Kennisbank

Wetenschappelijke onderzoeken verzwaringsdeken

Leestijd: 6 minuten

In de laatste decennia wordt het steeds duidelijker hoeveel mensen lijden aan slaapproblemen. Zij hebben regelmatig of altijd moeite om in slaap te komen en/of door te slapen. Daarnaast leggen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken verbanden tussen slaapproblemen en allerlei verschillende lichamelijke en geestelijke ziekten. We kunnen ondertussen duidelijk zien hoezeer spanning en stress onze gezonde ritmes in de war schoppen en de desastreuze gevolgen die dat kan hebben.

Gelukkig worden er ook steeds meer methodes ontwikkeld die mensen kunnen helpen om een gezonde nachtrust te herstellen. Eén van de succesvolle voorbeelden is een verzwaringsdeken. Met de toename in het gebruik van deze dekens groeien ook de beschikbare data uit wetenschappelijke onderzoeken. In dit artikel bespreken we de uitkomsten van een aantal onderzoeken waarin de werking van de verzwaringsdeken nader bekeken is.

Hoe werkt de verzwaringsdeken?

Als je gaat slapen met een verzwaringsdeken dan wordt er over je hele lichaam een aangename druk uitgeoefend. Deze diepe druk stimulatie herinnert je zenuwstelsel aan de tijd dat je veilig en geborgen in de buik van je moeder zat. Toen hoefde je je nergens zorgen over te maken en kon je ongestoord groeien.

Nadat we geboren worden moeten we ineens van alles zelf gaan doen zoals ademhalen en verteren. Daarnaast moeten we communiceren over onze behoeftes. Als we honger hebben, of ons alleen voelen zetten we het op een krijsen. Met de tijd ontwikkelen we verschillende overlevingsstrategieën die ons helpen om zelfstandig vooruit te komen in het leven.

Stress en spanning stimuleren de ‘vechten of vluchten’ reactie

Ons autonome (oftewel onbewuste) zenuwstelsel heeft twee hoofdinstellingen. Wanneer we gevaar waarnemen wordt de ‘vechten of vluchten’ modus actief. In die instelling wordt alles op alles gezet om zo snel en krachtig mogelijk te kunnen reageren. Deze reactie komt veel voor in onze samenleving omdat ook spanning, stress en onverwachte situaties het kunnen triggeren.

Wanneer je zenuwstelsel in de ‘vechten of vluchten’ modus is worden alle herstelprocessen op het laagst mogelijke pitje gedraaid. Tegelijkertijd staan je zintuigen op scherp en spannen je spieren zich aan. In die staat is het moeilijk om in slaap te vallen. Daarnaast werkt ook je vertering niet optimaal en er komen stofjes vrij die ervoor zorgen dat je tijdelijk langer door kunt gaan.

De ‘rusten en verteren’ modus is het beste medicijn

Wanneer je teveel in de ‘vechten of vluchten’ modus bent dan raken je biologische ritmes uiteindelijk erg door de war en kun je last krijgen van een heel scala aan lichamelijke en geestelijke problemen. Het is dan erg belangrijk om te leren weer in de ‘rusten en verteren’ modus te komen. Dat is de natuurlijke instelling van je autonome zenuwstelsel waarin je kunt herstellen.

Een verzwaringsdeken helpt

Een goede nachtrust bevordert een gevoel van veiligheid en ontspanning. Het geeft een signaal aan je zenuwstelsel dat alles ok is. Daardoor kalmeren je zintuigen en vallen de stress en spanning weg. Wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat veel kinderen en volwassenen die overgevoelig, hyperactief, angstig of gestrest zijn, beter slapen met behulp van een verzwaringsdeken.

Onderzoeken naar de verzwaringsdeken en diepe druk stimulatie

Verschillende wetenschappers hebben in de afgelopen decennia onderzoek gedaan naar de kalmerende werking van diepe druk stimulatie. Temple Gradin had bijvoorbeeld last van autisme. Zij ontwikkelde een knuffelmachine die met behulp van diepe druk stimulatie haar ontspanningsniveau, vertrouwen in de wereld en positieve kijk verbeterde. Er zijn ook een aantal onderzoeken die zich specifiek op verzwaringsdekens hebben gericht.

De veiligheid van een verzwaringsdeken

Natuurlijk wil je ten eerste weten of het gebruik van een verzwaringsdeken bewezen veilig is. De universiteit van Massachusetts heeft bij tientallen vrouwen en mannen vitale functies gemeten tijdens het slapen met een zwaartedeken. De conclusie van dat onderzoek was dat het zuurstofgehalte in je bloed, de hartslag en de bloeddruk niet negatief beïnvloed worden door de deken. Daarnaast gaven 33% van de deelnemers aan dat ze een duidelijke verlaging voelden in hun stressniveau.

Het effect van een verzwaringsdeken bij slapeloosheid

Doktor Mats Alder voerde in het Karolinska Instituut in Stockholm een onderzoek uit naar de positieve effecten van de verzwaringsdeken. In dit onderzoek werd de nachtrust van 120 deelnemers gedurende vier weken gemonitord. Zij mochten zelf kiezen of ze een deken van zes, acht of tien kilo wilden gebruiken. Normaal gezien wordt ongeveer tien tot veertien procent van het lichaamsgewicht geadviseerd.

Tijdens dit onderzoek ondervonden 60% van de deelnemers een verbetering van 50% of meer
op hun slapeloosheidscore. De meeste deelnemers konden makkelijker inslapen en sliepen beter door waardoor de kwaliteit van hun nachtrust aanzienlijk verbeterde. Zij begonnen ook neveneffecten te merken en gaven aan dat symptomen zoals vermoeidheid, angst en depressie minder werden. Tegelijkertijd was hun concentratieniveau overdag hoger waardoor hun prestaties op het werk en tijdens het sporten verbeterden.

Verzwaringsdeken voor prikkelgevoelige kinderen

In de wereld van vandaag komt er bijna continu een enorme hoeveelheid informatie op ons af. Veel kinderen hebben daar last van omdat al die prikkels teveel zijn. Kinderen met bijvoorbeeld ADHD hooggevoeligheid of autisme slapen vaak niet zo goed omdat hun geest te druk bezig is met het verwerken van prikkels.

De ‘Nordic Journal of Psychiatry’ voerde een onderzoek uit waarbij de kwaliteit van slaap werd gemeten bij kinderen met één van deze condities en ernstige slaapproblemen. Er werd gekeken hoe lang ze erover deden om in slaap te vallen en hoe vaak of snel ze ’s nachts weer wakker werden. Daarna werden dezelfde data verzameld terwijl ze met een verzwaringsdeken sliepen.

Tijdens het gebruik van de verzwaringsdeken werd de gemiddelde duur van het in slaap vallen bijna 40% korter en sliepen alle kinderen binnen een half uur. Daarnaast sliepen de meeste deelnemers langer en ze werden minder vaak wakker tijdens de nacht. Het effect van de verzwaringsdeken verschilde per kind. Sommige kinderen hadden er veel profijt van terwijl anderen weinig tot geen verschil merkten.

Verzwaringsdeken voor slaapaandoeningen

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar het inzetten van een verzwaringsdeken voor mensen met een slaapziekte. In sommige gevallen kan dit erg positief uitvallen terwijl de oplossing in andere gevallen ergens anders gezocht moet worden.

Slaapapneu

Als je last hebt van slaapapneu dan verslapt het weefsel in je mond- of keelholte tijdens het slapen zodanig dat de lucht niet goed naar binnen kan stromen. Dat leidt tot snurken en bij sommige mensen veroorzaakt het zelfs ademhalingsproblemen. Zij krijgen dan steeds geen lucht tot ze bijna wakker schrikken en met veel geluid inademen.

Aangezien een verzwaringsdeken meer ontspanning brengt helpt dit bij de meeste gevallen van narcolepsie niet. Bij de huisarts kun je informatie vinden over andere oplossingen voor dit probleem zoals een snurkbeugel of operatie.

Narcolepsie

Mensen met narcolepsie hebben er moeite mee om een werkend slaapritme te vinden. Zij kunnen overdag enorm slaperig worden en in slaap vallen terwijl ze ’s nacht vaak niet aan acht uur slaap komen. Een verzwaringsdeken helpt hen om ’s nachts beter tot rust te komen en langer door te slapen waardoor ze overdag beter wakker kunnen blijven.

Slaapverlamming

Slaapverlamming is een ander verschijnsel dat je nachtrust flink kan verzieken. Je geest wordt dan bewust – oftewel wakker – terwijl je lichaam in diepe slaaptoestand verkeert. Dat kan enorm angstaanjagend zijn omdat er nog droombeelden door je hoofd spelen en je niet kunt bewegen.

Slaapverlamming kan op zich geen kwaad, maar de paniek die het veroorzaakt kan er wel voor zorgen dat je nog een tijdje wakker ligt. Een verzwaringsdeken brengt je zenuwstelsel tot rust en vermindert stress. Daardoor werken je natuurlijke ritmes beter en kunnen de verschillende fases van je slaap elkaar beter opvolgen. Dat vermindert de kans dat je ‘wakker’ wordt met slaapverlamming.

Negatieve onderzoeksresultaten

Het grootste gedeelte van de wetenschappelijke onderzoeksresultaten over verzwaringsdekens zijn positief. Er is echter ook een behoorlijke groep die neutraal uit de onderzoeken komt. Tien tot veertig procent van de proefpersonen ondervindt geen direct positief effect, maar heeft ook geen last van de deken.

De enige negatieve resultaten bestaan uit mensen die het slapen met een zware deken onaangenaam vinden. Vaak zijn dit personen die van zichzelf al een lage spierspanning hebben en goed kunnen ontspannen in hun lichaam. Zij zullen helaas een andere manier moeten vinden om ook hun geest tot rust te laten komen.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken bestaat uit verschillende lagen. De buitenste lagen zijn erop gericht om fijn aan te voelen. Binnenin zitten honderden zakjes verwerkt waarin zich glazen bolletjes bevinden. Deze voegen gewicht toe aan de deken zonder dat ze warmte vasthouden. Doordat er zoveel kleine gewichtjes inzitten voel je de druk over je hele lichaam gelijk verdeeld.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken wordt gebruikt als vervanger voor je dekbed. Het effect is het meest aangenaam als je horizontaal ligt omdat je dan echt het gevoel krijgt dat je van alle kanten geknuffeld wordt. Je kunt een verzwaringsdeken echter ook gebruiken op de bank, in je leunstoel of tijdens de ontspanningsfase aan het einde van een yogasessie.

Lees hier meer over het gebruik van de verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken proberen

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het grootste gedeelte van de kinderen en volwassenen met slaapproblemen baat hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Dat betekent uiteraard niet dat het voor iedereen werkt. De meeste overprikkelde kinderen slapen direct beter met een zwaartedeken. Veel volwassenen moeten echter eerst wennen aan de extra druk op hun lichaam.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen op zijn gemakje kan uitproberen of een verzwaringsdeken iets toevoegt aan hun leven. Daarom kun je bij ons geheel vrijblijvend een zwaartedeken bestellen en deze een aantal weken uitproberen. Als je tot de conclusie komt dat het niets voor je is, dan nemen we de deken terug en wordt je geld op je rekening teruggestort.

Conclusie

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een verzwaringsdeken helpt bij het in- en doorslapen. Veel volwassenen en kinderen met chronische slaapproblemen hebben hiermee een oplossing gevonden die hen helpt om hun natuurlijke ritme te herstellen en in stand te houden.

Een verzwaringsdeken brengt je zenuwstelsel tot rust waardoor het helpt bij de meest uiteenlopende redenen voor een slechte nachtrust. Het kan een oplossing bieden bij bijvoorbeeld stress, angstigheid, spanning, autisme, hoog gevoeligheid en ADHD. Door een verzwaringsdeken te gebruiken kun je beter slapen en daarmee mogelijk voorkomen dat je in de toekomst last krijgt van bijvoorbeeld depressie, burn-out, verteringsproblemen en hart- en vaatziekten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *