HSP & HSS, Kennisbank

Slapen en HSP

Leestijd: 4 minuten

Iemand met HSP is hoogsensitief en is heel gevoelig voor interne en externe indrukken en prikkels. Zo komt geluid, licht of geur een stuk harder binnen bij iemand met HSP dan iemand die dit niet heeft. Hoogsensitieve mensen hebben daarom rust nodig en trekken zich daardoor vaak terug. Ook slaap is voor deze mensen erg belangrijk om hun prikkels te verwerken. Zonder voldoende slaap kunt u dan overprikkeld raken. Door alle indrukken kan het voorkomen dat u slechter slaapt, terwijl u deze slaap juist nodig heeft. Zo wordt het een vicieuze cirkel die u moet zien te doorbreken. Hier leest u over slecht slapen met HSP en wat u eraan kunt doen om toch voldoende slaap te pakken.

Slecht slapen met HSP

Als u HSP hebt en slecht slaapt dan zult u dit de volgende dag meteen merken. U kunt alle prikkels om u heen minder verdragen en raakt overprikkeld. Daarom is slaap erg belangrijk als u HSP hebt. Toch is het vaak voor hoogsensitieve mensen lastig om goed te slapen. Een veelvoorkomende oorzaak van het slecht slapen is stress. 

U heeft overdag veel prikkels te verwerken en als u overdag onvoldoende rust pakt dan heeft u pas in bed genoeg rust om deze prikkels te verwerken. U gaat na over alles wat er is gebeurd en kunt daardoor slecht in slaap komen, slecht doorslapen of wordt vroeg wakker en kan daarna niet meer slapen. Het is ook mogelijk dat u van elk geluid wakker wordt en daardoor snel en vaak wakker wordt. Probeer de oorzaak te achterhalen om zo uw slaapprobleem op te lossen.

Piekermoment

Veel mensen met HSP hebben moeite om goed te slapen doordat ze veel piekeren. Als dit ook bij u het geval is dan is het goed om op een vast moment op de dag een zogeheten piekermomentje in te lassen. Zorg er wel voor dat dit moment niet te lang duurt, maar houd ongeveer een kwartier aan. Daarnaast is het ook goed om dit moment overdag in te lassen en niet vlak voor u gaat slapen.

Tijdens dit moment neemt u uw rust en laat u zich niet afleiden door beeldschermen of andere zaken. U mag alle gedachten de revue laten passeren en kunt deze ook eventueel van u afschrijven. Ook is het mogelijk om hier met iemand over te praten. Door uw zorgen overdag te bespreken, zult u zien dat u ze als het ware parkeert en hier niet meer aan denkt als u op bed ligt.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Een vast avondritueel

Naast het aanpakken van de oorzaak zijn er ook een aantal tips die u kunnen helpen om beter te slapen. Zo kan een vast avondritueel helpen. Het gaat om een routine die u afwerkt voor u naar bed gaat. Zo kunt u het huis opruimen, de lichten dimmen of alvast wat spullen klaarleggen voor de volgende dag.

Daarnaast is het goed om alle beeldschermen van laptops, telefoons en de televisie te dimmen als het gaat om helderheid en hier vlak voor het slapen gaan helemaal niet meer op te kijken. Verder kunt u thee zonder cafeïne drinken ter ontspanning, een boek lezen of naar rustige muziek luisteren. Zo bereidt u zich fysiek en geestelijk voor op de nacht en zal het u helpen om beter te slapen.

Een comfortabele slaapkamer

Het is voor iedereen, helemaal voor mensen met HSP, aan te raden om de prikkels in uw slaapkamer tot een minimum te beperken. Zo kunt u het beste zorgen voor een donkere en goed geventileerde slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden. Als het donker genoeg is dan maakt u het slaaphormoon melatonine aan. Daarnaast is het belangrijk dat uw slaapkamer schoon en opgeruimd is en dat uw slaapkamer goed geïsoleerd is om geluiden buiten te houden.

Ook is het goed om uw slaapkamer vrij te houden van beeldschermen en elektrische apparaten. Zorg verder ook voor een comfortabel matras en schaf eventueel een verzwaringsdeken aan. Dit deken stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon en verlaagt het stresshormoon. Als uw slaapkamer een oase van rust is dan zult u een stuk beter slapen. 

Meer over HSP

Iemand met HSP is gevoelig voor indrukken en als u er niet op de juiste manier mee omgaat dan kunt u last krijgen van fysieke of psychische problemen. Het is geen ziekte, maar een karaktereigenschap. Niet iedereen met HSP heeft dezelfde eigenschappen en iedereen beleeft HSP op zijn of haar eigen manier. Hoogsensitieve mensen hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken en trekken zich daarom vaak terug. Als zij dit niet doen dan kunnen ze overprikkeld raken en zich zelfs agressief gedragen.

Toch heeft HSP ook positieve kenmerken, waaronder het beter signaleren van fouten en hard werken. Ze kunnen zich goed concentreren en zijn opmerkzaam. Verder verwerken ze op een dieper niveau en voelen ze planten en dieren beter aan. Ook denken mensen met HSP dieper na over de zin van het leven.

Gerelateerde artikelen

4 reacties op “Slapen en HSP

  1. Lott schreef:

    Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

  2. Daphne schreef:

    Bedankt voor het artikel.

  3. Merel schreef:

    Ik ben HSP en heb enorm veel last en moeite met inslapen. Wanneer ik slaap, dan slaap ik prima moet ik zeggen. Werkt de verzwaringsdeken ook met het sneller inslapen vraag ik me af?

  4. Astrid schreef:

    Ik ben zelf HSP, daar ben ik sinds een paar maanden achtergekomen. Ik kan me erg vinden in wat jullie schrijven over het slapen en de gevoelens die ik daarbij ervaar. ik denk dat ik wel zo een deken zou willen proberen van jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *