrekken en tot rust kunt komen. Het helpt als deze kamer opgeruimd is en niet te vol staat met allerlei spullen. Probeer ook af en toe een wandeling te maken in de natuur. Daarnaast kunt u ook allerlei oefeningen doen om tot rust te komen, waaronder ademhalingsoefeningen en meditatie.

Door overdag rustmomentjes te pakken, zult u zien dat u vlak voor het slapen gaan ook meer ontspannen bent. Dit zorgt ervoor dat u beter kunt slapen. Ook een comfortabele slaapkamer helpt bij het beter kunnen slapen. Zorg dat uw kamer koel en donker is en schaf een verzwaringsdeken en een comfortabel matras aan. Zo kunt u goed ontspannen.

Zorg voor routine

Het is ook zeer belangrijk voor iemand met HSS om te zorgen voor routine. Om beter te slapen kunt u daarvoor een avondritueel verzinnen en aanhouden. Door 1 of 2 uur voor het slapen gaan een vast patroon aan te houden, zult u makkelijk in slaap kunnen komen. Ga bijvoorbeeld nog een beetje opruimen in huis, doe een avondwandeling, lees een boek of luister naar muziek. Dim ook alvast de lichten en uw beeldschermen of vermijd beeldschermen helemaal. Zorg ervoor dat u nog een ontspannend kopje thee drinkt zonder cafeïne en maak uw lichaam en geest op deze manier klaar om naar bed te gaan.

Meer over HSS

Iemand met HSS is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en activiteiten en zoekt daarbij graag de grenzen op. Ze raken snel verveeld en hun emoties kunnen sterk wisselen. Ook hebben ze een grote wilskracht en weten ze wat ze wel en niet willen. Ze zijn nieuwsgierig en ondernemend, ongeduldig en omringen zich graag met mensen als zij zich goed voelen.

Verder zijn ze eigenwijs, hebben ze moeite met hun gevoelige kant en staan ze soms graag in het middelpunt van de aandacht, terwijl ze op het andere moment liever op zichzelf zijn. Ze komen extravert en zelfverzekerd over, zijn niet goed te peilen en kunnen er slecht tegen als iets niet gaat zoals zij willen. Rust en balans is erg belangrijk voor mensen met HSS om zo niet overprikkeld te raken.

Gerelateerde artikelen

6 reacties op “Slapen en HSS

  1. Hayley schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Gwen schreef:

    Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

  3. Esther schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  4. Lina schreef:

    Bedankt voor dit artikel. Kon me in zoveel punten herkennen, erg bijzonder.

  5. Bertha schreef:

    Verkopen jullie ook de verzwaringsdeken van 7 kg?

  6. Gerdina schreef:

    Ik ben zelf een HSS’er en sinds ik de verzwaringsdeken heb, slaap ik een stuk vaster. Qua inslapen merk ik het ook langzamerhand wel. Ik slaap dus een stuk vaster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *