Kennisbank, Slaapproblemen

Slapen en restless legs

Leestijd: 4 minuten

Restless legs syndroom (RLS), in het Nederlands rustelozebenensyndroom genoemd, zorgt voor rusteloze benen. Dit gebeurt meestal ’s avonds, vlak voor het slapen gaan. U krijgt de aandrang om uw benen te bewegen, waardoor u niet in slaap kunt komen. Dit syndroom komt voor bij ongeveer 2 tot 5 procent van de Nederlanders.

Iedereen kan er op elk moment last van krijgen, maar vrouwen hebben het twee keer zo vaak als mannen en de kans is groter dat u hier last van krijgt op latere leeftijd. Vaak beginnen de klachten rond uw 27e. Het gevoel in uw benen is moeilijk te beschrijven, maar het zorgt er wel voor dat u niet in slaap kunt komen. Het is belangrijk om dit aan te pakken, omdat een slechte nachtrust leidt tot slecht functioneren.

Slecht slapen restless legs

Rusteloze benen zorgen ervoor dat u een drang heeft om uw benen te bewegen, die u niet kunt tegenhouden. Doordat uw lichaam beweegt, ontspant uw lichaam zich niet en heeft u dus de grootste moeite om in slaap te komen. Daarnaast kunnen deze rusteloze benen er ook voor zorgen dat u midden in de nacht wakker wordt en moeite heeft om verder te slapen of dat u ’s ochtends wakker wordt en niet meer verder kan slapen.

Het enige waar u zich op kunt concentreren zijn uw benen, waardoor u niet die ontspanning vindt die nodig is om in slaap te komen.

Mogelijke oorzaken

Het verschilt per persoon wat de oorzaak is van restless legs syndroom. Zo komt het onder meer veel voor bij vrouwen die zwanger zijn, maar stijgt de kans op dit syndroom ook als u ouder wordt. Andere mogelijke oorzaken van RLS zijn een ijzertekort en nierproblemen.

Deze oorzaken kunt u aanpakken door middel van het eten van meer voedsel met ijzer of het slikken van ijzertabletten. Ook voor nierproblemen zijn er verschillende methodes en medicijnen aanwezig. Het is ook mogelijk dat het erfelijk is, dus als gelijkaardige symptomen voorkomen bij familieleden dan is de kans aanwezig dat u hier ook last van krijgt.

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Restless leg syndroom aanpakken

Als u last heeft van het restless leg syndroom dan kijkt een arts wat hiervan de oorzaak is. Hij of zij onderzoekt uw benen en let hierbij onder meer op afwijkingen van de huid, gevoeligheid, spieren en doorbloeding. Bij een vermoeden van RLS doet de arts een bloedafname om het ijzergehalte, de ijzerreserve en de nierfunctie te controleren. Als het komt door een ijzertekort dan kan een ijzersupplement al helpen bij het aanpakken van dit syndroom.

Als u zwanger bent dan is de kans groot dat uw rusteloze benen verdwijnen na de bevalling. Verder zijn er geneesmiddelen die de klachten verminderen, maar vaak nog onbekende bijwerkingen hebben. Ook is een slaapmiddel om de spieren te ontspannen een optie, maar de kans is groot dat de patiënt hieraan went. Rusteloze benen komt bij 20 tot 30 procent van de mensen voor die antipsychotica innemen. Als inname van deze antipsychotica de oorzaak is dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts of psychiater.

Goede leefstijl

Naast het inschakelen van uw huisarts zijn er ook een aantal zaken die u zelf kunt doen om rusteloze benen te verminderen. Zo is een goede leefstijl erg belangrijk. Het is goed om overdag voldoende te bewegen, zodat uw benen ’s avonds moe zijn van de inspanning. Maar vermijd intensief sporten vlak voor het slapen gaan. Ook kunt u het beste cafeïne, alcohol en nicotine vermijden en kunt u ’s avonds het beste thee zonder cafeïne drinken.

Tot slot is ook een goede nachtrust cruciaal om rusteloze benen te voorkomen, maar het is juist vaak zo dat rusteloze benen zorgen voor een slechte nachtrust. Een manier om uw benen tot rust te laten komen is door een verzwaringsdeken. Dit deken is zwaar en drukt op uw benen. Daarnaast stimuleert het deken het gelukshormoon en vermindert het stresshormoon.

Meer over restless legs

Mensen met RLS hebben moeite om hun benen te laten stoppen met bewegen. Tijdens de slaap buigt uw voet en knie om de 20 tot 30 seconden licht, waardoor u last kunt krijgen van slapeloosheid. U ervaart een innerlijke onrust en heeft steeds de neiging om uw ene been over het andere te slaan, te wiebelen of trappelen met uw benen of ter plekke te gaan marcheren. Het is belangrijk om u te laten onderzoeken door een arts om zo de oorzaak te achterhalen. Daarnaast kunt u zelf helpen door een gezonde leefstijl aan te nemen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties op “Slapen en restless legs

 1. Zuzanna schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Leyla schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Marion schreef:

  Ik heb zelf ook restless legs en ik moet zeggen dat een verzwaringsdeken echt helpt. Bedankt voor het artikel en de fijne nachtrust weer.

 4. Evi schreef:

  Ik heb zelf sinds een aantal jaar last van restless legs. Kom gewoon bijna niet in slaap hierdoor. helpt een verzwaringsdeken hierbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *