Beter slapen, Kennisbank, Slaapproblemen

Slecht slapen

Leestijd: 4 minuten

De meest voorkomende oorzaken van slecht slapen hebben te maken met leefgewoonten. Dit kan veel alcohol drinken zijn of het roken van sigaretten. Van alcohol drinken wordt u ‘s nachts vaker wakker en nicotine in een sigaret heeft een opwekkende stof. Ook zware maaltijden vlak voor het slapen gaan eten, helpt niet mee. Uw lichaam wordt dan juist wakker van het verteren van deze zware maaltijd.

Wat niet doen bij het slapen

Wij van Slaapt hebben tips gevonden om vooral niet te doen bij het slapen gaan. Zie ze hieronder.

 • Onregelmatige slaaptijden;
 • jetlags (andere tijden tijdens het reizen);
 • onregelmatigheden in het werk; 
 • overdag veel powernaps;
 • veel koffie of andere cafeïnehoudende dranken drinken;
 • roken; 
 • bepaalde drugs of medicijnen; 
 • alcohol drinken;
 • zware maaltijden voor het slapen gaan; 
 • in bed nog even naar uw smartphone of ipad bekijken;
 • sporten voor het slapen. 

 

Pijn of klachten, bijvoorbeeld hoesten of benauwdheid, kunnen ook een oorzaak zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan spierpijn die u wakker houdt of als u verkouden bent en veel snotterd of moeilijk kan ademen. 

 

Psychiatrische klachten, zoals depressie of angsten, zorgen er vaak voor dat u slecht slaapt. Ze laten u ‘s nachts malen en houden u hierdoor wakker. Bespreek dit in ernstige vormen met de huisarts voor verder advies. 

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

De verzwaringsdeken kent verschillende namen

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag, hoe noemen jullie een deken eigenlijk? Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de verzwaringsdeken. Al deze namen hebben dezelfde betekenis. Voorbeelden hiervan zijn verzwaarde deken, weighted blanket, zware deken, ballendeken, verzwaard dekbed en zwaartedeken.

Zelf gebruiken wij zoveel mogelijk de term verzwaringsdeken. Dat is de officiële vertaling van weighted blanket (zo wordt het in het Engels geschreven).

Slecht slapen stress

Slecht slapen en stress gaan vaak hand in hand met elkaar. Als u zich ergens zorgen over maakt en daar vaak aan denkt en over maalt, zult u dat waarschijnlijk meenemen ‘s avonds als u in bed duikt. Erg vervelend en het heeft ook nog eens een wisselwerking. Wanneer u goed slaapt zult u ook minder stress ervaren en vice versa. 

Stress kan overal vandaan komen en is persoonsafhankelijk hoeveel impact het heeft op uw slaappatroon. Gaat het bijvoorbeeld wat minder goed in uw relatie of ervaart u een druk op werk? DIt leidt allemaal tot stress en kan effecten hebben op uw slaap. 

Stress is onvermijdelijk in het leven. Er zal altijd wel een moment in uw leven zijn dat stress oplevert. Leer hier zo goed mogelijk mee omgaan voor uzelf. Zo kunt u stress verminderen en helpt dit bij slapen. 

Bij chronisch slaapgebrek door stressgerelateerde ervaringen raadpleeg dan uw huisarts of psycholoog. 

De verzwaringsdeken van Slaapt

Zou u graag sneller, dieper en vaster willen slapen? Dan is de verzwaringsdeken van Slaapt iets voor u.

Het gewicht van de deken imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer deze wordt ingebakerd.

Bekijk meer informatie over onze luxueuze verzwaringsdeken via de button hieronder. 

Slecht slapen gevolgen

Slecht slapen heeft nadelige gevolgen. Op korte termijn zult u overdag minder alert en geconcentreerd op dingen zijn. Uw spanningsboog is kleiner en u bent, uiteraard, wat vermoeider dan normaal. Het kan zorgen voor ongelukken in bijvoorbeeld het verkeer of dat u slechter kan leren en denken.

Op langer termijn heeft slecht slapen echter grotere gevolgen. Het kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, hoge bloeddruk of diabetes type 2 

Als u een nacht korter slaapt, bent u chagrijnig of prikkelbaarder dan normaal. Als het slaapprobleem langer aanhoudt, kan dit zelfs leiden tot een depressie door blijvende effect dat het heeft op de gemoedstoestand. 

Ook kan slecht slapen gevolgen hebben voor uw uiterlijk. In sommige gevallen zorgt het voor gewichtstoename of veroudering van de huid.

Slecht slapen tips

Wat te doen als u slecht kan slapen? We hebben het onderzocht en hieronder 7 tips verzameld wat u kan doen als u niet kan slapen of (vaak) wakker wordt tijdens de nacht. 

 1. Ligt u al een tijdje wakker in je bed? Ga uit bed en strek even de benen. Drink een glas water of een kopje warme melk en ga daarna weer in bed liggen. Wellicht kunt u uw hoofd dan vrij van uw gedachten maken. 
 2. Zorg voor een stille slaapkamer. Geen geluiden; focus u alleen op uw ademhaling. Zo wordt u niet afgeleid of geprikkeld en valt u eerder in slaap. 
 3. Ga plat op uw rug liggen en focus op uw ademhalen. Hierdoor valt u sneller in slaap. 
 4. Doe een raam open in uw slaapkamer. Dit zorgt voor ventilatie. 
 5. Zorg dat uw slaapkamer goed donker is. De meeste mensen kunnen hierdoor beter slapen. 
 6. Ga vooral niet op uw telefoon, ipad, laptop zitten en kijk geen tv! Dit zorgt voor teveel licht voor de ogen, waardoor u minder goed kunt slapen. 
 7. Zorg ook dat uw telefoon niet op uw nachtkastje ligt. Een telefoon naast u in bed kan voor constante alertheid op de telefoon zorgen. 
 8. Eet een banaan. In een banaan zitten stoffen die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden. 

Gerelateerde artikelen

3 reacties op “Slecht slapen

 1. Nola schreef:

  Interessant artikel! Ik slaap de laatste tijd niet goed en dit heeft me echt geholpen .

 2. Louise schreef:

  Wat zijn de prijzen van de verzwaringsdeken van jullie? En kan ik deze ook in de zomer gebruiken?

 3. Lola schreef:

  Bedankt voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *